NOVA KRALJICA JE VESNA BAJUK IZ OKOLICE METLIKE

Izbrali so 9. slovensko vinsko kraljico, in sicer za leto 2004.

22 – letno študentko iz Bele krajine bodo uradno okronali 6. februarja v Radencih.


Slovenija, kot vinorodna dežela, s tradicijo vinske kulture in pridelave vina že tradicionalno izbira Vinsko kraljico, ki pomaga promovirati slovenska vina, vinogradništvo in lepote slovenske vinorodne dežele. In tako smo od uvedbe projekta "Slovenska vinska kraljica", katerega nosilec je Pomurski sejem d.d. iz Gornje Radgone, leta 1996 imeli že osem kraljic.Najprej je to bila Lidija Mavretič iz Bele krajine (1996), sledijo pa Selma Lukač s Koprskega (1997), Katarina Jenžur iz Posavja (1998), Irene Kupljen iz Radgonsko – kapelskih goric (1999), Martina Stegovec z Vipavskega (2000), Jerneja Bratuša iz Noršincev pri Ljutomeru (2001). V letu 2002 je bila slovenska vinska kraljica Tjaša Koroša ravno tako iz Ljutomersko – ormoških goric, lani pa Simona Štraus iz Šmarsko – virštajnskih goric, sedaj pa so že izbrali njeno naslednico za leto 2004, katero bodo okronali na posebni slovesnosti, ki bo v petek 6. februarja v hotelu Radin v Radencih.

In okronana bo 22 – letna študentka na Višji upravi šoli Vesna Bajuk iz vasi Radovica pri Metliki v Beli krajini, katero je posebna komisija v organizaciji Pomurskega sejma d.d. iz Gornje Radgone, izmed številnih kandidatk iz cele države, pravzaprav iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel in vseh vinorodnih okolij, v teh dneh uradno izbrala. Sicer pa, po statutu projekta se na natečaj lahko prijavijo dekleta stara od 18 do 24 let, ki so še vedno neporočena. Na posebnem testiranju prijavljenih kandidatk, kjer je izbrana kraljica z enoletno mandatno dobo, pa so dekleta morala pokazati dobro strokovno znanje s področja vinogradništva, vinarstva in trženja vin, enako pa tudi ustrezno znanje tujih jezikov, kajti odlična slovenska vina je potrebno predstavljati tudi v tujini. Komisija, katero je vodil direktor Pomurskega sejma d.d. Janez Erjavec, je tako izbrala naslednico sedanje kraljice Simone Štraus iz okolice Podčetrtka, in to bo kot rečeno Vesna Bajuk, katera bo v letu 2004 gospodarica slovenskega vinskega dvora.

Sicer pa, Slovenska vinska kraljica veliko potuje, spoznava nove ljudi, njihove navade in seveda vina. Na teh potovanjih pa zastopa vina iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel in vseh 14 vinorodnih okolišev, in si v javnosti prizadeva za njihovo razpoznavnost ter širjenje kulture pitja vina, in to na vsakem mestu, še posebej, na prireditvah povezanih z vinom.