Slajša vina posebnih kakovosti & hrana

Vina posebnih kakovosti in njihova uporaba v gastronomiji je zaradi višjih ostankov sladkorjev, koncentriranih arom, pa tudi kislin v glavnem omejena na druženje s sladicami in za uživanje ob posebnih priložnostih.

Vina poznih trgatev in izborov lahko ponudimo k različnim sladicam, kot so sladki štruklji, razni kipniki, slajši zavitki, klasična potica in različne vrste gibanic. Vina takšne kakovosti družimo s sladicami, ki ne vsebujejo preveč čokolade.

Primerna vina: renski rizling pozna trgatev – Zlati grič, laški rizling izbor – Anderlič Franc;

Vina z višjim ostankom sladkorja lahko ponudimo tudi k nekaterim divjačinskim jedem, predvsem pernati divjačini, kot so pečen fazan, jerebica ali prepelica.

Primerna vina: laški rizling pozna trgatev – Vinogradništvo Rožman, šipon izbor – Vinogradništvo Hlebec; sivi pinot pozna trgatev – Jeruzalem Ormož VVS;

Sladka vina pozne trgatve, izbora ali celo jagodnega izbora se odlično poda k sveže pečenim gosjim jetrom ali h gosji jetrni pašteti.

Primerna vina: kerner pozna trgatev – Vinogradništvo Kos, chardonnay izbor – Vino K Kupljen, traminec izbor – Radgonske gorice;

Sladka vina poznih trgatev, izborov in jagodnih izborov so tudi zanimivi spremljevalci aromatičnih sirov oz. sirov s plemenito plesnijo.

Primerna vina: rumeni muškat jagodni izbor – Vinogradništvo Kaloh, renski rizling jagodni izbor – Srednja kmetijska šola Maribor;

Ledeno vino in suhi jagodni izbor praviloma ne družimo z jedmi, saj je intenzivnost teh vin prevelika in dominira nad jedmi. Takšna vina zaužijemo samostojno ob primernih trenutkih. Za njih si moramo vzeti čas, se jim posvetiti in nameniti dolžno spoštovanje. Zato včasih rečemo, da so takšna vina najprimernejši zaključek nekega svečanega obroka ali dogodka.

Primerna vina: sauvignon ledeno vino – Mijošek, modra frankinja ledeno vino – Vinogradništvo Zorin, kerner suhi jagodni izbor – Vinogradništvo Jenšterle;

Naj nas Vino druži!

Sommelier SloVino