Nad 100 obiskovalcev na predstavitvi zanimive knjige, e devete izpod peresa ugledne pedagoginje, pisateljice, aktivistke, kuharice in gospodinje, v njej pa poleg opisov in fotografij e kar 215 receptov.
KULINARIČNE DOBROTE PRLEKIJE, PREKMURJA IN PORABJA
Na knjine police je prila nova (9.) kuharska knjiga Marije Fras
Potem ko je v minulih trinajstih letih e spisala in izdala osem zanimivih in v javnosti dobro sprejetih knjig s ťkulinarično kuharskoŤ vsebino, je ugledna pisateljica, upokojena pedagoginja, kuharica in aktivistka na različnih področjih Marija Fras iz Paričjaka nad Radenci, pripravila e novo zanimivo branje. V zalobi Pomurske zalobe iz Murske Sobote je Marija Fras tokrat izdala e izjemno zanimivo knjigo z naslovom: Kulinarične dobrote Prlekije, Prekmurja in Porabja (PPP).
Po uvodničarju Dragu Medvedu, knjiga zrcali, kakor je slovenska kuhinja pisana slikanica meanic med dunajsko panonsko ali avstro ogrsko kuhinjo, ki so jo s svojimi vsebinami napolnile kuhinje narodov nekdanje monarhije ter mediteransko in balkansko, vse pa se odlikujejo po specifičnih sestavinah in načinih priprave jedi, so podobne kuhinje tudi prek meje na Hrvakem, v Avstriji in na Madarskem. Nova knjiga Marije Fras je posebej zanimiva, ker nam prinaa recepte za vsakdanja in praznična kosila. V vsesplonem pomanjkanju časa, ko stresni način ivljenja mnoge sili v hitre načine priprave hrane, nam avtorica z recepti za kosila ponovno odpira svet v osrednji dnevni obrok, čeprav ga je način ivljenja za mnoge premaknil iz opoldnevnega v večerni čas in ga zdruil kar z večerjo….
Podobno kot pri svojih predhodnih knjigah (Jedi naih babic 1997; Prleka kuhinja 1999; Sadje v prehrani 2002; Dobra domača kosila 2004; Zelenjava v prehrani 2006; Stare prleke in prekmurske jedi za nae dni 2007; Med v prehrani 2008; Jedi na lico – 2009), se je Marija Fras, avtorica nove knjige Kulinarične dobrote PPP, odpravila na podeelje, med ljudi in strokovnjake, se pogovarjala z gospodinjami, raznoraznimi strokovnjaki, in zapisovala. Tokrat je bila zlasti v obmejnih krajih, od Ormoa, čez Srediče ob Dravi, Razkrije, Petiovce, Dolgo vas, do Prosenjakovcev, Hodoa, Martinja, Kuzme, Cankove…Ugotavljala je kako se tradicionalna kuhinja ohranja v dananjih razmerah, kako gospodinje dandananje oblikujejo vsakdanje jedilnike, kaj se najde na mizah ob nedeljah in prazničnih dneh. Pri tem ugotavlja, da je bila prehrana ljudi na podeelju od nekdaj med tednom enostavneja, ob praznikih in nedeljah so mize obloili izdatneje, hrana je bila bolj raznolika. Avtorica tako ob zapisovanju receptov na kratko opozarja tudi prehranske navade ljudi na severovzhodnem robu nae domovine. Posebnost knjige je v tem, da vključuje tudi 30 receptov iz Porabja. Avtorica se je namreč podala onstran dravne meje z Madarsko in zapisala, kar so ji o pripravi jedi pripovedovale gospodinje v tevanovcih, Slovenski vesi na Gornjem Seniku. Knjiga, v kateri je 215 receptov ter veliko lepih fotografij in navodil o pomenu prehrane, bo gotovo dobrodola vsem gospodinjam in drugim ljubiteljem dobre kulinarike, ter profesionalnim in ljubiteljskim kuharjem.
Avtorica Marija Fras je skupaj z zaloniki, iri javnosti svoj novi izdelek predstavila na posebni prireditvi v portni dvorani O Kapela. Na predstavitvi omenjene knjige, kjer je ob pozdravu in moderiranju njene nekdanje sodelavke, upokojene ravnateljice O Kapela Marije Mauko, in predstavnika Pomurske zalobe d.d. sicer pa tudi urednika knjige, Ludvika Sočiča, je potekal tudi prilonosti kulturni program, v katerem sta nastopili Oktet Arion iz Ljutomera ter Trio violončelistov iz Ljutomera. Zraven je bilo nad 100 gostov in vseh tistih, ki so eleli spoznati novo knjigo. Samo knjigo so predstavili avtorica Marija Fras in urednik Ludvik Sočič. Zraven pa je bil tudi Lado Klar, ki je za knjigo prispeval fotografije, katere so nastale v raznih lokalih na severovzhodu drave in v Porabju. Enako ni izostal niti oblikovalec knjige Duan Antolin. Prisotne je pozdravil tudi radenski upan Janez Rihtarič, ki je avtorici, ki je mimogrede pred dnevi prejela občinsko priznanje, zahvalil za e eno odlično knjigo. Sicer pa, splona ugotovitev je, da ima hrana pomembno socialno vlogo, saj se ob njej ljudje druijo v vsakodnevnem ivljenju, ob delu, počitku, ob praznikih in pomembnih dogodkih: rojstvu, poroki, praznovanju obletnic in smrti.
V dananjem sodobne času, tudi pri odločitvah, kam na počitnice, nima več odločilnega pomena destinacija, temveč prihaja v ospredje predvsem monost raznovrstnih doivetij, kamor vsekakor sodi tudi kulinarika. Zato povsod, kjer namenjajo veliko pozornost stalnemu dvigu kakovosti storitev in bogatitvi ponudbe ter s tem raznolikosti doivetij, posebno pozornost namenjajo tudi pestrosti, predvsem domačih jedi, kar gotovo pomeni povezovanje bogatega kulinaričnega in etnolokega izročila ter turizma. In ko gre za kulinarično ponudbo in raznolikost skrajnjega severovzhoda drave, predvsem Slovenskih goric, Prlekije in Prekmurja, ter tudi Porabja, e tirinajsto leto skrbi upokojena pedagoginja in pisateljica Marija Fras, ki nikakor ne miruje, saj samo potuje okrog in zbira recepte ter tako skrbi za ohranjanje naravne in kulturne dedičine, kamor sodi tudi kulinarika.
Marija Fras pravi, da se načini priprave hrane neprestano spreminjajo, različni so od vasi do vasi, celo od gospodinje do gospodinje. Veseli jo, da vedno več gospodinj in kuharic, uporablja itne proizvode, stročnice, zelenjavo in sadje, alosti pa, da je e vedno preveč uporabe ivalskih mačob in prekajene svinjine. Sama vedno eli poudariti pomen zelenjave in sadja pa redkih, a kvalitetnih ivil, kot so pira, najrazličneje kae, soja ipd. Ob tem avtorica upoteva pričakovanja tudi manj izkuenih gospodinj, da hrano pripravijo v čim krajem času. Predvsem pa Marija Fras opozarja na pomen zdrave prehrane kot izjemno pomembne sestavine kvalitetnega ivljenja. Sploh pa uivanje hrane, ki jo pripravimo doma, iz domačih in povsem naravnih ivil, predstavlja dobro, zdravo prehrano. Predlaga, da pomladi stopimo na vrt in si pridelamo zelenjavo kar sami, saj je dosti bolja kor tista, ki se pelje od daleč, celo z drugih celin. Izbrani recepti za jedi, opisane v tej knjigi, so primer dobre in zdrave prehrane. Res je, da so gospodinje nekoč kuhale brezmesne jedi iz tistega kar so pridelale na polju ali vrtu, toda e takrat so vedele, da je to zdrava in kakovostna hrana, čemur se danes nagibamo skorajda vsi. Ob tem, kot je povedal urednik Sočič, ker so jedli veliko ajde, je bilo veliko otrok, saj je ajda naravni afrodiziak.
Skratka 9. kuharska knjiga Marije Fras nam ponuja tevilne monosti pri izbiranju kvalitetnih domačih jedi in pri v vključevanju domačega sadja in zelenjave v vsakdanje obroke hrane. Po njenem je pomembno, da so zraven tudi jedi, ki vsebujejo predvsem polnovredna ita in itni proizvodi, kot so: r, penica, pira, ječmen, koruta, oves, ajda, proso in ri, potem stročnice: fiol, grah, bob, leča, soja in čičerka. Ko pa gre za zelenjavo in sadje so zraven praktično vse vrste, predvsem pa: lisnata, korenasta, gomoljasta, cvetna zelenjava ter tudi plodovke. Veliko je tudi jedi s kislim zeljem in repo. Od mesa naj bi v ospredju bile ribe, ter tudi nemastna perutnina brez koe, pa pusta in nemastna svinjina, teletina in govedina…
In čeprav je večkrat povedala, da je to njen zadnji knjini izdelek je gotovo, da se Marija Fras ne bo zaustavila vsaj do desete knjige, za katero e ima tematiko. Prav tako pisateljica in njena osebna prijateljica Bea Babo je namreč predlagala, da bi 10. knjigo napisala pod naslovom: Domače vegetarijanske jedi ali pa Dobra domača hrana za vegetarijance.
Besedilo in foto: O.B.