Blažev pohod je združil vinogradnike in sadjarje

Počastili so prvo rez vinske trte; Nad 60 pohodnikov je uživalo v idiličnih (snažnih) Lendavskih goricah, še zlasti v številnih tamkajšnjih vinskih kleteh.
V organizaciji Društva vinogradnikov in sadjarjev Lendava ter Društva vinogradnikov in sadjarjev Hotiza, čigava predsednika sta Marika Feher oz. Martin Horvat, je minulo soboto, zadnji dan letošnjega januarja, potekal 2. Blažev (Blažkov) pohod po vinogradih Lendavskih goricah. V pravem idiličnem zimskem času, ko so vinogradi in kleti Lendavskih goric v celoti pod snegom, je nad 60 vinogradnikov in sadjarjev z lendavskega območja, uživalo v naravi, posebej pa v številnih kleteh, kjer so dobro jedili in pili odlično kapljico. Na dva sv. Blaža so pohodniki, kot je to običaj na skrajnjem severovzhodu države, počastili tudi prvo rezanje vinske trte v novem letu.

„Naš drugi Blažev pohod je potrdil, da smo se lani pravilno odločili, da bomo dva društva skupaj sodelovala tudi v zimskem času. Lepo je če se družimo, izmenjujemo izkušnje in si tako pomagamo. Večinoma se med sabo poznamo in zato je še boljše, da se razumemo in sodelujemo. Vse je lepo in zanimivo, še posebej letos, ko je kar veliko snega povsod okrog nas“, nam je povedala Marika Feher, predsednica Društva vinogradnikov in sadjarjev Lendava ter kmetijska svetovalka KGZ Murska Sobota. Dodala nam je tudi, da je v obeh društvih skoraj 150 članic in članov, ter da lendavsko društvo deluje že 18, hotiško pa pet let.

Kot rečeno, med pohodom so se udeleženci zaustavili v večih kleteh, posebej prisrčno pa je bilo na izletniški kmetiji „Doris“, ki je prva začela delovati v Lendavskih goricah, ter ob koncu pri vinogradniški kleti Smejevih, kjer so veliko jedli in posebej pili. A so med pohodom le „skurili“ vse čezmerne kalorije.

KDO JE SVETI BLAŽ?
O življenju tega, še danes izjemno priljubljenega svetnika, pripovedujejo predvsem legende, ki pa skrivajo v sebi, če drugega ne, vsaj zgodovinsko jedro. Sprva naj bi bil zdravnik, kasneje pa je, še mlad, postal škof v Armeniji v mestu Sebaste, v bližini katerega je bil po vsej verjetnosti tudi rojen v 3. stoletju. Pred hudim preganjanjem cesarja Licinija se je najprej zatekel v argejsko gorovje in tam živel v skalnati votlini. Tu so mu delale družbo divje živali, ki pa jih je škof s svojo milino in skrbjo ukrotil. Kasneje, ko so mu bili preganjalci že na sledi in mu je Kristus v molitvi razodel, da je čas za mučeništvo, pa se je Blaž sam pustil prijeti in odvesti v ječo. Tu je pogumno, tudi z očitnimi čudeži, do zadnjega branil svojo vero. Tako ga je npr. cesarjev namestnik Agrikolaj ukazal vreči v jezero, Blaž pa je vodo blagoslovil in se po njej sprehajal kakor po suhi zemlji. Po hudem mučeništvu, ko so krvniki njegovo telo razmesarili z železnimi glavniki, je bil na koncu obglavljen, pobožna žena Olivija pa ga je z vsem častmi pokopala.

Ime sv. Blaža (za Hrvate je sv. Vlaho zavetnik mesta Dubrovnik), izpeljujejo iz grškega pridevnika blaisos, kar pomeni: tisti, ťki ima ukrivljene noge navzvenŤ, oz. latinskega blaesus: ťjecljav, sesljavŤ. Ime torej prvotno pomeni neko telesno hibo. Rodil se je bogatim in plemenitim staršem in bil že v otroštvu deležen krščanske vzgoje, umrl pa je leta 316 v mestu Sebaste v Armeniji (danes Turčija). Je zavetnik: zdravnikov, trgovcev z volno, čevljarjev, krojačev, mavčarjev, tkalcev; domačih živali in konj; k njemu se zatekajo po pomoč proti boleznim grla in drugim boleznim; za dobro spoved; je eden od štirinajstih priprošnjikov v stiski. Najbolj znan čudež, zaradi katerega slovi kot priprošnjik zoper bolezni v grlu, se je zgodil, ko je pred Blaža padla vdova in ga prosila, naj njenega sina edinca, ki se mu je v grlu zataknila ribja kost, reši gotove smrti. Sveti Blaž je nekoliko pomolil, dečka blagoslovil in ga ozdravljenega vrnil materi. Cerkev na god svetega Blaža (3.2.) podeljuje poseben blagoslov. Verniku položi pod vrat prekrižani sveči in moli, da bi ga priprošnja svetega Blaža varovala zla in bolezni v grlu. Žal je ta ťblažev žegenŤ neupravičeno dobil slabšalni prizvok. Vremenski pregovori, povezani z njegovim godom pravijo: ťČe je na Blaževo oblačno, nadejaj se dobre letine. Na svečnico in Blaževo lepo, veliko v jeseni vina bo.Ť

Besedilo in foto: (O.B.)