Postavljanje mestnega klopotca

Vročina je povzročila, da bo trgatev v marsikaterem vinogradu veliko prej kakor običajno! Zato je skrajni čas, da postavimo v Mariboru mestni klopotec. Pridite v soboto, 23. avgusta, ob 16.uri na prireditev Postavljanje mestnega klopotca in si oglejte, kako se ta 8 metrov visoka reč s 4-metrskimi vetrnicami postavi! In melodija klopotca, ta najbolj zaželena glasba vinogradnikov, bo ponovno razveseljevala tudi številne Mariborčane, saj jo je z Mestnega vrha slišati vse do središča mesta.

Datum: 23.8.2003

Lokacija: Mestni vrh

Stari vinogradniški običaj postavljanja mestnega klopotca je prireditev v celoletnem ciklu Od trte do vina. Obnovili smo ga pred petimi leti, ko so nam Ljutomerčani poklonili pravi štajerski oziroma slovenskogoriški klopotec.

Osem metrov visok klopotec se ponaša s štirimetrskimi vetrnicami, gredelj z vetrnicami in repom (metla) pa meri v dolžino kar šest metrov. Melodija klopotca, ki od zrelih grozdnih jagod odganja ptice, je najbolj zaželena glasba vinogradnikov. V njej pa lahko uživajo tudi številni Mariborčani, saj jo je z Mestnega vrha slišati vse do središča mesta. In ko v mestnih vinogradih zazveni pesem klopotcev in se napove prvi hlad, takrat zapoje narava mestu svojo najlepšo melodijo .

PROGRAM POSTAVITVE KLOPOTCA

15.30 do 16.00 ure Neuvirtovi Štajerci, mala godba na pihala, bodo najprej zaigrali na Grajskem trgu in za tem pred Vinagom. Klopotec bodo pripeljali s traktorjem Srednje kmetijske šole Maribor na zgornji plato Trga svobode pred Vinag.

16.00 do 16.15 ure Koncert godbenikov pred Vinagom, medtem se zbirajo vabljeni gostje in občani.

ob 16.15 uri Odhod občinskih delegacij in vabljenih gostov z razstavljenim klopotcem skozi Grajski trg in Volkmerjev prehod (Volkmer je v svojih prvi socialni pesmi prvi omenjal klopotec in to pred 206 leti. ), po Gosposki ulici do Mestnega parka in na Mestni vrh.

17.00 do 18.00 ure postavljanje klopotca, uvodna "fanfarna" melodija godbe, pozdravni nagovor ravnatelja SKŠ g. Krajnca, pozdravni nagovor predstavnika Mestne občine Maribor, pozdrav mariborska vinske kraljice, nastop godbenikov, ovtarska prisega, postavljanje klopotca- mojstri Srednje kmetijske šole. Med postavljanje bodo igrali godbeniki, in zapeli Šompetrski brači. Na koncu se bo mariborski mestni viničar Tone Zafošnik zahvalil za klopotec in zaželel vsem lep dan ter bogato vinsko letino.

Vir: ZAVOD ZA TURIZEM MARIBOR

http://www.maribor-tourism.si/