Na Stari gori so pripravili izjemen etno dogodek, kjer so pokazali, kako se je v Slovenskih goricah in Pomurju nekoč pripravljala jabolčnik; Iz bio (nekropljenih) jabolk je nastala enkratna pijača…KAKO SO NEKOČ DELALI JABOLČNIK (KÜKLO, TOLKANCO…)?
tevilna turistična in druga drutva po dravi so e zdavnaj dojela, kako pomembno in zlasti za ljudi je zanimivo ohranjanje različnih starih kmečkih običajev in opravil. In dokler so slednja starejim dobrodola za obujanje spominov na preteklost, pa je mladim zanimivo videti, kaj so nekoč počeli njihovi predniki. In sedaj je TD Sveti Jurij ob čavnici, poleg svoje tradicionalne etve in konje po starem, ter e nekaterih etnolokih prireditve, pripravilo e eno izjemno zanimivo dogajanje.
Ob znameniti cerkvi sv. Duha, edinstvenem mlinu na veter ter pod stoletnih drevesih na Stari gori, so namreč pripravili prvo prireditev, katero so poimenovali kučenje jabolk, ko so iz jabolk izdelovali jabolčnik (prleko: jabonica ali kükla, osrednjeslovensko: tolkanca…).
Na stari leseni prei so mnogim prisotnim, mladim in starim, od blizu in daleč, prikazali kmečki običaj kaknega se spominjajo le najstareji e iveči ljudje na tem območju, in sicer kako so nai predniki z trdim delom kukli jabolka in jih nato stisnili za jabolčnik, ki je v preteklosti bila kot osnovna pijača pri vseh kmečkih opravilih čez celo leto. Ob tem so iz tropin ki je ostanek pri proizvodnji jabolčnika, izdelovali domači jabolčni kis, nekaj so uporabili za kisanje repe, ostalo pa za pridobivanje nopca. In naj kdo reče, da nai predniki niso bili iznajdljivi in pridni, tako da so uporabili vse kar jim je narava ponudila. Ob vsem so se lepo imeli in zdravo iveli, saj ničesar niso kropili. Zato pa so tudi tokrat na Stari gori za pridelavo jabolčnika uporabili samo nekropljena (torej: bio) jabolka, o čem nam je razlagal neutrudni predsednik TD Sveti Jurij ob čavnici, Janez Mir, sicer tudi ugledni podjetnik, ki se ukvarja z domačo in umetnostno obrtjo.
Najprej smo nabrana jabolka vsipali na lesen preni pod kje so jih prearji z lesenimi pehi stukji (stolkli), stisnili ali zmečkali. Nato so naredili ko iz lesenih obročev v katerega so spravljali natučena jabolka. Ko je bil ko poln oziroma vse jabolka stučena so ko pokrili z gverami na njih postavili pehe in začeli stiskati. Vse skupaj se stiska zelo počasi, da lahko sok enakomerno izteka tako dolgo dokler se ne obesi vaga. Ko ni več vage se ko razdere in se preloi potem se postopek z preanjem ponovi. Zanimivo je to da so prearji bosi, da si med tučejon nagajajo, če ker lehko kerega z pehom vdari po prstih ali pa ga sune v ko, je med drugim dejal Mir, ki je za zadovoljstvom poudaril, da so se jim na prireditvi, pridruila tudi skupina Kuntni Prleki iz Ljutomera, ki je popestrila dogajanje in pa posnela nekaj materiala za lastno produkcijo, ter člani TD Babinci, ki so imeli Martinovo kolesarjenje. In vsi so videli, kako je nateklo veliko okusnega in zdravega jabolčnika, ki sicer sodi med brezalkoholne pijače, a ga se je kljub temu moram poaziti.
Seveda na enkratni prireditvi, ki jo bodo ponovili tudi prihodnje leto, so bili tudi člani in aktivisti TD Sveti Jurij ob čavnici, občani in gostje manjkal pa ni niti domači upan Anton Slana. Na sami prireditvi ni manjkalo domačih dobrot in dobre kapljice, kajti po opravljenem delu je sledilo veselo druenje v prostorih TD Sv. Jurij, ki bodo v prihodnjih dneh temeljito obnovljeni, kajti občina je zagotovila sredstva za obnovo bive osnovne ole na Stari gori. Znova se je potrdilo, da je druenje med ljudmi, zlasti ob taknih etnolokih prireditvah vedno dobrodolo. Ob taknih prilonostih se lahko vsi veliko naučimo in spoznamo pozabljena kmečka opravila. To je tudi velika prilonost da otroci spoznajo način ivljenja nekoč, ko e ni bilo računalnikov, televizij, igric…Ob vsem pa dobimo tudi zdravilo (jabolčnik), katerega priporočajo zdravniki za bolje ivljenje, so poudarjali Küntni Prleki, Pepek, Nandek in Milan, ki so na sami prireditvi naredili e posebej prijetno vzduje.
Oste Bakal