Prepričljiva zmaga Zlate radgonske penine

Zlato in srebro za penine iz Gornje Radgone na SFV
Na 16. Slovenskem festivalu vin, ki je 21. in 22. novembra potekal v Grand hotelu Union v Ljubljani, je bila med penečimi se vini zopet absolutna zmagovalka Zlata radgonska penina, ki je osvojila prvo in drugo mesto. Strokovna komisija je dvema okusoma penin, ki prihajata iz najstarejše šampanjske slovenske kleti, podelila prvo in drugo mesto. Tako je Zlata dama, ki je preteklo leto dopolnila častitljivih 160 let, zopet pometla s konkurenco. Tokrat je drugo mesto pripadlo Zlati radgonski penini – suho, nesporna zmagovalka med penečimi se vini pa je postala Zlata radgonska penina – polsuho.

""



Obe omenjeni penini sta sicer nekaj mesecev pred tem prejeli tudi šampionska naziva na mednarodnem ocenjevanju vin „Vino Slovenija – Gornja Radgona 2013“, na Pomurskem sejmišču. „V Radgonskih goricah smo ponosni, da sta se kot najbolj všečni strokovnjakom pokazali ravno penini, ki sta dostopni vsakemu potrošniku na vseh trgovskih policah v Sloveniji. Gre torej za trenutno aktualni penini. Ker se bliža tisti čarobni, praznični čas, vam lahko z zagotovilom svetujemo: z Zlato ne boste zgrešili. Podarite svojim najdražjim le najboljše“, ob zadnjem uspehu svojih penin, pravi direktor Radgonskih goric d.d. Borut Cvetkovič, ki zagotavlja, da tudi ob letošnji najdaljši noči ne bo zmanjkalo mehurčkov iz Radgonskih goric.

Sicer pa sta dve petčlanski komisiji vrhunskih enologov in vinskih strokovnjakov, ki sta ju vodila Mojmir Wondra (dolgoletni predsednik Festivalskega ocenjevanja) in Tatjana Košmerl, izbrali najboljša vina letošnjega vinskega festivala v večih kategorijah. Na festivalu so namreč ocenjevali vina petih kategorij: peneča vina, mlada vina, bela oziroma suha vina, rdeča vina in vina z ostankom sladkorja. Skupni zmagovalec festivalskega ocenjevanje je bil izbran iz kategorije z največjim številom prijavljenih vzorcev na ocenjevanje – letos je bila to kategorija rdečih vin. Med mladimi vini (šlo je za novo kategorijo) je slavil pullus sauvignon 2013 iz Ptujske kleti, najboljše peneče vino je kot rečeno postala Zlata radgonska penina, najboljše predikatno vino oziroma vino z ostankom sladkorja pa je postal Mavretičev suhi jagodni izbor sauvignona letnik 2006. V kategorijah belih in rdečih vin pa je slavilo makedonsko vino. Komisija je za najboljše belo vino izbrala Barovo white 2010 iz makedonske kleti Tikveš, drugo mesto je osvojil Steyer Mark cuvee belo 2010 (Steyer vina iz Plitvice pri Gornji Radgoni), tretje pa še eno makedonsko vino, in sicer stobi chardonnay barrique 2012 (Stobi vinarija). Najboljše rdeče vino, ki je postalo tudi končni zmagovalec festivalskega ocenjevanja, je vranec imperator 2011 iz kleti Bovin. Merlot single vineyard reserve 2010 in ten barrels cabernet sauvignon reserve 2009 iz makedonske vinske kleti Chateau Kamnik sta osvojili drugo oziroma tretje mesto.

O.B.



 



RADGONSKE GORICE IN RADGONSKA PENINA
Zgodovina peničarstva v Gornji Radgoni sega v leto evropske pomladi, 1848, ko se je Radgončan
Kleinošek odpravil v francosko pokrajino Šampanjo in se naučil pripraviti peneče se vino. V
domačem kraju je nato začel lastno proizvodnjo penine. Prvo je poslal na tržišče leta 1852, kar
so leto pozneje zabeležile Bleiweisove "Novice", v tistem času eden pomembnejših slovenskih
časopisov. Gospod Kleinošek pa je imel poleg ljubezni do vina tudi ljubezen do kart in kvartopirstva. Ta ga je v eni sami partiji stala celotno premoženje. Njegovo podjetje in vinograde je odkupila švicarsko-francoska družina Bouvier, ki je leta 1882 ustanovila šampanjsko tvrdko. Premožni Bouvierovi so proizvodnjo močno razširili in zgradili številne kleti v Radgoni in okolici, ki jih uporabljamo še danes. Družina, katere daljna sorodnica je celo Jacqueline Kennedy Bouvier,
žena 35. predsednika Združenih držav Amerike, Johna F. Kennedyja, je imela podjetje v lasti do
konca druge svetovne vojne, ko se je oblikoval Kmetijski kombinat in pozneje leta 1997 delniška
družba. Narava je Radgonsko-Kapelski vinorodni podokoliš obdarila z množico vrhov, ki dajejo pokrajini posebno privlačnost, razgibanost ter še posebej godijo in se dobrikajo številnim vinogradom. So posebnost kulture in načina življenja v teh krajih.

Celinsko podnebje in panonska nižina sta odlična kombinacija za rast vinske trte. Tako se med
hribi srečujeta sveža in panonska suha klima, značilna so vroča poletja in mrzle zime. Posebej
hvaležen tem bogatim naravnim danostim je naš traminec. V podjetju Radgonske gorice, d. d., so predani svoji osnovni dejavnosti – vinogradništvu in vinarstvu. Poleg radgonske ranine, avtohtone sorte Gornje Radgone, pri nas dobro uspevajo še traminec, laški rizling, renski rizling, šipon, sauvignon, chardonnay, sivi pinot in modri pinot. V kleteh Radgonskih goric skupne kapacitete 4.500.000 litrov negujejo in šolajo vino v lesenih sodih in nerjavečih cisternah. V lastnih vinogradih letno pridelajo približno 3.000.000 kg grozdja. So proizvodna klet, ki stekleniči in prodaja vina, pridelana iz grozdja domačega vinorodnega okoliša…

O.B.