Avtor: Aleksander Bohinc
Sommelierji posavske vinorodne dežele vsako leto povabimo Sommelierje iz cele Slovenije na teden cvička v Kostanjevico na Krki. Letos je bil zapovrstjo že 31. teden cvička, kjer so se nam za razliko od prejšnjih let pridružile tudi vinske kraljice Slovenije vključno z aktulano Simono Štraus.Zbrali smo se v gostilni Žolnir na muškatni penini iz kleti Štembereger iz Šentjerneja za okusen dodatek pa so nas pri Žolnirjevih postregli še z jagodami, ki so se izjemno podale h polsuhi aromatični penini. Po uvodnem klepetu smo odšli v negdanji Cistercijanski samostan, kjer smo si ogledali nekako netipičen a zelo posvečen Cvičkov muzej v grajski kleti. O samostanu in zgodovini kleti nam je nekaj izbranih besed namenil Primož Strajnar, Sommelier, sicer pa tudi lokalni turistični vodič po občini Krško. Iz samostana smo nadaljevali naše druženje v vinotoču Jelenič v Zavodah nad Kostanjevico na Krki. Po dobrem kosilu smo se vsi zbrali v Jeleničevi kleti, kjer nas je lastnik Marjan Jelenič, tudi Sommelier, strokovno popeljal skozi najbolj ocenjene vzorce iz ocenjevanja za 31. teden cvička. Predstavil nam je tri najbolj ocenjene cvičke, žametno črnino, portugalko, nekaj zelo odličnih frankinj, cvičkovo penino, dolenjsko belo, zeleni silvanec, sivi pinot, sauvignon, laški rizling pozna trgatev in ledeno vino. Izbral je tudi nekaj svojih vin, očaral pa nas je s svojim šiponom 1992. Po zelo strokovni in kar dolgi degustaciji nas je čakalo pred odhodom še majhno presenečenja, namreč Katarina Jenžur, nekdanja vinska kraljica, nas je ob prihodu iz kleti presenetila s penino in jagodno torto za njen rojstni dan.
Po lepo doživetem druženju hrane in vina pri Jeleničevih smo se skupaj napotili na osrednjo prireditev v Kostanjevico na Krki, kjer smo si ogledali še kronanje nove cvičkove princese in kralja cvička.