Salon traminca 2011

Negovski grad je drugič gostil druženje ob vinu, poeziji in glasbi „Salon traminca 2011, kjer je okrog 777 obiskovalcev lahko poskusilo natanko 111 žlahtnih tramincev in veliko kulinaričnih dobrot

KAR 111 TRAMINCEV ZA 777 OBISKOVALCEV

Predzadnji ponedeljek v letošnjem avgustu (22.8.) med 17. in 22. uro, je prenovljeni
srednjeveški grad Negova pri Gornji Radgoni, bil priča dogodku, kakršnega še ni
bilo v tem delu Slovenskih goric. V organizaciji Zavoda za kulturo, promocijo
in turizem Gornja Radgona (Kultprotur) in
Hiše dišečega traminca Steyer, ter Mediaspeed.net, je namreč
na sporedu bil II, Salon Traminca 2011, kjer se je obrnilo skorajda 800 (lani
na prvem salonu jih je bilo nad 500) pravih ljubiteljev vrhunskih vin, poezije in glasbe. Vsi oni so lahko poskusili natanko
111 vzorcev žlahtnih tramincev iz Slovenije in tujine, zlasti sosednje
Avstrije, pa Francije, Madžarske in Hrvaške, enako neštete
kulinarične umetnine in
zaščitene štajersko-prekmurske dobrote
z vrhunskimi slovenskimi kuharji ob predstavitvi
prof. dr. Janeza Bogataja.

 Poleg kakšnih 60 vinarjev, ki so ponudili najboljše, kar premorejo njihove kleti, so
za kulinarične dobrote skrbeli: Turistična kmetija !Pri Alenki“ Gornji Ivanjci;
Domačija Firbas Cogetinci; Restavracija „Pri Florjanu“ Maribor, Hiša kulinarike
Jezeršek Medvode; Šunkarna Kodila Markišavci; Košaki d.d. Maribor; Hotel Livada
prestige in restavracija Prestige Terme 3000 Moravske Toplice; Restavracija „M“
Šmid Gornja Radgona; Rožmarin iz Maribora; Sirarna Čuš iz Orehove vasi, Turizem
Lendava d.o.o…., Zraven je bil tudi
sprehod skozi grajske sobane ob zgodbah iz
preteklosti, pa dotik čarovnice Apolonije, nekakšne ikone in zaščitnice
radgonskega turizma, vrhunskih vin in odlične kulinarike.

 Vse skupaj je spremljala izbrana poezija in glasba, saj so zraven bili tudi: igralec Boris Ostan, pesnik Ivo Stropnik, pesniki in glasbeniki Jernej Dirnbek in Tone Kregar (MI2)


ter Vlado Kreslin…, prireditev pa je začinil ognjeni spektakel. Poleg


vrhunskih in nepozabnih užitkov, je vs
ak obiskovalec prejel katalog tramincev in
unikaten kozarec. Organizatorji pa so izžrebanemu obiskovalcu nepozabnega
dogodka v Negovi „Salon Traminec 2011“ podarili še oddih v Moravskih Toplicah.
Sploh pa je dogodek v Negovi znova bil nekaj posebnega, in ga samo kaže
nadaljevati, saj ljudje potrebujejo tovrtno vinsko – kulinarično – kulturno
dogajanje…  

    Po prepričanju mnogih enologov in drugih vinskih strokovnjakov, je trata traminca


– zlato v vinogradu, vino traminec v kozarcu pa kralj med vini. Traminec je
manj razširjena sorta sorta. Po trenutnih podatkih (wikipedia.org) je s
tramincem največ površin zasajenih v Franciji (2.600 hektarjev), od česa kar
2.500 ha v Alzaciji. Sledijo pa: ZDA (1.800 ha, od česa 700 ha v Oregonu);
Nemčija (825); Avstrija (700); Avstralija (600); Italija (500); Južna Afrika
(300); Slovenija (248), Nova Zelandija (210), Hrvaška (200) itd. V Sloveniji in
Avstriji traminec povezujemo z vrtnico, v svetu pa z eksotičnim sadjem, še
posebej z ličjem. Slovenski traminci so zlato rumene barve, Cvetica ali
preprosto vonj je intenziven in zaznamo lahko široko paleto vonjav, kot so
cvetovi divje vrtnice, klinčki, eksotično sadje od ogrumov do ličja, breskve.
Temu sledi intenziven okus, ki daje vtis polnosti in bogastva arom. Za tramince
je značilno, da imajo zaradi doseganja višje sladkorne stopnje ob trgatvi višji
odstotek alkohola, na drugi strani pa je vsebnost kislin v primerjavi z drugimi
sortami manjša.

   „Pravijo,
da je povsod lepo, ampak doma je najlepše… Po spoznaš šele takrat, ko pokukaš
izza meja domovine. Prevzet od veličastnega prvega vtisa nato odkriješ, da se
povsod ukvarjajo s podobnimi problemi tako v vinogradih kot tudi na trgu. Z
upanjem naju je navdalo tudi dejstvo, da lahko v Sloveniji mirno gojimo
tramince, ker se lahko s svojo kvaliteto in predvsem tipično traminčevo aromo
postavijo na ogled, oz. pokušino celemu svetu. Trdno sva tudi prepričana o
pravi poti takšnih prireditev kot je Salon Traminec, saj bomo s tem tudi sami
pokazali spoštovanje do naših vin in navsezadnje tudi do tega, kaj zmorejo
slovenska vinogradniška tla“, pravita univerzitetna diplomirana inženirja
agronomije, Magda Leskovar Steyer in Danilo Steyer.

Besedilo in foto: O.B.


ZAKAJ SALON TRAMiNEC?

    Ob čudoviti prireditvi v Negovi, so se mnogi spraševali: Zakaj Salon traminec – druženje ob


vinu, poeziji in glasbi? Klub Dišeči traminec – Hram vinske kulture je društvo,
ki si prizadeva za

dvigovanje in negovanje vinske tradicije in kulture pitja.
Traminec je med sortami posebnež in skrajnež: ne raste povsod, zahteva svoje
pogoje in veliko potrpljenja. Kot vino ga zaradi njegove specifične arome
vzljubiš in uživaš v polnosti, ki jo ponuja. Skrivnost tramincev je v odkrivanju njegovega eksotičnega bogastva cvetice in arome. Je sorta in vino, ki je v slovenskem prostoru vezano na vsaj dva predsodka – kot vino za ženske in vino za sladice.

Izziv in cilj Salona traminec je v preseganju teh predsodkov, iskanju novega zornega kota za
razumevanje in pokušanje tramincev ter uživanju v kulinaričnih umetninah iz Slovenije ob spremljavi poezije, glasbe in ognjene umetnosti. Poslanstvo Salona
traminec je hkrati predstavitev in promocija Pomurske in Podravske regije, med
kateri je dogodek tudi umeščen. Obe se ponašata z odličnimi vini, vrhunsko
kulinariko, ki jo znajo ceniti tako domači kot tuji gostje, naravnimi in
kulturnimi znamenitostmi, kamor spada tudi grad Negova. Salon traminec omogoča,
da lepote in dobrote, ki jih ponujata Pomurje ter Podravje, spoznajo ljudje širom Slovenije in tujine.