Joica Celec z Goričkega je ena od estih slovenskih medičarjev, se bori da ta domača obrt ne bi izginila; Izdelava medenjakov in lectovega peciva ni tako enostavno početje.
Nekoč, veliko desetletij nazaj, ko e ni bilo toliko sladkarij in igrač, ko so otroci bili zadovoljni s skromnimi darilci in so le ob največjih praznikih dobili kaken medenjak ali lectovo pecivo, so bili medičarji izjemno cenjeni in spotovani. Tudi veliko več jih je bilo, kot danes, ko jih v celi dravi premoremo največ est. Z eljo, da bi ohranili tradicijo medičarstva se e posebej prizadeva ena najbolj znanih, izmed redkih slovenskih medičark, Joica Celec z Goričkega, jer z veseljem sprejmejo vsakogar in mu razkaejo svojo domačo obrt ter ponudijo kaken enkraten izdelek. Druina medičarjev, ob Joici je e mo Danilo, ter sin Damijan in hčerka Ana, domuje v lepi gorički vasici Ratkovcih, na lepem sončnem gričku z imenom Kermedin. Tam je od leta 1993 tudi delavnica, kjer se ukvarjajo z domačo obrtjo, s katero se mimogrede ukvarja e tretja generacija Celec. Raznovrstne medenjake pečejo po recepturah, starih nekaj stoletij, in zato jih naa sogovornica ni elela v celoti razkriti. Nekaj posebnega je figuralno lectovo pecivo (konjički, babike, ptički), med katerimi ponosno izstopa lectovo srce, ki simbolizira ljubezen, veselje, praznovanje- skratka vse dobro in lepo. Njihove izdelke je mono kupiti predvsem na krajevnih praznikih pročenjih – egnanjih, etnolokih prireditvah in sejmih zlasti v Prekmurju in deloma na tajerskem, redko pa tudi kje drugje po dravi, kjer pripravijo prodajno razstavo. Vsekakor je vse izdelke mono dobiti tudi v njihovi delavnici v Ratkovcih, kjer imajo urejen razstavno prodajni kotiček, svoje izdelke pa ponujajo e v nekaterih TIC, lahko bi jih tudi v velikih trgovskih centrih, toda Joica Celec tega ne eli, saj bi s tem veliko izgubili, predvsem kot sama poudarja, bi ta tradicionalni izdelek samo skomercializirali, njena elja pa je, da ostane butičen s svojo vrednoto.
Joica Celec je sicer medičarka od 1. marca 1991, in bo prihodnje leto obeleila prvih 20 uspenih let. Začela je v Murski Soboti, v delavnici svojega tasta, nekoč znanega medičarja, lectarja in svečarja tefana Celeca, ki je mojstrski izpit opravil davnega leta 1937, in ki jo je tudi naučil tega poklica. Zato so njeni izdelki tudi danes tako kakovostni, predvsem lepi in okusni. Nekaj vzorcev je tudi dodala, čeprav priznava, da jih je tefan izdeloval izjemno. Tako je Joica pokojnemu tefanu odvzela ne le sina, temveč na njegovo veliko zadovoljstvo, tudi poklic, za katerega je skrbel, da bo propadel in sčasoma zamrl. Pred tem je naa sogovornica 11 let delala v računovodstvu nekdanje Panonije, ob delu pa se je učila. elja mi je vedno bila, da bi delala nekaj svojega, da bi se lahko svobodno izraala. In tukaj mi je uspelo. Najbr mi je e moja mama nekaj malega dala v zibelko, kajti vse se lahko nauči, toda teko, če ni vsaj malo talenta in elje. V svojem delu mora uivati in potem ni teav, nam je razlagala Joica, ki v svojem delu porabi največ testa (moka, sladkor, med…), brez jajc, mleka ipd., tako da so njeni izdelki ustrezni tudi za ljudi, ki so alergični na določene reči. Testo za lectove izdelke se močno razlikuje od tistega za medenjake, saj mora izdelke biti bistveno bolj trd. Ob tem lectovi izdelki, zaradi vsebnosti zdravju kodljivih vsebin v zadnjih letih niso več uitni, temveč so predvsem spominki.
Prej so se lectova srca tudi jedla, potem se je pred tremi leti vse skupaj spremenilo. Tudi sama sem dala v analizo svoj izdelek in dejansko ni uiten za prehranjevanje ljudi. Sicer pa tega tako in tako nihče ne more veliko pojesti. Nekoč, ko so ljudje e skromno iveli in so si lahko le enkrat letno privočili lectovo srce, so ga počasi tudi pojedli. Takrat so otroci lectovo srce, ptico, konjička, babo…, imeli za sladkarijo in za igračo, pravi naa sogovornica, ki dodaja, da je v 19 letih naredila veliko lectovih izdelkov in e več medenjakov, teko pa je izračunati koliko tisoč. Pri delu ji predvsem pomaga sin Damijan, ki je strokovnjak za peko medenjakov in je ob njej edini redno zaposlen. Sama v zadnjih letih predvsem izdeluje figuralno pecivo, ki se ne konča na srčkih, babah, pticah, konjičkih, temveč tudi izdeluje prilonostne figure, denimo za večje praznike ali druge prilonosti.
Pri delu, predvsem pri prodaji po raznih sejmih, pročenjih in podobnih prireditvah, pomagata tudi mo Danilo in hčerka Ana. Na stojnicah pomagajo tudi drugi sorodniki, prijateljice ipd. Prav to je tudi naa prilonost, saj imamo v Prekmurju skoraj v vsaki vasi imajo cerkev ali kapelico posvečeno kaknemu zavetniku, torej enkrat letno tam poteka tudi pročenje in ko je krajevni praznik se tudi malo več kupuje tradicionalne dobrote, kamor sodijo tudi nai izdelki. Tukaj je tudi tradicija naih ljudi, ki so zvesti tem izdelkom in pogosto kupijo kaken medenjak, ne zato, da bi bi ga bil potreben, temveč z eljo, da se ohranja tradicija. Nekateri rečejo, da ne smejo priti domov brez medenjaka, in s tem ohranjajo vrednoto preteklosti. Od nae dejavnosti sicer ne more obogateti, je pa pomembno tudi, da si zadovoljen in srečen s svojim, pravi Joica Celec, čigava druina se, skupaj s e nekaj ponudnikov iz okolice, ukvarja tudi s turizmom, kar niti ne preseneča, če delujejo v turistični občini Moravske Toplice. Pomagala jim je Razvojna agencija Sinergija in so dobili nekaj nepovratnih sredstev za projekt Sladka pot, svoje produkte pa ponujajo predvsem preko prospektov in drugih promocijskih materialov. Zato ne preseneča, da s v Ratkovcih pogosto ustavi kaken avtobus, veliko osebnih vozil, motoristov, kolesarjev, pohodnikov ipd.
Joice Celec veliko sodeluje tudi s tevilnimi drugimi organizacijami, predvsem tistimi, ki promovirajo Goričko in Pomurje. Čeprav je je zelo obremenjena z delom v delavnici in za stojnico pa je zelo aktivna tudi v organih Obrtno podjetnike zbornice. e tiri mandata je članica UO OOZ Murska Sobota, kjer je trenutno tudi podpredsednica Sekcije za domačo in umetnostno obrt, hkrati je tudi prizadevna članica upravnega odbora sekcije DUO pri OZS. Tam se kot pravi predvsem borijo za ohranitev domače in umetnostne obrti, do katere se drava obnaa preveč mačehovsko. Zato bodočnost DUO ni preveč perspektivna, saj Celecova ne more razumeti, da njihovi izdelki sodijo tiste, ki so obdavčeni z 20 % DDV.
Kaj je pravzaprav medičarstvo?
Gre za izdelovanje in prodajo medenjakov, figuralno oblikovanega in okraenega peciva iz medenega testa. Obrt se imenuje tudi lectarstvo in označuje mlajo razvojno oz. tehnoloko fazo medičarske obrti. To je poltrajno pecivo v obliki pločic ali figuralnih, ornamentalnih ali predmetnih podobnjakov. Oblikovano je v lesenih ali pločevinastih modelih ali prostoročno. Narejeno je iz medenega testa, povečini zmesenega z reno moko, marsikdaj so testu dodane razne začimbe. V poznem srednjem veku je bil lect poznan le pri drubeni eliti. Sodi med najstareje obrti v mestih in trgih, na podeelju so se medičarske delavnice pojavile v 19. stoletju. Medenjaki, odtisnjeni v lesene modele se imenujejo loki mali kruhek, ročno okraeni medenjaki pa dragoki kruhek. Take medenjake so izdelovali v tevilnih slovenskih krajih in trgih. Dananji lectarji pomembno sooblikujejo ponudbo izdelkov na tradicionalnih sejmih, turističnih prireditvah, občasno tudi ponudbo poslovnih daril. Pogosto je medičarska obrt zdruena tudi s svečarsko.
Besedilo in foto: Oste Bakal