Iz dnevnika Vinske kraljice Slovenije

Vinska kraljica Slovenije 2003 – Simona Štraus je v dnevniku njenega veličanstva dne 25.9.03 na straneh spletnih straneh Pomurskega sejma napisala naslednji zapis:

PRESTIGE TOP 30 – Odkrivanje skrivnosti

SloVino.com je vinorodno deželo Slovenijo počastilo z že četrto prireditvijo te vrste doslej. Prireditev Prestige TOP 30 je prav zares enkratno doživetje za vse, ki znajo vrednotiti in častiti vino. Prvi med njimi prav zagotovo g. Dejan Bajer, ki je zaslužen za to, da ta prireditev živi. Tokrat smo se srečali v čudovitem ambientu Mariborskega gradu. In ni naključje, da smo 30 izbranih vin naše vinorodne dežele Slovenije okušali v zavetju zidov viteške dvorane. Sami imenitneži – na eni strani imenitna vina, na drugi strani imeniten ambient in znotraj njega izbranci, ki so se te prireditve udeležili iz navdušenja in želje po odkrivanju novih razsežnosti, ki jih ponuja sleherna kapljica vina. Prav zares smo odkrivali skrivnosti, a brez pravih poznavalcev, ki krojijo zgodbe o slovenskem vinu, ni šlo. Uglajeno, iskrivo in izjemno elegantno sta nas v svet vinske kapljice popeljala "kolega" mag. Anton Vodovnik in še ena velika poznavalka vina iz te družine mag. Tadeja Vodovnik-Plevnik.Poskusili smo 30 belih vin iz vseh koncev naše vinorodne dežele Slovenije. Zato je bil ta Prestige TOP 30 nekoliko drugače zasnovan. Sama izvrstna bela vina, med katerimi smo odkrivali skrivnosti drobnih prigrizkov, katere nam je pripravila slovenska kuharska reprezentanca. A čisto brez rdečih vinskih kapljic le ni šlo. Ne bi bilo prav, da bi v zavetju mesta Maribor pozabili na našo modro kavčino, ki krasi mariborski Lent. Tako stara, bogata in polna izkušenj še vedno vsako jesen lepo obrodi. In iz teh izbranih jagod vestni mestni kletarji donegujejo žlahtno vinsko kapljico neprecenljive vrednosti. Z njo smo skupaj otvorili četrti Prestige Top 30 v Mariboru. Imeniten začetek imenitnega večera.

Verjamem, da je vsakdo izbral svojega favorita – kapljico, ki mu je še posebej segla v srce. Vsa vina so bila izbrana in sleherni izmed njih je pisal svojo zgodbo. Najlepšo zgodbo tega večera pa sta prav zagotovo napisala Anton in Tadeja Vodovnik, ki sta nas z ljubeznijo, spletom odličnih občutkov in besed ter s pesmijo vodila skozi degustacijo in jo tako tudi končala – s pesmijo, ki bo za vedno ostala v mojem spominu in zaradi katere bo Prestige Top 30 vedno posebno, enkratno doživetje.

Simona Štraus

Vinska kraljica Slovenije 2003