ZADNJI ČLANKI
Sommelier.si Academy
V Ljubljani pravkar poteka izobraževanje Sommelier I. stopnje. Znanja, ki jih slušatelji pridobijo tekom študijskega programa na Sommelier.si Academy, so skrbno izbrana, vključujejo moderne didaktične pristope in vrhunske predavatelje. Obilica vodenih pokušenj in treningov...
Sommelier Selection 2025 – VABILO VINARJEM
Zavod za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino razpisuje pogoje za uporabo blagovne znamke »SOMMELIER SELECTION« za leto 2025.
V skladu s pravilnikom se lahko za uporabo blagovne znamke Sommelierska selekcija – Sommelier...
Zakladniki
Varuhi arhivskih zbirk
Priznam. Ta zapis je nastal pod močnim vplivom vina, starega, a kljub letom zelo mladostnega. Pod vtisi iz izjemne izkušnje s pokušnjo arhivskih vin. Nekaj dni zapored smo se predajali bogastvu vinske...
Vinski turizem v post covidnem obdobju
Čas za refleksije in razmislek
Čas, ko smo živeli na »planetu mask« (in verjetno še bomo), je močno zaznamoval tako vinski kot turistični sektor. V zelo težkih in negotovih razmerah je bilo pomembno preživeti, kar...
Pred pol stoletja smo izvedeli, koliko let naj bi štela trta na Lentu …
Letos je minilo 50 let od ugotovitve starosti vinske trte modre kavčine ali žametne črnine, ki raste v starem mestnem jedru ob Dravi v Mariboru. 11. januarja 1972 je prof. dr. Rihard Erker (1912–1986)...
Mlada sveža (in preostala) vina
Predvsem v potrošniškem svetu se srečujemo s t. i. najnovejšimi trendi po svežem vinu z zmerno vsebnostjo alkohola, višjo kislostjo in primarnimi aromami, ki spominjajo na grozdje, na svežino pa lahko vplivajo tudi nekatere...
Renski rizling – “vinski kralj”
Domovina renskega rizlinga je Porenje (Nemčija), najbolj pa je razširjen še v Alzaciji, Avstriji in Italiji. Nekateri viri pravijo, da so to sorto v Porenju gojili že v 9. stoletju. Dandanes ga gojijo v...
Jubilej SloVino koncepta
Pogled nazaj s ponosom prikliče najodmevnejše projekte Zavoda SloVino. Ni prostora, da bi se razpisali o vseh ljudeh, ki so pomembno prispevali k temu, da smo lahko po dvaindvajsetih letih delovanja še vedno zelo...
150-letna tradicija žganjekuhe v Ptujski kleti
Ptujska klet ni samo najstarejša, največkrat nagrajena vinska klet v Sloveniji in prava zakladnica vinske dediščine, ampak je tudi dom najstarejšemu obratu žganih pijač na Slovenskem, ki letos beleži 150. obletnico. Žgane pijače, ki...
Trta, ujme in nevšečnosti med davno nekoč in danes zdaj
Tudi pred 200 leti (1823) so bile poplave, letina pa slaba …
Vsaka stroka, ki da kaj nase, praviloma spoštuje tudi svoj razvoj skozi čas in ohranja spomin na ljudi, ki so bili vanj vpeti,...
Mladost
Od kdaj do kdaj se počutimo mlade, je stvar vsakega posameznika. Pa vendar so v družbi sprejete neke norme, torej tudi uradna definicija mladih. Urad RS za mladino in tudi Zavod RS za zaposlovanje...
Zveza društev vinogradnikov Dolenjske
Zveza društev vinogradnikov Dolenjske – ZDVD je ena največjih in najaktivnejših zvez v državi. Zveza je bila ustanovljena leta 1972, najprej kot društvo s podružnicami, kasneje pa so se podružnice preoblikovale v društva. Danes...
Hrana – gradnik odgovornosti in trajnosti z zmanjševanjem odpadne in zavržene hrane
Naše lokalne, regionalne in nacionalne gastrokulinarične posebnosti moramo graditi z zavedanjem izjemnega pomena strateškega in izvedbenega povezovanja turizma, kmetijstva, razvoja podeželja in gastronomije, ki je zastavljeno skozi razvoj vodilnih regijskih produktov in ustvarjanje trajnostnih...
Chef
Kadrovska kriza
Poklici v gostinstvu so za tiste, ki uživajo v delu z ljudmi, imajo radi dobro hrano, pijačo, dogodke, uživajo v spoznavanju drugih kulinaričnih posebnosti, iščejo nove izzive in poskušajo gostom predstaviti najboljše na...
Vino Slovenija Gornja Radgona
S spoštovanjem do vina in njegovih ustvarjalcev …
Skozi območje Gornje Radgone, kjer vsako leto poteka najpomembnejše ocenjevanje vin v Sloveniji in hkrati eno najbolj prepoznavnih vinskih ocenjevanj v tem delu Evrope, teče vino le...
Umetnost, vinske prireditve in festivali
»Pijte vino: potem boste dobili voljo za poljubljanje, za nabiranje cvetja, za prijateljstvo, za dober globok spanec, za smeh in namesto časopisov boste zjutraj brali pesnike!«
Filozofija vina, 1945 / Béla Hamvas (1897–1968), madžarski mislec,...
Ptujska klet, na tradiciji utemeljena prihodnost
Ptujska klet, najstarejša in največkrat nagrajena vinska klet v Sloveniji, ima korenine globoko zasidrane v slovensko zgodovino in tradicijo. Njena dediščina ni zgolj dediščina časa, temveč tudi rezultat nenehne težnje k postavljanju in dvigovanju...
Sivi pinot
Najkrepkejši med pinoti
Sivi pinot spada v ožjo družino pinotov, saj izvira iz brstne mutacije (dedne spremembe) modrega pinota. Na splošno pinoti sodijo med najstarejše vinske sorte v zgodovini človeštva. Po ruskem genetiku in ampelologu...
Radgonske gorice sodelujejo v projektu COASTOUR
Radgonske gorice d.o.o. sodelujejo v 3-letnem evropskem projektu COASTOUR, ki naslavlja trajnostno in prožno preobrazbo podeželskega in obalnega turizma in ga je novembra 2022 pričela izvajati Univerza na Primorskem. Kot so zapisali na univerzi,...
Značilnosti rosé vina
Rosé vino je vino raznolikega sloga, katerega poraba se povečuje zlasti pri mladih potrošnikih.
Svetovna poraba rosé vina se je v desetletju do leta 2012 povečala za približno 17 %, kar kaže na 19-odstotno povečanje...
Vabilo: VIP WINE Event Ljubljana
5. decembra bo v Ljubljani potekal tradicionalen VIP Wine event by SloVino & Rogaška 1665. Pridite uživati v družbo eminentnih vinarjev, sommelierjev in umetnikov. Bo prijetno, zelo okusno, sproščeno in prepleteno z umetnostmi.
Kreatorji vinskih...
SLOVINO revija 2024
Podarjamo vam zanimivo branje o vinu in kulinariki, ki vam ga ponuja nova edicija publikacije SLOVINO Vinsko kulinarični trendi – Slovenian Wine News by SloVino.
Med avtorji člankov najdete strokovno spoštovana imena kot so: dr....