Alojz Filipič dipl. ing. ŽT, enolog kleti

Najprej sem vesel, da je veliki strokovnjak gospod Alojz Filipič ob velikem številu vinskih steklenic za katere skrbi, kot vodilni enolog kleti podjjetja Radgonske gorice d.d., našel čas za odgovor v vinskem forumu SloVino.com. To kaže na njegovo osebnostno širino in kvaliteten pristop do vsake posamezne steklenice katero je negoval.

Prav posebej me veseli, da so takšni posamezniki tudi v velikih kleteh.

Več o temi foruma najdete s klikom na http://www.slovino.com/forum_preberi_odgovor.php?message_id=36

Nasploh pa menim, da tisti, ki zbiramo vinske polnitve, se posvečamo njihovemu kvalitetnemu hranjenju – arhiviranju in posvečamo pozornost stanju posameznega vina, velikokrat naletimo na kakšno meglico ali kaj podobnega.

Zato je umno v svojem tabernaklju opravljati občasne preglede vseh steklenic. Seveda je velik užitek za vinskega kolekcionarja, da lahko spremlja stanje posameznega vina. Zato je primerno imeti v kleti več steklenic iste polnitve za poskušnje v različnih časovnih obdobjih. Tisti, ki imate zbirko vin veste o čem pišem; namreč o občutkih, pričakovanjih, željah, mislih in spominih, ki nas prevevajo, ko z iskrico upanja odpiramo arhivsko steklenico in ob poskušanju ugotavljamo, kaj se je z istim vinom zgodilo od našega zadnjega srečanja z njim.

Če se tak dogodek zgodi v prijetni družbi drugih vinoljubov, v mirnem in prijetnem ambientu ter nam je dano poskusiti vino na vrhuncu njegove kakovosti, občudovati njegove barve v primernem kelihu, spoznavati bogastvo cvetice, arome in patino okusa staranega vina je užitek izjemen.