V sodobni vinski ponudbi sledimo težnjam, da ponudimo vsako vrsto vina v takšnem kozarcu, ki bo omogočil najbolj optimalno zaznavanje vsebnosti in karakteristike natočenega vina. Poskušamo izbirati kozarce izdelane iz tanjšega gladkega stekla po možnosti ročne izdelave primernega volumna.
Kozarec je sestavljen iz:
- čaše
- peclja
- noge
Velikost čaše in njena oblika pogojujeta vrsto vina, ki ga bomo postregli, večje čaše so namenjene rdečkastim in rdečim vinom, manjše velikosti čaše pa belim in bolj aromatičnim vinom.
Oblike kozarcev so nastajale in se dopolnjevale v posameznih vinorodnih pokrajinah postale so značilne za posamezna svetovna vinogradniška področja, zato so specifični kozarci poimenovani po takšnih deželah. Pri oblikah čaše pa primerjamo le te z naravnimi formami, kot so: jabolko, tulipan, čebula, ipd.
Vsebnost volumna pa je lahko v razponu od 100 ml pa do preko1000 ml., za bela vina večinoma od 100 ml do 400 ml, za rdečkasta in rdeča vina pa od 350 ml pa do 1050 ml.
Funkcija peclja je da loči čašo od noge in da preprečuje segrevanje vina v kozarcu med uporabo, pomembno je razmerje med dolžino peclja in čaše saj le to daje kozarcu eleganten izgled.
Višine kozarcev so zelo različne in so v razponu od 160mm pa do 250 milimetrov, noga oziroma velikost le te je važna za stabilnost kozarca.
Naš najpomembnejši proizvajalec kakovostnih ročno izdelanih vinskih kozarcev – kelihov za vino je nedvomno Steklarna Rogaška. Njihove najprestižnješe vinske serije so:
Domus Aurea
Zdravljica
BellevueSteklarna Rogaška na spletu:
http://www.steklarna-rogaska.si/