Festivalu malvazije na pot

Iztok Klenar, glavni enolog in član uprave kleti Vinakoper: "V dnevih tradicionalnega simpozija o malvaziji želim tako proizvajalcem, kot uživalcem vina, veliko zgodb, srečnih kontaktov, ki bodo pripeljali predvsem do pomembnega razvoja vinogradništva in vinarstva naše Slovenske Istre.
V zadnjih letih je postalo vino del navad in običajev že kar na svetovni ravni. Prav gotovo ni težko deliti navdušenja in strasti za ta izjemene proizvod, za njegovo tisočletno zgodovino, za tradicijo, za emocije in za sposobnost druženja, ki jo nosi v sebi. Vino je predvsem tudi velik svetovni trg kapitalskih razsežnosti in potrošnje, ki zadeva stotine milijonov porabnikov in tisoče podjetij primarnega sektorja, industrije in storitev. Danes vinarstvo doživlja obdobje globokih sprememb, tako kar zadeva geografski vidik, kakor tudi porabo, proizvodnjo in pomembne dejavnike na samem trgu. Potrošnja se na svetovni ravni zmanjšuje in usmerja proti novim trgom. Zmanjšuje se potrošnja manj kakovostnega vina, veča pa potrošnja premium proizvodov. Povečuje se potrošnja v lokalih in zmanjšuje potrošnja na domu. Zmanjšuje se delež uživalcev vina starejšega demografskega razreda, povečuje pa se prodor med mlajšo generacijo in med ženskami.

Na drugi strani pa je izjemno pomembna vloga enologa, njegova profesionalnost in uveljavljenost kot strateg, najsi gre za spoznavanje terroarja, nege vinske trte, enoloških postopkov, nege in stabilizacije vina, komunikacije s potrošnikom in vzpostavitvi tržnih prijemov. Ne zadostuje več samo pridelati vino, potrebno je odkriti kako in komu prodati. Zelo velik argument je kvaliteta, kateremu pa je potrebno dodati nov parameter cene. Idealno razmerje med kvaliteto in ceno daje potrošniku občutek, da je kupil dobro.

V središču tega dogajanja je danes naš potrošnik. Potrošnik novega tisočletja ni omahljiv, manj zvest, temveč je v resnici dozorel, preračunava, primerja, spoznava, je hedonist, ki da nekaj nase in na svoj življenjski stil.

Današnji pristop do potrošnika zahteva drugačne strategije, kot tiste, na katere smo bili navajeni, še posebej na nivoju komuniciranja. Pri komuiciranju vina ni več aktualno tehnično opisovanje, ki potrošnika že skoraj odbije. Ni več direktne povezave s teritorijem in proizvajalcem. Moderni potrošnik želi vino, ki ga uživa z vsem spoštovanjem vkomponirati v njegov stil življenja, zanj je vino in vse okoli vina bolj zabava. Eden izmed večjih težav enološke zgodbe je, da bi vino z enostavnejšimi pristopi izgubilo svojo mističnost in šarm. Odgovor za to je marketinško pravilo, da so uspešne zgodbe tiste, ki uspejo vzdrževati komunikacijo s trgom, z razumljivimi pričakovanji in seveda potrjeno od potrošnika. Večina slovenskih proizvajalcev vina je slabo ali površno orientirana v marketing in komunikacije. Zavedam se, da je izredno težko vzpodbuditi optimalno marketinško strategijo in komunikacijo na domačem in internacionalnem nivoju brez proizvodnje, ki lahko to zgodbo finančno pokriva. Če proizvedeš 10.000 steklenic vina praktično ni možno tekmovati na internacionalnem trgu, tekmovati z ostalimi blagovnimi znamkami na domačem trgu, kajti razumeti moramo, da obe tekmovanji zahtevata zmago, ne pa samo sodelovanje. Večina slovenskih proizvajalcev preživi preveč časa sami med seboj, v stalni debati o kvaliteti in komercialnih problemih, hkrati pa prodajajo svoje vino istim maloštevilnim potrošnikom. Pogovori običajno tečejo v smeri leg, kislin v vinu, poziciji vinograda in virtualnih vinifikaci, namesto zgodbe o njihovem vinu. Današnji potrošnik želi romantičnost, doživetje in zabavo, ni več časa za informacijo o biološkem razkisu ali koliko časa vino zori v bariku, potrošnik se ne zaljubi v naše vino zaradi posebnega laboratorija. Večina potrošnikov ne pozna imen različnih leg, mikrolokacij, ne pozna zaščite vinogradniškega porekla, ne razume geografskih leg v smislu odnosa z kulturo, tipično hrano in vinom. Vse to lahko zaokrožimo z enostavno zgodbo, z razumljivim sporočilom s kratkimi stavki, samo to, kar je pomembno. Naš namen ni povedati, da v naši Istri uspeva malvazija ali kakršna druga sorta, ampak pričarati zgodbo, romantičnost, kot na primer ťpod istrskim soncemŤ, ťv objemu Slovenske IstreŤ, ťPravljica o refoškuŤ itd. Kajti vedno bolj očitno je, da so geografski okoliši veliko premajhni, preveč konzervativni, preveč neorganizirani in nimajo kapacitete, da postanejo neke vrste blagovna znamka. Težko povedo, v smislu komercializacije in promocije, zgodbo, ki bo naredila vtis.Vse premalo se povezujemo z našimi poeti, pisatelji, slikarji, glasbeniki, ki vsak po svoje o temu pišejo, rišejo in skladajo. Vendar pa na tem mestu – hvala jim.

Velika priložnost v Slovenski Istri je vinski turizem, vendar moramo najprej razumeti, kaj si vinski turist želi in kaj pričakuje. Za kvaliteten razvoj vinskega turizma je pomemben predvsem čas, odprta baza proizvajalcev in razmišljanje regije, v smislu zmožnosti kreacij in oblikovanja uspešne blagovne znamke. Res je, da si vinski turist želi bolje spoznati vino, vendar je njegov primarni interes preživeti lepe trenutke na odprtem, v naravi, v ruralnem okolju, s svojimi družinami in prijatelji. Želijo preživeti eno izkušnjo, neke vrste ťdolce vitaŤ njihovih dni iz bolj umirjenih časov. Predvsem pa si ne želijo direktnega in napadalnega izobraževanja, tem o zmernem uživanju vina, ne želijo tečajev o degustaciji vina ali seminarjev o proizvodnji, iščejo nekaj zanimivega, kar lahko prenesejo in ponovno doživijo na svojih večerjah s prijatelji. Želijo si srečati lastnike in enologe, s katerimi preživijo in doživijo interesantne trenutke in njihove zgodbe, ne pa suhoparne predstavitve vin in kleti. Na koncu si pa želijo še odnesti domov nekaj posebnih vin, ki niso dosegljiva v običajnih distribucijskih kanalih. Vinski turist si želi predvsem čimbolj osebnega stika z vinskim svetom.

V dnevih tradicionalnega simpozija o malvaziji želim tako proizvajalcem, kot uživalcem vina, veliko zgodb, srečnih kontaktov, ki bodo pripeljali predvsem do pomembnega razvoja vinogradništva in vinarstva naše Slovenske Istre."

Spletna stran 11. festival ťMalvazija, žlahtni okus Mediterana 2009Ť
www.malvazija.info/