Radgonske gorice

Jurkovičeva ulica 5, 9250 Gornja Radgona
+38625648510
www.radgonske-gorice.si/
info@radgonske-gorice.si


Ustvarjajo najlepše trenutke

V Radgonskih goricah v svojih edinstvenih kleteh pridelujejo in hranijo vina že od leta 1852. Ponos hiše predstavlja prva in največkrat nagrajena slovenska penina, prejemnica več 10 šampionov in več 100 medalj z mednarodnih ocenjevanj, Zlata radgonska penina.

Nekatere izmed kleti, ki si jih lahko ogledate, so stare več kot 200 let. Predstavljajo del tradicije, obenem pa se lahko pohvalijo, da te kleti predstavljajo na slovenskem prostoru nekaj nevsakdanjega … Kako nevsakdanjega, boste izvedeli ob obisku Doma penine.

Dih jemajoča klet Pod slapom predstavlja nepozabno doživetje. Zvok slapa, ki nežno polzi iz skale grajskega hriba ustvarja čarobno vzdušje, čemur bodo pritrdili mnogi pari, ki so za svoj civilni poročni obred izbrali prav prostor pod slapom.

 

Zlata radgonska penina

Pridelana je po tradicionalni ali klasični metodi z vrenjem v steklenicah, po kateri so pripravljeni tudi pravi šampanjci. Prvotni fermentaciji vina sledi ustekleničenje ob dodatku kvasovk, ki inducirajo sekundarno fermentacijo, s katero se formirajo za peneče vino tako nepogrešljivi mehurčki.

Zlata radgonska penina odleži na kvasovkah najmanj 24 mesecev, moč pa je najti tudi Zlate penine posebnih letnikov, ki so na kvasovkah zorele več, celo 10 let! Obenem Zlato radgonsko penino lahko označimo kot blanc de blancs, kar pomeni, da je pridelana iz čistega chardonnaya.

Srebrna radgonska penina

Pravimo ji tudi penina slovenskih src, saj po njej Slovenci posežemo največkrat. Tradicija in prepoznavnost jo umeščata v slovenske domove, njen mladostni videz in okus pa jo uvrščata tudi med penine ženskih src in mlade generacije. Nežno rumena barva z zlatimi odtenki kar kliče po užitkih, ki jih s svojimi tihim šumenjem zagotavlja vsaka sveže odprta steklenica.

Črni radgonski traminec

Tisti, ki ga poznamo po pridevku »s črno etiketo«. Tisti, ki so ga pili že naši dedje, babice, očetje in mame, in ga tudi v naša srca usidrali kot tistega »tapravega«. Ki je na vonju intenziven in spominja na divje vrtnice. Ki je širokega telesa, z dolgim odhodom. S pravo harmonijo v okusu, ki se zrcali na zadovoljnih obrazih, ko srknejo požirek in ga pustijo spolzeti po grlu …

 

 

Značilnost zemeljskega obličja radgonsko kapelskih goric so položnejša pobočja ter rahlo zaobljeni hribi in vrhovi; prevladuje blago razgiban gričevnat svet. Podolgovati grebeni so v smeri od severa proti jugu (Kapelske gorice) in od vzhoda proti zahodu (Radgonske gorice). S svojimi širokimi hrbti se razprostirajo na višini od 250 do 320 m nadmorske višine. Vinogradi so na prisojnih legah na 220 do 240 m nadmorske višine.

Celinsko podnebje je pod vplivom panonske nižine. Prav ta ugodna klima daje zelo dobre pogoje za rast vinske trte. Značilna so vroča poletja in mrzle zime. Med hribi se srečujeta sveža in panonska suha klima in tako ugodno vplivata na kakovost. Traminec je tem bogatim naravnim danostim še posebej hvaležen. Dovolj sonca, ugodne temperature, zmerne padavine in pravšnja zemlja so naravne danosti, ki so prijazne za vsako trto. Vinogradnik in kletar, ki premoreta poleg pridnih rok še zvrhano mero ljubezni do kulture sta porok za pridelavo visoko kakovostnih vin v Gornji Radgoni.

Vinogradniška tla tega področja so zelo raznolika. Iz plioceanske ilovice sta se razvila dva talna profila: rjavo peščeno – ilovnat in rjavo peščeno – prodnat. Značilnost teh tal je, da jih ni težko poglobiti, zahtevajo pa redno gnojenje, če jih želimo obdržati v polni rodnosti. S primernim gnojenjem in negovanjem lahko na njih pridelamo grozdje visoke kakovosti.

www.radgonske-penine.si
www.dompenine.si

 

Jurkovičeva ulica 5, 9250 Gornja Radgona