Solate v trendu

»Vsaka rastlina mora prevzeti svojo nalogo in imeti svoje mesto – kot ton v glasbi, nič ne sme škrtati, nič motiti. Malce disharmonije je sicer dopustno (da pride celota bolj do izraza), včasih je treba uvajati živahnejše ali milejše tone, na koncu pa zliti vse disonance v prijetno kompozicijo.« je v svoji knjigi Acetaria, Razprava o solatah, že v 17. stoletju napisal pisec John Evelyn.

V današnjem času si restavracije, bistroji in gostilne brez ponudbe osvežilne lahke jedi po imenu solata ne moremo predstavljati. Velikokrat pa smo razočarani nad ponudbo šobske, zelene solate z ocvrtimi ali pečenimi piščančjimi trakci, prelite z majonezo in vrhuncem paradižnika z mozzarelo podobnim pripravkom. Žal nam še vedno manjka inovativnosti in kombinatorike glede na sezonsko ponudbo in kombinacijo okusov.

Torej poizkusimo osvežiti ponudbo solatnih jedi.

Solate so v sodobni kuhinji zelo cenjene, saj so bogat vir vitaminov, mineralov, običajno imajo nizko energijsko vrednost, so osvežujoče, hitro pripravljene, okusne in prijetne za oko. Z njimi lahko dopolnjujemo številne obroke. Uživamo jih lahko kot hladne začetne jedi, kot prilogo h glavni jedi, s sadno solato pa lahko končamo obrok. Ponekod  solato ponudijo kot vmesno jed, vendar pri nas ta navada še ni zaživela.

Po pripravi in sestavi so solate zelo pestre jedi, njihova priprava je razmeroma enostavna, vendar je kljub temu potrebno določeno strokovno znanje o uporabi in pripravi sestavin, pripravi solatnih prelivov, dresingov in kombiniranju le-teh. S pravilno pripravo in obdelavo sestavin ohranimo večjo hranilno vrednost.

Za pripravo različnih solat lahko uporabimo živila iz vseh skupin. Neštete so tudi možnosti kombiniranja različnih živil. Solatni prelivi in dresingi pa zaokrožijo in povežejo sestavine v harmonično celoto. Za pripravo solat uporabljamo vedno sveže sestavine, prav tako za pripravo prelivov segajmo po najkvalitetnejših oljih, kisih, svežih zeliščih in začimbah ter vseh ostalih dodatkih.

Solata je lahko tudi popolnoma samostojen obrok, serviran na običajen krožnik v kombinaciji zelenjave, sadja, mesa, sirov, zelišč in kreš. Običajno poskušamo doseči kombinacijo hrustljave, kremaste in čvrste strukture sestavin, kar nam zagotavlja pri okušanju nepozabne občutke.

Nekaj kombinacij solat:
Piščančja solata z inčuni in zeliščno-majonezni preliv
Sestavine: 40 dag piščančjega fileja, 40 dag drobnega paradižnika, 20 dag mešane zelene solate, dl solatne majoneze, 10 v olju vloženih inčunovih filejev, žlica kaper, olivno olje, rožmarin, sol.

Meso oplaknemo, natremo s soljo in rožmarinom ter z obeh strani dobro opečemo na malo olja. Ko se ohladi, ga tanko narežemo.
Solato očistimo, paradižnike prerežemo. Majonezo zmešamo z odcejenimi in nasekljanimi inčunovimi fileji in nasekljanimi kaprami. Trakove piščančjih filejev, paradižnik in zeleno solato prelijemo z majonezo in zmešamo. Takoj postrežemo.

Solata z grenivkami in mocarelo
Sestavine: 20 dag stebelne zelene, 4 rdeče grenivke, 1 rdeča paprika, 20 dag mešane zelene solate in radiča, 25 dag mozzarele, 1 šopek drobnjaka, olje, balzamični kis, sol, poper.

Grenivke olupimo, razdelimo na krhlje in poskušamo odstraniti čim več bele kožice. Nato krhlje grenivk prerežemo na pol. Stebelno zeleno, papriko, zeleno solato in radič očistimo, operemo in narežemo. Mozzarelo narežemo na kocke.
Razžvrkljamo pet žlic olja in tri žlice balzamičnega kisa ter prelijemo narezane sestavine.
Solimo, popramo in zmešamo. Potresemo z nasekljanim drobnjakom in postrežemo.

Solata s pomarančami in z olivami
Sestavine: 3 pomaranče, 20 dag mešane zelene solate, 20 dag stebelne zelene, limona, origano, olivno olje, sol, poper.

Solato očistimo in operemo. Stebelno zeleno operemo in narežemo na koščke. Limono ožamemo, pomaranče olupimo in razdelimo na krhlje ter jim poskušamo odstraniti čim več bele kožice.
Limonin sok zmešamo z nekaj žlicami olja, soljo, poprom in četrt žličke origana. Prelijemo zeleno solato in zmešamo. Dodamo stebelno zeleno, olive in krhlje pomaranč ter takoj postrežemo.

Motovilec s pomarančo, medom in slanino
Sestavine: 25 dag motovilca, 3 pomaranče, rdeči vinski kis, olivno olje, žlička medu, žlička gorčice, 6 žlic pomarančnega soka, poper, 3 dag parmezana.

Parmezan narežemo na zelo tanke rezine. Motovilec očistimo, operemo in osušimo. Pomaranče olupimo in razdelimo na krhlje ter jim odstranimo vso belo kožico. Dve žlici kisa, 3 žlice olivnega olja, med, gorčico in sveže stisnjen pomarančni sok razžvrkljamo ter prelijemo motovilec in pomaranče.
Zmešamo in potresemo z rezinami parmezana. Po želji v solato dodamo na trakove narezano panceto ali pršut.

Rdeča pesa z narezanimi jabolki
Sestavine: 5 srednje velikih gomoljev rdeče pese, čebula, 3 kisla jabolka, 2 dl jogurta, 1 dl kisle smetane, sol, poper.

Peso operemo in skuhamo kar v lupinah. Ko se nekoliko ohladi, jo olupimo in narežemo na rezine. Čebulo olupimo in narežemo na zelo tanka kolesca. Jabolka narežemo na krhlje. Kislo smetano zmešamo z jogurtom.
Začinimo s soljo in poprom ter prelijemo čebulo, jabolka in peso. Zmešamo in postrežemo.

Tomaž Vozelj