V Zagrebu je potekal prvi festival vina

SLOVENSKA VINA NAVDUŠILA PUBLIKO IN STROKO
Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski v hrvaški prestolnici Zagrebu je konec minulega tedna gostila izjemen vinarski dogodek.
Družba „Zlati grozd“ iz Zagreba je namreč pripravila prvi festival vina, ki so ga poimenovali „Vinska rapsodija – Vino.com 2006“, na katerem so ob vseh najboljših hrvaških vinarjev in vinskih kleti, sodelovali tudi nekateri ugledni vinarji iz Francije, Španije in Slovenije. Naše vinogradnike so na prvem tovrstnem festivalu v južni sosedi, zastopali samo povabljeni eminentni pridelovalci vrhunske vinske kapljice med njimi Stojan Ščurek (Medana, Goriška Brda) in Steyer vina – Vinogradništvo in vinarstvo Danilo Steyer (Plitvica, Radgonsko – kapelske gorice).

Zanimivo je tudi, da je vstop na vinski festival bil brezplačen, vsakdo ki si je kupil degustacijski kozarec (cena: 75 kun) pa je lahko poskusil okoli 300 različnih vin. „Festival vina Vino.com 2006 je gotovo najpomembnejši vinskI dogodek v Zagrebu v letu, ki se izteka. Bila je to enkratna priložnost za vse občane, lastnike vinotek, gostince, hotelire, trgovce, sommeliere in vse druge, ki imajo radi vrhunska vina ali so kakorkoli povezani z njimi, da se neposredno srečajo z najbolj uglednimi hrvaškimi in nekaterimi tujimi vinogradniki, ter se ob pokušini njihovih vin, z njimi pomenijo o tem ali onem. Na pultih vinarjev se je našlo okoli 300 vrhunskih vin, kozarec znanega proizvajalca riedel pa omogoča popolno uživanje v plemeniti vinski cvetici. Kaj takega se je prvič zgodilo na Hrvaškem sploh, saj še nismo imeli takšnega načina prezentacije vin. Naša želja je, da bi prireditev postala tradicionalna, saj je v svetu že uveljavljena tovrstna predstavitev vinske kapljice, na njej pa se poleg afirmacije vinarjev dviguje tudi vinska kultura na Hrvaškem. Nenazadnje pa se na tovrstnem festivalu lahko bogatijo tudi vinske karte naših gostincev“, nam je povedal direktor organizatorja festivala, družbe „Zlati grozd“, prof. Ivan Dropuljić.

Posebnost zagrebškega festivala je bila tudi v tem, da je v Zagrebu prvič predstavljeno znamenito francosko rumeno vino Chateau Chalon. Gre za vino iz pokrajine Jura u Franciji, ki je izdelek štirih „vinskih komun“ dežele Jure. Vino je iz ene same sorte savagnona, njegova pridelava pa je izjemno zahtevna. Že za grozdje je potrebno popolnoma laporasta prst, veliko sonca, zaščita od hladnih vetrov, na koncu pa izjemno pozorna vinifikacija svojstvena rumenim vinom. Ta namreč morajo dozorevati najmanj šest let v lesenih sodih (bačvah), pod kožico posebnih kvasovk (cvet), katera jih ščiti od zraka in jim daje močno aromo oreha. Na koncu rumeno vino polnijo v "zdepaste" buteljke imenovane „clavelin“, v katerih se lahko hranijo tudi več kot stoletje, ne da bi izgubilo značilno aromo, čigav občutek v ustih je med najdaljšimi.

Toda, ne le francosko „rumeno“, temveč so se na festivalu odlično odrezala tudi slovenska vina in vinogradniki, saj so, kot nam je ob vrnitvi povedal edini štajerski udeleženec Danilo Steyer, s svojo ponudbo navdušili, tako strokovnjake kot tudi druge ljubitelje vrhunske kapljice. In zato se vsem petim slovenskim vinogradnikom obeta še večja prodaja njihovih izdelkov na hrvaškem trgu.

BEsedilo: Oste Bakal