Najboljši divjačinski golaž iz ťJapekove kuhinjeŤ

V radenskem parku so se v kuhanju divjačinskega golaža pomerili ugledni kuharji in ljubitelji jedi iz divjačine.

' teh prazničnih dnevih, ko marsikje diši po piknikih in žaru, so zdraviliško – turistični delavci Zdravilišča Radenci „kuhali“ nekaj posebnega. V radenskem parku, tik ob restavraciji „Park“ v Radencih so namreč pripravili 4. tekmovanje v kuhanju divjačinskega golaža. Omamen vonj pražene čebule, mesa in drugih sestavin je že od jutranjih ur vzbujal apetit tamkajšnjih turistov in tudi redkih domačinov, ki so prišli mimo. Nekaj pa jih je ob sočnem divjačinskem golažu pritegnila tudi živa glasba, ansambla „Zadnji moment“ iz Veržeja.

Samo tekmovanje, kjer so organizatorji vsem ekipam priskrbeli vse osnovne sestavine za kuhanje, ostale morebitne finese, so si lahko prinesli sami tekmovalci, je pritegnilo enajst ekip, predvsem iz Prlekije in Prekmurja. Šlo je v veliki meri za znane profesionalne, kuharje iz elitnih slovenskih restavracij, zraven pa so bili tudi bodoči kuharji iz Srednje šole za gostinstvo in turizem, kakor tudi ljubiteljski kuharji, predvsem ljubitelji te priljubljene divjačinske jedi.

Zato niti ne preseneča, da je največ dela imela strokovna ocenjevalna komisija (Danilo Kozar, vodja kuhinje v hotelu Termal in bazenskega kompleksa Terme 3000; Dušan Zelko, učitelj kuharstva na SŠGT Radenci; Bernard Omar, vodja kuhinje v Zdravilišču Radenci), kajti potrebno je bilo oceniti same vrhunske izdelke. In čeprav so vsi golaži bili odlični, je komisija morala izbrati tri najboljše. Tako je zmagal golaž, ki ga je skuhala ekipa „Japekova kuhinja“ (Stanko Vrbnjak, Dušan Maučec, Darjan Slavic) iz Lipovcev. Na drugo mesto se je uvrstila Gostilna in picerija Šadl (Manfred Vreča, Nenad Vekić) iz Križevcev pri Ljutomeru. Tretje mesto je pripadlo gostitelju, kuharju iz Zdravilišča Radenci, Denisu Benku, vse ostale ekipe pa so (Dosor Radenci, SŠGT Radenci, Terme 3000 Moravske Toplice, Terme Banovci, Gazdeci, Vina Škrget, Muki, Iveka) si razdelile četrto mesto.

In po kakšnem receptu je divjačinski golaž kuhala ekipa iz Term Banovci?
Sestavine: 3 kg divjačine, 2 kg čebule, 4 stroke česna, večji korenček, 200 g zelene, 300 g paradižnika, 2 dcl olja,3 žlice moke, 5 dcl rdečega vina, 1 žlica brusničnega jama, voda za zalivanje, lovor, rožmarin, brinove jagode, timijan, mleta rdeča paprika, sol, poper, sesekljan peteršilj. Po želji – ostri feferoni.
Priprava: Najprej sesekljamo čebulo, ter jo prepražimo. Dodamo na kocke narezano meso in zelenjavo. Vse skupaj začinimo in prepražimo. Nato dodamo še sesekljan česen in rdečo papriko. Sestavine zalijemo z vodo in kuhamo do mehkega. Med tem ko se kuha dodamo še sesekljan olupljen paradižnik. Približno 10 minut pred koncem kuhanja zalijemo še z rdečim vinom in dodamo brusnice ter vse skupaj zgostimo z moko. Pred serviranjem potresemo s sekljanim peteršiljem. Zraven lahko ponudimo kruhove cmoke s suhimi slivami ali pečeno polento. In dober tek!
O.B.