Na 41. mednarodnem Kmetijsko-živilskem sejmu v Gornji Radgoni podeljena priznanja najboljšim vinarjem

Torek, 26.8.2003, 41. mednarodni Kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni.

Danes je na sejmu dobilo svoj slavnostni epilog še dvoje izmed ocenjevanj kakovosti, ki potekajo v okviru Kmetijsko-živilskega sejma – državno ocenjevanje vin ter ocenjevanje penin in laških rizlingov v mednarodni konkurenci. Pred podelitvijo priznanj in medalj je zbrane pozdravil Janez Erjavec, direktor Pomurskega sejma, ki je v svojem nagovoru dejal, da ima Slovenija najbolj sončne gorice v Evropi. Zato je prav, da že ob ji ob vstopu v EU nalijemo dobrega, čistega vina. Janez Erjavec je še dejal, da je ocenjevanje vin pod okriljem mednarodnega Kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni dobilo status državnega ocenjevanja, kar pomeni tudi nižanje števila medalj in posledično njihovo večjo vrednost. Najavil je tudi spremembo pravilnika vina, ki bo v prihodnosti več možnosti za najvišja priznanja dajal rdečim in suhim vinom.

Borut Pahor, predsednik državnega zbora Republike Slovenije je poudaril, da ima Slovenija čudovita vina, ki jih dobro sprejema tudi tujina. Večji problem kot kvaliteta pa je kvantiteta slovenskih vin, ki jih namenjamo izvozu.

Mag. Franc But je povedal, da je vinogradništvo posebna panoga kmetijstva, ki zahteva posebej občutljivo obravnavo. Republika Slovenija je v pogajanjih z EU dosegla dobre rezultate, ohranila je svoji vini teran in cviček. Pozitivno gleda tudi na ločitev Slovenije v dve coni (Podravje in Posavje sodita v cono B, Primorska pa v cono C).V prihodnjih osmih mesecih čakajo Slovenijo še težka pogajanja. Njihovi rezultati bodo pokazali, koliko vinogradov bomo lahko obnovili in kolikšno odškodnino lahko pričakujemo vsled dejstva, da je Primorska dodeljena v cono C. But je še poudaril, da je naše vino odlično zaradi zemlje in sonca, obenem pa plemenito, saj je vzgojeno s tradicijo in spoštovanjem. Želi si le, da bi bilo v prihodnosti še bolj tržno uspešno tudi na evropskem in svetovnem trgu.

Prisotne je pozdravila tudi vinska kraljica Slovenije, Simona Štraus, ki je dejala, da je mednarodni Kmetijsko-živilski sejem tudi vinski dvor naše dežele, na katerem se srečujejo bivše in zdajšnja vinska kraljica Slovenije z vinskimi kraljicami sosednjih držav. Prepričana je, da se bo Slovenija v vinskem svetu v bodočnosti uspešno predstavljala in bo na trgu večja zaradi njihove kakovosti kot pa ponujenih vinskih količin.

Pred podelitvijo nagrad je zbrane z mislijo, da je na podelitvi zbran najžlahtnejši grozd slovenskega vinogradništva, nagovoril tudi Anton Vodovnik, predsednik ocenjevanja slovenskih vin in predsednik ocenjevanja vin v konkurenci sosednjih držav. Različne komisije so pred krovnim ocenjevanjem v Radgoni preizkusile okrog 10.000 vinskih vzorcev, na ocenjevanju v Gornji Radgoni pa se je zbral njihov cvet.