Uspeno končan zanimiv projekt v Slovenskih GoricahV okviru LAS Ovtar Slovenskih goric so v letonjem letu uspeno zaključili e en projekt in sicer: Učeče se kmetije Po znanje na podeelje. Projekt so zastavili s ciljem vzpostavitve mree kmetij in mojstrov domačih obrti in tradicionalnih znanj, ki nudijo monosti izobraevanja vsem generacijam za spoznavanje ivljenja in dela na kmetiji ter podeelju. S prenosom znanj domačih obrti in ivljenja na podeelju so eleli vzpostaviti tudi odnos, poudariti pomen in povečati ozavečenost do prostora ,v katerem bivamo ter prispevati k ohranitvi teh znanj za prihodnje generacije. Prva aktivnost projekta je bila analiza območja (občine: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah in Sveti Jurij v Slovenskih goricah) s ciljem poiskati obstoječe izvajalce domače obrti in tradicionalnih znanj kot npr. pletenje koar, izdelovanje različnega orodja iz lesa, kovatvo, izdelovanje volne, kulinarike, poljedelstva iz preteklosti (uporaba in tehnologija pridelave lanu, ajde, pire, industrijske konoplje
), ki so pripravljeni svoja znanja in spretnosti predati naslednjim generacijam.
tevilo posameznih mojstrov in drutev, ki s svojim delom prispevajo k ohranjanju domačih obrti in znanj ter so s svojimi člani velika zakladnica znanj (ročna dela, zeličarstvo, tradicionalne peke), nas je presenetilo. Ugotovili smo, da je velika prednost in razvojna prilonost območja LAS Ovtar Slovenskih goric tudi v relativno visoki ohranjenosti tradicije domače obrti in tradicionalnih znanj. V sklopu projekta je bil z vzpostavitvijo mree mojstrov in kmetij izdan tudi katalog Po znanje na podeelje kmetije in mojstri domačih obrti in tradicionalnih znanj Slovenskih goric. V katalogu so kmetije in mojstri podrobno predstavljeni, prikazani so njihova znanja in večine ter primer izvedbe delavnice na kmetiji ali na drugi lokaciji po dogovoru, ko narava dela to dopuča, pravi dr. Milojka Fekonja, Razvojna agencija Slovenske gorice d.o.o.
Tekom projekta so z mojstri izvedli tudi učne delavnice v Centru Slovenskih goric. Mojstri so prikazali pletenje koar, polstenje volne in predelavo tekstilnega lanu, izdelavo in uporabo dekorativnega slanega testa, pripravo domačih krem in mila ter poslikavo pirhov. Delavnico tradicionalne peke kruha pa so izvedli na turistični kmetiji, kjer so kruh tudi spekli na tradicionalni način v kruni peči. Odziv javnosti z obiskom delavnic je bil odličen, zato je elja, da se tak primer dobre prakse nadaljuje naprej. Predstavitev mojstrov in kmetij ter povabila na delavnice zaokrouje predstavitveni film Po znanje na podeelje, ki ga je s spretno roko posnel Sandi Kolarič. V filmu so predstavljene domače obrti in tradicionalna znanja, ki jih najdemo le e pri nekaterih mojstrih ali kmetijah ter predstavljajo zadnje e ive primere tovrstne dedičine območja. V prenosu znanja vidimo tudi implementacijo in prilonosti nadgradnje domače obrti v podjetnitvo, ki je lahko bogat vir idej in znanja pri umečanju sodobnega oblikovanja ter ustvarjanja v prostoru. Na cilj in cilj mojstrov ter kmetij je, da bi ta znanja s posebno zavzetostjo prenesli na mlaje generacije in da bi mladi skozi e ohranjena znanja videli prilonost tudi za razvoj ali nadgradnjo dopolnilne dejavnosti na kmetiji ali podjetnitva na podeelju, je dejala dr. Fekonjeva, ki je vesela nad uspehom delavnic, ki so bile namenjene vsem starostnim skupinam, ob predstavitvi projekta iri javnost.
e posebej smo obisk priporočili druinam z otroki, skupinam iz vrtcev in osnovnih ol ter znanja eljnim posameznikom. Prepričani smo, da vas bodo mojstri v besedi, sliki, e bolj pa ob obisku delavnice navduili. Veliko se boste naučili, sliali zanimive zgodbe ter začutili utrip podeelja in kmetije, ob tem pa doiveli čar medgeneracijskega sodelovanja, je razloila dr. Fekonjova, ki je dodala, da so se obiskovalcem predstavili mojstri: Franc Ruhitel polstenje volne; Andreja Bunderla peka gibance; Alojzija Zemljič izdelki iz dekorativnega slanega testa; Marija Čuček zeličarstvo (kreme in mila). Pogostile pa so jih mojstrice oz. gospodinje iz Učnih kmetij: domači sok s Kmetije ipek, gibanica s Turistične kmetije Bunderla, pecivo s kmetije Titan Čuček, kruh in ocvirkovka iz Vinotoča Kramberger, ter pecivo s kmetije ugman. Otroci iz O Lenart in malčki iz vrtca Lenart so bili navdueni nad delavnicami in so se z veseljem preizkusili v različnih spretnostih ter se prav tako poučili o domačih zeličih in pripravi slovenjegorike gibance.
O.B.