Okrogla miza Vinske družbe Slovenije: Ali smo vinarji v Sloveniji v enakopravnem statusno pravnem in tržnem položaju?

Vinska družba Slovenije vsako leto na mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni pripravlja zanimive posvete in okrogle mize, na katerih govorijo o pereči tematiki na področju vinogradništva in vinarstva.

Na dnevu vinogradnikov in vinarjev v sklopu 54. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA je Vinska družba Slovenije v torek, 23. avgusta 2016, organizirala okroglo mizo z naslovom Ali smo vinarji v Sloveniji v enakopravnem statusno pravnem in tržnem položaju?

Direktor Vinske družbe Slovenije Dušan Brejc je dejal, da se „v realnem življenju srečujemo z vinom, ki je naprodaj, a ga v slovenski bilanci vina po našem mnenju zagotovo ni“. Poleg osipa kleti in vinogradov je to po mnenju Brejca glavni problem, s katerim se srečujejo v svoji branži. „Ponudniki vina v Sloveniji niso v enakopravnem tržnem položaju, saj obstaja pomembna količina neevidentiranega vina, ki se prodaja,“ je povedal Brejc. Po opravljeni analizi, ki so jo naročili družbeniki Vinske družbe Slovenije, je ocena, da ni zavedenega okoli 27 milijonov litrov vina s prodajno vrednostjo 46 milijonov evrov, kar znaša dobrih 30 odstotkov celotne proizvodnje. Težave z vpisom vinogradov v evidence so se pojavile leta 1991, ko je bilo registriranih 21.500 hektarjev vinogradov, po podatkih kmetijskega ministrstva pa jih je takrat iz evidenc izpadlo okoli 3.000 hektarjev, predvsem vinogradov, ki so manjši od pol hektarja.

V razpravi so iskali rešitve za nastalo situacijo. Razpravljalci so prepričani, da bo za slovensko vinogradništvo potrebno še boljše povezovanje in skupno nastopanje na trgu, predlagali so zgledovanje po sosedih Avstrijcih, za enakopravno statusno pravnem in tržnem položaju pa bo nujno potrebno evidentirati vse vinograde in količino pridelka.