V Habakuku je uspeno zaključen 56. Gostinsko turistični zbor Slovenije; Podeljenje desetine kompletov odličij
SLOVENSKO GOSTINSTVO IN TURIZEM STA LAHKO PONOSNA
Turistično gostinska zbornica pri Gospodarski zbornici Slovenije je tudi letos organizirala tradicionalno stanovsko prireditev Gostinsko turistični zbor – največjo in obenem z najdaljo tradicijo v Sloveniji. Tokrat so se tevilni gostinski in turistični delavci zbrali e estinpetdesetič, in sicer pod Pohorjem v Mariboru. Gostitelja dogodka, ki sta svoje poslanstvo opravila brezhibno, sta bila Terme Maribor d.d. in portni center Pohorje d.o.o. Prireditev, ki je namenjena predvsem strokovnemu kadru gostinstva in turizma ter za te poklice olajoči se mladini, pa tudi iri javnosti, je v hotelu Habakuk obiskalo priblino 5.000 obiskovalcev.
Tridnevni Gostinsko turistični zbor je bil zasnovan tematsko po dnevih. Prvi dan je bil posvečen svečani otvoritvi in podelitvi priznanj za kakovost in uspenost. Drugi dan zbora je zaznamovala 2. nacionalna borza dela v gostinstvu in turizmu v soorganizaciji GZS-Turistično gostinske zbornice, Direktorata za turizem, Zavoda RS za zaposlovanje, Slovenske turistične organizacije in Obrtno podjetnike zbornice. Tretji dan je bil posvečen izboljanju dostopnosti turistične ponudbe za osebe s posebnimi potrebami, katerega pobudnika sta bila Nacionalno turistično zdruenje in Slovensko zdruenje za duevno zdravje ENT. Istočasno s temi dogodki so se vsak dan na prizoriču vrstile komercialne razstave in tevilna tekmovanja v različnih kategorijah, kot so: priprava pogrinjkov, priprava jedi pred gosti, kuhanje menija, slačičarstvo, kulinarična artistika, tekmovanje sobaric, priprava jedi v kotličku, tekmovanje barmanov, tekmovanje v pripravi kave, tekmovanje v poznavanju in točenju piva, tekmovanje hotelskih receptorjev in mnoge druge.
Letos se je na tridesetih razpisanih tekmovanjih udejstvovalo doslej rekordno tevilo tekmovalcev – vseh skupaj 528, od tega 124 dijakov srednjih ol za gostinstvo in turizem. Prvič so se za Pokal kakovosti potegovale hotelske hie in prvič je izvedeno tekmovanje Grand Prix kuhar leta. 20. oktobra je bil obeleen tudi svetovni dan kuharjev. V tekmovalnem delu prireditve je bilo podeljenih 146 zlatih, 172 srebrnih in 112 bronastih priznanj, kolajn, plaket in medalj.
Gostinsko turistični zbor Slovenije je e zdavnaj prerasel v festival gostinstva in turizma, ki vpliva na razvoj kakovosti storitev v perspektivni turistični panogi. Njegova nezamenljiva vloga je, da omogoča prilonosti za izpopolnjevanje, izobraevanje, nagrajevanje, zdruevanje in povezovanje ljudi, ki delajo z nasmehom v strokah gostoljubnosti z visoko zastavljenim ciljem – doseči zadovoljstvo gostov, ki se bo izkazalo z njihovimi ponovnimi prihodi v iste gostinske obrate. Nič manj pomembna vloga Gostinsko turističnega zbora Slovenije je v poudarjanju pomena gostinske stroke in izpostavitvi lepih plati gostinskih poklicev, ki so pri nas e dolgo tega deficitarni. Z vrnitvijo ugleda poklicema kuharja in natakarja so se e posebej prizadevali organizatorji 2. nacionalne borze dela v gostinstvu in turizmu, katere osrednji dogodek je bila okrogla miza na temo Monosti za uspeno kariero v gostinstvu in turizmu. V pogovorih pred publiko s tevilnimi uspenimi posamezniki, kot tudi s praktično demonstracijo kuharskih, slačičarskih in večin strebe, so stanovski kolegi poskuali zainteresirani mladini pričarati lepote poklicev in dokazati, da tudi v gostinstvu posameznik lahko zgradi solidno kariero. GZS-Turistično gostinska zbornica je z organizacijo in realizacijo tega velikega dogodka tudi sama (in vsako leta znova) odigrala svoje častno poslanstvo spodbujanja kakovostnega razvoja turizma in gostinstva na Slovenskem.
Po videnem pa lahko brez ovinkarjenja zapiemo, da so slovenski gostinski in turistični delavci lahko ponosni, saj so s svojimi mojstrovinami povzročali, da je marsikomu zastal dih, slone pa so se cedile vsem. Le če bi se pravilno ovrednotilo njihovo delo…
(O.B.)