Vinska in gastronomska kultura, ki se dopolnjujeta, sta sestavni del splošne kulture. Človeku je splošna kultura potrebna. Brez nje ne moremo obvladati ne prve ne druge.
Materialno bogastvo bi moralo podpirati kulturno bogastvo, kar pa se žal, ne dogaja vedno. Gastronomija oz. kulinarika temelji na določenem ekonomskem standardu, da obdrži bogato tradicijo, kar pa brez kulture ni mogoče. Vinska kultura ni zahtevna in se lahko razvija tudi v normalnih okoliščinah. Tako ena kot druga pa potrebujeta zavzetost, plodno in bogato fantazijo.Po svetu obstajajo akademije za kulinaruko in enologijo. Nemogoče je, da bi lahko enolog pripravil oziroma kreiral take kvalitete vin, ki bi popolnoma ustrezale določenim jedem, če ni obenem tudi dober gastronom. Isto velja za kuharja, ki mora poznati vina, saj bo le tako lahko pripravil odločne jedi, ki se bodo dobro vezale z njimi. Iz tega sklepamo, da imamo različna vina za različno zahtevne goste in da mora biti vino izbrano po meri, kot obleka ter primerno za vsako kulturno stopnjo.