MEDSE SO SPREJELI OSEM NOVIH ČLANOV
Trenutno je v Sloveniji skupaj 96 članic in članov omenjenega vitekega zdruenja; Med člani, od vinogradnikov, do gospodarstvenikov, politikov, pevcev, vinskih kraljic, akademikov; Tudi tefan Pavlinjek med vinskimi vitezi;
Izjemno slovesno in svečano je bilo minulo soboto (1.12.), torej tik pred prvo adventno nedeljo, ter tri dni pred sv. Barbaro, in tiri dni pred sv. Miklavem. Zdruenje slovenskega reda vitezov vina, ki deluje v osmih omizjih po vsej dravi, in ki je leta 2004 nastalo iz nekdanjega konzulata Evropskega (Gradičansko Panonski) reda vitezov vina, je namreč v Grand hotelu Metropol v Portorou, imelo tradicionalno. 5. letno ťViteko slovesnostŤ. Na slovesnosti, katero so pripravili vitezi Primorskega omizja, in katero so popestrili s posebnim kulturnim programom, ter vrhunsko vinsko kapljico in kulinaričnimi dobrotami, je dosedanjih 88 članic in članov, medse sprejelo e est članov in dve članici. Hkrati pa so nekaj dosedanjih vitezov povzdignili, in sicer: 11 jih je napredovalo iz pripravnika v viteza II. reda, trije iz viteza II. reda, v viteza I. reda ter en (Franc krobar) iz viteza 1. reda v Viteza vina.
In med novo sprejetimi, enako kot med dosedanjimi vitezi vina, so namreč prav vsi sloji prebivalstva, kajti kot je v pozdravnem nagovoru dejal ambasador Slovenskega vitekega reda Milan Kneevič, v njihovem zdruenju ni razlik. In zato ne preseneča, da so med njimi: vinogradniki, podjetniki, gospodarstveniki, politiki, kulturniki, doktorji in magistri znanosti, torej mnogi javni, znani in manj znani dravljani, ki častijo vino kot nekaj svetega. Med tokrat sprejetimi vitezi pripravniki je tudi predsednik UO Obrtne zbornice Slovenije, tefan Pavlinjek, ki je mimogrede letos postal tudi eden tirih slovenskih dobitnikov priznanja ťNaj meneder jugovzhodne EvropeŤ. Tako je Pavlinjek drugi vinski vitez iz vrst slovenskih obrtnikov, saj je tokrat iz viteza pripravnika v viteza II. reda napredoval Zlatko Borak, sicer predsednik Sekcije trgovcev OOZ Gornja Radgona in član UO Sekcije trgovcev OZS.
V svojem nagovoru na slovesnosti je ambasador Kneevič med drugim povedal, da je v zdruenju trenutno blizu 100 članic in članov, kar je nekje dobra polovica, načrtovanega članstva. Z zadovoljstvom je zato ugotovil, da so medse sprejeli e osem članic in članov, hkrati je bil vesel, da se je tokratne viteke svečanosti udeleilo tako veliko tevilo starih članic in članov, saj jih je bilo nad 70. Na ťViteki slovesnostiŤ v Metropolu so predstavili tudi tretjo knjigo povezano z vinom, kajti med poslanstvi vinskih vitezov je tudi izdajanje strokovnih knjig povezanih s kulinariko in vinom. In medtem ko so v letu 2005 izdali knjigo: Pesmi v čast vinu in domovini, lani (2006): Tartufi in vino, pa je letos predstavljena knjiga: Vino v starih slovenskih jedeh.
Na zanimivi in prijetni viteki slovesnosti v Portorou smo lahko sliali tudi veliko lepih zanimivosti povezanih z vinom, kar tudi ne preseneča, saj so bili zraven sami vitezi. A vino je bilo najprej namenjeno le bogovom. To je namreč zgodba o velikanih, ki so dozorevali v sodih, o druenju z njimi, o civilizaciji, ki svoja leta teje v tisočletjih. Vino tudi odslikava vzajemni odnos vinogradnika vinarja in ljubitelja vina. Je izpoved enega in drugega o tej čudeni pijači, ki spremlja človeka od vekomaj. Vino, ki je pesem zemlje, naj bo darilo osebi, ki v kozarcu vina ne vidi le tekočine, morda zazna e vonj in okus, ampak ji pomeni nekaj več, osebi, ki zna ceniti trud vinogradnika in skrb kletarja; osebi, ki v vinu odkriva ivljenje od zemlje in trte do človeka, do prijateljev, ki jih spoznava ob vinu, zakaj vino ni rado samo. Zgodba o vinu pa je zgodba o človeku. Vino spremlja vse poti človeke ustvarjalnosti, človekovega hotenja po lepem, po tradiciji in viziji jutrinjega dne. Zdaj je vino pesem, zdaj podoba na platnu, zdaj beseda na papirju, zdaj izpoved v veselju in alosti, zdaj dogodek, ki postaja z umetnikim delom nesmrten; Vino blagoslovi vsako jed ter ťvino je dobro e samo po sebi, ali vleče nase tudi druge dobre reči: ljubice, godce, ples, petje in vsako drugo veselje. Izvedeli smo, tudi, da je pred natanko 163 leti, davnega leta 1844, Matija Vertovec napisal prvo strokovno knjigo o pridelavi vina: Vinoreja. Pred natanko 33 leti, torej leta 1974 pa se je v okviru Mednarodnega kmetijsko ivilskega sejma v Gornji Radgoni pričelo slovensko ocenjevanje vin.
Besedilo in foto: Oste Bakal
TEMELJNA NAČELA REDA VITEZOV VINA
Viteki red deluje na kulturno – drubenem področju, neobremenjeno z verskimi, političnimi, gospodarskimi in stanovskimi interesi zaradi:
1. Negovanja, dviganja in irjenja vinske kulture in z njo povezanih dejavnosti,
2. Posredovanja znanstvenih spoznanj o vinu,
3. Čačenja in razglaanja plemenitih vin, ter pospeevanja najboljih lastnosti teh vin,
4. Priznanja vrednot krčanske kulture, ter podpiranja socialne in karitativne dejavnosti,
5. Zavzemanja za vse lepo, dobro in resnično, za idealne vrednote, lahtno duhovnost in viteko prijateljstvo in
6. Vsi zapriseenci vitekega reda so stanovsko enakopravni, vsak zapriseenec: hospes – pripravnik, svetnik, sodnik in vitez, je s svojim vstopom v viteki red dolen v zasebnem, slubenem, pa tudi v javnem delovanju stremeti k uresničevanju plemenitih ciljev reda in v redu tudi aktivno sodelovati.
(ob)