Na Terra madre navdušili tudi izjemni slovenski proizvodi

Glavno mesto Piemonta, Torino, je bilo konec oktobra 2012 svetovno središče etnogastronomije. Za pet dni se je 80 tisoč kvadratnih metrov torinskega razstavišča in okolice spremenilo v mesto okusov, vonjev,v mesto različnosti, mesto barvitosti, mesto pogovorov, mesto spoznanj, mesto novosti, mesto preprostosti in kljub vsemu, so ne tem mestu govorili vsi enak jezik.

Jezik zemlje, jezik narave, jezik prihodnosti. Tako je tam vse od leta 2004, ko se vsake dve leti, v okviru gibanja Slow food, na mednarodni prireditvi Terra madre in salone del Gusto, srečajo kmetje, ribiči, pridelovalci hrane, kuharji, akademiki, študentje z vsega sveta, ki so združeni v želji po spodbujanju trajnostne lokalne proizvodnje hrane. V harmoniji z okoljem ob upoštevanju znanja, ki se prenaša iz roda v rod, iz generacije v generacijo. Tokrat sta se prvič združila Salone del Gusto in Terra madre. Tako so si lahko obiskovalci ne le ogledali in preizkusili pridelke in proizvode iz 95 držav sveta, temveč so lahko prvič prisluhnili predavanjem, degustacijam in izmenjavam mnenj ter praks tistih, ki so na kongresu Terra madre predstavljali svoje države.

""

Že otvoritev je bila veličastna. Olimpijska dvorana v Torinu, ki sprejme okoli 10 000 gledalcev, je bila napolnjena do zadnjega kotička. 650 delegatom iz 95 držav sveta so se pridružili obiskovalci, ki so si ta spektakel prišli ogledati od blizu in daleč. Delegati in delegatke oblečeni v značilna oblačila svojih držav, ganljivi govori o pomenu hrane in pridelave, o spoštovanju tistih, ki jo pridelujejo in srečevanju s težavami na poti do potrošnika, etno glasba in mimohod zastav udeleženk, med njimi tudi slovenske je bilo nekaj posebnega. Polno pozitivne energije in polno čustev.

ťČeprav ste prišli od daleč in je za vami dolga pot, ste utrujeni a nasmejani. To nekaj pomeni. To pomeni veliko,Ť je pričal svoj nagovor  vodja in ustanovitelj združenja Slow Food Carlo Petrini. Mož, ki je očitno eden in edini, ki lahko danes združi med seboj tako različne, tako drugačne, a po drugi strani tako podobne in enake, iz vseh kotičkov tega sveta na eno mesto, z enim namenom. Da povedo, da si želijo prenesti spoznanje, da tisto kar je dobro, da tisto kar je čisto in da tisto, kar je pošteno, je nujno združiti, da bi s tem pokazali pravo pot kam bi morala iti težnja tega sveta. Tokrat je v Torino prišel tudi predsednik svetovne organizacije za prehrano FAO José Graziano da Silva. Med delegati so bili tudi predstavniki Slovenije, ki jih je vodila Tatjana Butul, predsednica omizja Slow food Primorska ťPred dvema letoma smo se kongresa Terra madre udeležili le kot delegati, a tokrat smo Slovenijo predstavili tudi z našimi okusi, vonji in dejavnostjo. Naša pet dnevna predstavitev je bila med obiskovalci odmevna. Predstavili smo pridelke Domačije Butul iz Sredozemskega zeliščnega vrta na Manžanu in dobrote Petra Patajca iz Krasa. Obiskovalce je zanimala naša država in veliko smo jih nad njo tudi navdušili,Ť je dejala Tatjana Butul, tokrat tudi predstavnica Slovenije na osrednjem kongresu Terra Madre, kjer je prisoten le po en delegat države izmed 135 članic gibanja Slow food.

Petdnevno prireditev v Torinu je obiskalo rekordno število obiskovalcev. 220 000 jih niso pričakovali niti organizatorji prireditve, ki je odmevala po celem svetu. Med obiskovalci so našteli kar trideset procentov tujcev. Med prireditvijo so organizirali kar 56 konferenc, vodenih delavnic in pokušin, ki se jih je udeležilo preko 16000 ljudi. 8000 študentov in 3700 otrok je bilo vključenih v didaktične delavnice, kjer so spoznavali okuse, vonje matere zemlje in se srečali s pridelovalci hrane. Na 400 kvadratnih metrih so postavili velik vrt posajen z zelenjavo, kot prikaz projekta ť 1000 vrtov v AfrikiŤ, ki so ga izpeljali v zadnjih dveh letih. Na Salonu okusov se je predstavilo kar 1000  razstavljavcev iz celega sveta in vseh celin. Tako so obiskovalci lahko okušali kavo iz Ugande, fižol iz Gvineje Bisao, čaj pri Kitajcih, začimbe na razstavnem prostoru Šri Lanke, ostrige in gosja jetra pri Francozih, ribe v soli iz enega izmed norveških otokov, pršute in salame severnega losa ljudstva Sami iz Švedske, spet pri Indonezijcih med iz cvetov manga, sladkor iz kokosovih cvetov, riže na številnih prostorih azijskih državah. Zanimiva so bila vina iz gruzijskih amfor, azerbajdžanske začimbe, afganistanski žafran, avstrijske polže, irske sire, angleška piva, škotske wiskije, dobrote iz Balkana, španski pršut patanegro in seveda številne pridelke in izdelke iz vseh italijanskih pokrajin in še in še. In med temi 1000 razstavljavci sta nase opozorila tudi slovenska predstavnika.

""

Ob slovenskem razstavnem prostoru je bila ves čas sejma velika gneča. Ob degustacijah so predstavili marmelade, vinske želeje, sirupe, soli, sušeno sadje, oljčno olje in domač kis, vse z dodanimi izbranimi zelišči iz Zeliščnega vrta Domačije Butul iz Manžana pri Kopru, Peter Patajac iz Dola pri Vogljah na Krasu, pa je obiskovalce navduševal z marmeladami sadežev čudovitih kraških travnikov in sadovnjakov ter njegovo posebno reducirano jabolčno omako. Nad pristnimi okusi so bili obiskovalci navdušeni. Zelo dobro sprejeli številni svetovni kuharji. Želijo jih v svoje restavracije in v svojo ponudbo. Ena izmed najbolj zanimivih predstavitev je bila ponedeljkova mednarodna degustacija na razstavnem prostoru Kanade, kjer je priznani kanadski kuhar Shawn Hartwell, beli kaviar kanadskega endemita, zlata ribe iz jezera ob kanadsko ameriški meji, postregel ob sušenih divjih jabolkih in kakijevo marmelado z meliso iz Domačije Butul. Avstrijci, so svojim gratiniranim polžem dodajali sol s timjanom iz Domačije Butul. Njihovo ojčno olje z baziliko se je lepo ujelo s Patajčevo reducirano jabolčno omako. Številni okusi iz slovenskega razstavnega prostora so zagotovo privabili tudi številne, ki so se tokrat prvič srečali s slovenskimi okusi, vonji in prijaznostjo, da tudi sami obiščejo Slovenijo. Na slovenskem razstavnem prostoru so se oglasili številni tuji novinarji, ki bodo v svoje države prenesli svoje vtise. ťŽe prvi odmevi na našo predstavitev so odlični,Ť pravita Tatjana Butul in Peter Patajac, ki sta v Torinu navezala tudi številne poslovne stike. Organizatorji prireditve v Torinu so že z mislimi in programom na prireditvi čez dve leti, a kot nam je znano, bo zanje velik izziv tudi soorganizacije prireditve Expo 2015 v Milanu, kjer naj bi se v osmih mesecih zvrstilo nešteto dogodkov na različnih lokacijah v mestu.


Besedilo in foto: Mitja Butul