V Radgonskih goricah že trgajo grozdje letnik 2014

Letošnja letina bo povprečna.

Gornja Radgona – Čeprav večini kmetijskih pridelovalcev letošnje poletje ni bilo po godu, saj ni bilo dovolj sončnih dni, pa se vinogradniki ne morejo preveč pritoževati. In če bi še v septembru imeli več sonca, predvsem dni z jutranjo meglo, nato s soncem, potem bi še sladkor napolnil lepe grozdne jagode. A tudi sedaj so vinogradniki na severovzhodu države večinoma zadovoljni dni, saj kot pravi tehnolog v Radgonskih goricah, mag. Gorazd Rudolf Kovačič, sodi letošnja trgatev nekako v večletno povprečje.

Sicer pa že  od velike maše (15. avgust) se po vinorodnih Radgonskih – kapelskih gričih sliši pesem klopotcev, ki naznanjajo, da se bliža čas trgatve. Čas, ki je vsakemu vinogradniku v veselje in v ponos, da pospravi pridelek, ki ga je gojil, pridelal in negoval vse od rezi, do časa trgatve. V Radgonski  goricah d.d. so z letošnjim opravilom trgatve pričeli v četrtek, 28. avgusta, kar je nekaj dni pozneje kot lani. Ta čas se med vrstami Radgonskih goric zgrinja nekaj čez 150 obiralcev grozdja.  Gre za redno zaposlene, katerim so v pomoč priskočili sezonski delavci, nekaj pa jih je bilo tudi napoteno iz Zavoda za poslovanja Gornja Radgona. Že deveto leto pa v vinogradih Radgonskih goric obirajo grozdje tudi s strojem za obiranjem grozdja. Le-ta jim je v veliko pomoč, saj nadomesti kar 50 pridnih obiralcev grozdja, kar pa pomeni  hitrejšo trgatev z manj stroški. Tak stroj obere na dan 5 ha, v eni sezoni preko 100 ha vinogradov, z njim upravljata strojnika Jože Lešnik in Marjan Sladič. V začetni fazi trgatve so pričeli z obiranjem radgonske avtohtone sorte radgonska ranino, rizvanec, ter chardonnay za penine.

Tehnolog družbe Radgonskih goric, mag. Gorazd Rudolf Kovačič meni, da letošnja trgatve sodi nekako v povprečje. ť Glede na letošnjo vlažno, spremenljivo in dokaj neugodno vreme, ki je bilo prisotno od faze samega razvoja trte  ter praktično skozi celo poletje, je bila potrebna vseskozi dobra in skrbna zaščita vinogradov. Z trgatvijo smo tako začeli zadnje dni v mesecu avgustu s sortami, ki nekako dosegajo zadovoljivo tehnološko zrelost. Nadaljevali pa bomo z ostalimi srednjimi in poznimi sortami, saj bojazen, da se razširi grozdna gniloba in sklesti pridelek ter kvaliteto, ni odveč. Letošnji plan trgatve je nekje 1.5 milijonov kg od zasebnikov in 2.7 milijonov kg lastne proizvodnje. Sladkorne stopnje so še dokaj nizke, zanimivo pa tudi kisline, odvisno od sorte grozdja, lege in zemlje. Letos so tudi visoki ph, zato bo treba veliko znanja in truda, da se bo izšolalo v naših kleteh dobro vino, ki ga v Radgonskih goricah vestno in skrbno proizvajajo že več kot 160 let. S prodajo teh produktov nimamo nobenih težav, to je tudi dokaz, da je ob začetku letošnje trgatve naša klet skoraj prazna.Ť

Glavni kletar v Radgonskih goricah Otmar Babič je povedal, da s so spravilom letošnjega mošta in vina v prešnem centru, kakor v sami kleti dobro pripravljeni. Pred kratkim so z zamenjavo starih šest kovinskih cistern z novimi 18. inox cisternami kapacitete 2.160 mio litrov pridobili novih 7000 litrov prostornine, tako da se bodo stroški zmanjšali, saj v prihodnje ne bo treba voziti vina  v skladiščenje.

Sicer pa so v Radgonskih goricah nadvse zadovoljni, da so v okviru 52. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra na ocenjevanju “Vino Slovenija Gornja Radgona 2014”, s svojo Zlato radgonsko penino, suho, 2009, prijeli naslov „Šampion 2014“.

O.B.