
Označevanje vina ureja evropska zakonodaja o skupni ureditvi trgov kmetijskih proizvodov, med katere sodi tudi trg z vinom. Vse te predpise lahko najdemo na spletni strani MKGP, in sicer https://www.gov.si/teme/kakovost-in-oznacevanje-vina/.
Vino je treba označevati na etiketah, embalaži, dokumentih in drugih poslovnih listinah ter pri promociji. Etiketa na steklenici vina že stoletja seznanja porabnike s poreklom, vrsto in kakovostjo vina.
Oblikovanje in razkošnost etiket ter druge opreme na steklenicah sta bistveno odvisni od vrste, stila in kakovosti vina, geografskega porekla vina, blagovne znamke vina in cenovnega razreda vina. Etiketa je tista, ki v trgovini pritegne neodločenega kupca. Lahko je klasično elegantna ali pa drzna in inovativna. Običajno je poudarek na prepoznavnosti pridelovalca, dopadljivosti, eleganci in tem, da pritegne pozornost na trgu.
Etiketa mora biti usklajena z veljavno vinsko zakonodajo, na njej morajo biti navedeni predpisani podatki. Podatki na etiketi predstavljajo vino in lahko bi rekli, da je etiketa osebna izkaznica vina. Lahko se odločimo za eno etiketo, lahko pa imamo glavno in stransko etiketo. Pomembno je, da so na steklenici vsi zahtevani podatki in seveda dobro vidni.
Novosti pri označevanju vina prinaša leta 2021 sprejeta Uredba (EU) št. 2021/2117, ki DODAJA obvezne navedbe:
hranilne vrednosti vina (energijska vrednost in količina hranil),
seznam sestavin v vinu,
dopolnjen seznam alergenov, ki jih je treba navesti na embalaži ali na etiketi, pritrjeni nanjo, tj. poleg žveplovega dioksida, jajčnih beljakovin in mlečnih beljakovin še pšenične beljakovine.
To označevanje bo obvezno za vina vseh kakovostnih razredov: namizna vina brez porekla, dežela vina PGO, kakovostna vina ZGP in za vrhunska vina ZGP.
Zakaj je potrebno označevanje hranilne vrednosti, seznama sestavin in prisotnih alergenov?
Za višjo raven ozaveščenosti potrošnikov!
To je obveza z decembrom 2023 za vina, ki so bila proizvedena po tem datumu.
Kaj pomeni izraz »proizvedena«?
Za mirno vino: alkoholno vrenje,
za peneče vino: »prise de mousse« (drugo vrenje po tradicionalni metodi in metodi Charmat),
za likerska vina: dodajanje alkohola.
To v praksi pomeni, da če vino – proizvod – doseže zgoraj omenjeno stopnjo proizvodnje pred 8. decembrom 2023, nove zahteve glede označevanja še ni treba upoštevati.
Proizvod pa ne zajema zgolj v steklenice že napolnjenega vina, ampak tudi vino, ki je pripravljeno na polnitev.
Za vinski letnik 2024 pa bo to označevanje obvezno za vina vseh vrst.
Kako in kje mora biti označena hranilna vrednost in seznam sestavin?
Poleg vseh obveznih oznak na etiketi morata biti hranilna vrednost in seznam sestavin prikazana v istem vidnem polju. Velikost znakov je enaka ali večja od 1,2 mm.
Bo pa možno na etiketi označiti samo energijsko vrednost, kar se izrazi z uporabo simbola »E« za energijo v kJ/kcal, na 100 ml vina. V tem primeru se popolna označba hranilne vrednosti in seznam sestavin zagotovi v elektronski obliki (npr. dostopni preko QR kode, opremljene na etiketi in jo potrošnik skenira).
Naj opozorimo, da elektronska etiketa ne sme biti povezana s spletno stranjo pridelovalca vina oz. ne sme vsebovati nobenih oglasnih ali trženjskih informacij o vinu.
Pri neoriginalno polnjenem vinu morata biti hranilna vrednost in seznam sestavin vključena v spremno dokumentacijo.
Obvezna označba hranilne vrednosti vključuje:
energijsko vrednost v kJ/kcal na 100 ml vina, ki se izračuna iz ogljikovih hidratov, poliolov (glicerol), alkohola (etanol) in skupnih kislin,
količino hranil v g na 100 ml vina (maščobe, od tega nasičene maščobe, ogljikovi hidrati, od tega sladkorji, beljakovine in soli),
označbo alergenov, ki pa morajo biti označeni še fizično na etiketi.
Dodatke – aditive v vinu vedno pišemo kot sestavine, kot so zapisani v Uredbi (EU) 2019/834.
Alergeni se napišejo (in označijo) med sestavinami zapisani poudarjeno, npr.: »Sestavine: grozdje, saharoza, sulfiti, vinska kislina, manoproteini kvasovk« …
Pomožna tehnološka sredstva pišemo kot sestavine le v primeru, če so ti alergeni, sicer jih NE pišemo.
Na željo pridelovalca vam bomo v pooblaščenih organizacijah – laboratorijih za izdajo odločb za promet z vinom – hkrati z odločbo kreirali tudi QR kodo, ki bo vsebovala izračunano energijsko vrednost, hranilno vrednost in seznam sestavin. QR koda bo aktivna ves čas do porabe zalog posameznega vina.
Besedilo: Leonida Gregorič, vodja laboratorijev,
in Tadeja Vodovnik Plevnik, specialistka za vinarstvo, KGZS – Zavod MB
Revija SloVino, vinsko kulinarični trendi, oktober 2024







