O okusih lahko razpravljamo, o kakovosti ne!

V ponedeljek, 21. julija 2003 se je v okviru 41. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni pričelo državno ocenjevanje vin.

Tri 7-članske enološke komisij bo od 21. do 25. julija 2003 ocenile najboljša vina, ki jih premorejo slovenske vinske kleti, 29. julija pa bo potekalo še ocenjevanje vin sorte laški rizling in penečih vin v konkurenci sosednjih držav. V slovenskem delu ocenjevanja se bo pomerilo 239 vinarjev z 553 vini.

V komisijah sodelujejo vrhunski slovenski enologi, ki se s preverjanjem kakovosti vina poklicno ukvarjajo v okviru svojega dela na fakultetah, zavodih, institutih ter pri pridelavi grozdja in vina.

Komisijam bodo predsedovali mag. Anton Vodovnik iz KGZS-Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor, ki je obenem tudi predsednik ocenjevanja ter dr. Miran Vodopivec iz KGZS-Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica in dr. Mojmir Wondra iz Biotehniške falultete Ljubljana – Katedre za vinarstvo.Tajnik komisije bodo Ernest Novak, zaposlen na KGZS-Kmetijsko gozdarskem zavodu Murska Sobota,

Mirjana Košuta iz KGZS-Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica ter Katarina Merlin iz KGZS-Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo Mesto.

Člani komisije bodo: Jože Ambrožič, mag. Boris Beloglavec, Dušan Brejc, Nada Bunderl – Rus, Alojz Filipič, Jani Gönc, Jurij Hlupič, Mag. Janez Istenič, Iztok Klenar, Zdravko Mastnak, Anton Pezdirc, Mag. Jože Protner, Darinko Ribolica, Cvetka Sakelšek, Prof.dr. Slavica Šikovec, Lidija Veber, Mag. Tone Zafošnik in Franci Železnik.

Člani komisij bodo ocenjevali neodvisno, v ločenih prostorih po načelu popolne anonimnosti vzorcev, s čemer organizator zagotavlja najvišjo stopnjo objektivnosti rezultatov. Vina, ki jih bo komisija najvišje ocenila, bodo zasluženo prejela bronasto, srebrno, zlato ali veliko zlato medaljo. Najprestižnejše priznanje – ŠAMPION, bodo prejela vina v enajstih skupinah, če bodo izpolnjeni vsi pogoji: vina morajo biti dobitniki zlate medalje, v njihovi skupini pa mora sodelovati tudi najmanše število vzorcev, določeno s pravilnikom.

Poleg naziva šampion bo komisija podelila še nazive: PRVAK SORTE, PRVAK ZVRSTI, PRVAK CVIČKA in PRVAK KRAŠKEGA TERANA, ki jih bodo ob drugih izpolnjenih pogojih, ki jih določa pravilnik, prejela najvišje ocenjena vina posamezne sorte normalne trgatve, zvrsti normalne trgatve, cvička in kraškega terana.

Odziv vinarjev na povabilo, da se preskusijo v državni konkurenci, je dober, saj so na ocenjevaje prijavili in poslali 553 vzorcev vina. Udeležba dokazuje, da se je med njimi dodobra uveljavila zavest, da nagrade, podeljene na ocenjevanju v okviru Kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni, bogatijo njihove konkurenčne prednosti in jim pomagajo pri trženju vin. Potrošnikom, ki vina izbirajo s premislekom, namreč Radgonske nagrade pomenijo pomemben smerokaz po kakovosti vin.

Po največjem ocenjevanju slovenskih vin bo letos drugič potekalo še ocenjevanje vin v konkurenci sosednjih držav. Tokrat bodo to penine in laški rizlingi iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske in Slovenije.

______________________

Podrobnejše informacije:

Jana Dimec, projektna vodja

telefon: 02/5642 100, telefaks: 02/5642 160

e-pošta: ocenjevanja@pomurski-sejem.si