Radgonski vinogradniki so pripravili 7. Svečnično trgatev

V POLICAH JE SVEČNICA TRGALA CHARDONNAY SUHI JAGODNI IZBOR

Nad odstotkov sladkorja potrjuje, da gre za pravi desert

Na samo Svečnico, je po izjemno lepem in sončnem, a kljub temu času primerno mrzlemu vremenu, bilo sila zanimivo in veselo na območju radgonsko – kapelskih goricah. Kako tudi ne, ko pa so radgonski vinogradniki, tisti iz podjetja Radgonske gorice d.d., pripravili še zadnje dejanje povezano z lanskim vinskim letnikov. Pripravili so namreč 7. tradicionalno Svečnično trgatev, in sicer v svojem vinogradu v Policah nad Gornjo Radgono.

Več fotografij v fotogaleriji SloVino.com s klikom tukajIn dokler so eni trgali suhe sladke in napol zmrznjene jagode, so nekateri drugi vinogradniki v soseščini že obrezovali trte in jih tako pripravljali za novi vinski letnik. Kot rečeno pa je omenjena Svečnična trgatev, ko so potrgali grozdje s 520 trsov sorte chardonnay, je bila hkrati tudi zadnja, izmed številnih posebnih trgatev, v iztekajoči se zimi, na območju Radgonsko – kapelskih goric, in najbrž sploh v Sloveniji.

Radgonski vinogradniki, ki so v letniku 2003 tudi dejansko imeli izvrsten letnik tako po kvaliteti, kot tudi po kvantiteti, saj so pridelali nad tri milijona litrov vina, so vsem tem dodali še okoli 100 litrov (z nad 50 % sladkorja) izvrstne kapljice, in to predvsem za unikatna poslovna darila in lasne potrebe, katere polnijo v unikatne 0,2 litrske stekleničke, ki imajo obliko sveče. Da gre za izvrstno kapljico pa so se mnogi poslovni partnerji in gosti podjetja Radgonske gorice prepričali takoj po trgatvi, ko so na degustaciji v kleti, poskusili tovrstni pridelek iz let 1999, 2000 in 2001. Omeniti sicer kaže, da bi letos ob svečnični trgatvi bilo pridelka nekoliko več, če radgonskim vinogradnikom, kljub močni zaščiti z mrežami ne bi nekoliko ponagajale srne in ptiči, ki so se kar dobro posladkali in kar dobro prerdečili sladke grozdne jagode. Ob tem pa je grozdje zaradi lanskega hitrega zorenja, nekoliko odpadalo. In tako je ona trsih ostalo le okoli 500 kilogramov grozdja iz katerih so takoj po trgatvi stisnili okoli 100 litrov odličnega vina, ki bo nosilo naziv svečnično vino – suhi jagodni izbor.

In kot nam je dejal direktor Radgonskih goric d.d. Franc Škorbar, Tukaj gre dejansko za nekaj največ, kar grozdje lahko ponudi. Mi samo pravilno ravnamo s pridelkom, dobro ga šolamo in potem ni bojazni, da spet ne napolnimo vrhunsko kapljico, kjer zaradi nadpovprečno kakovostne vinske kapljice nimajo težav s prodajo. Ob tem pa je to prava prilika, da se srečamo s poslovnimi partnerji in prijatelji in skupaj nazdravimo novemu vinskemu letniku. Škrobar nam je tudi zaupal, da kljub vsem zakonom za omejevanje pitja alkohola, gredo njihova vina dobro v prodajo, saj se tudi oni borijo za kulturno pitje vina, ne pa za napijanje in povzročanje škode. Ne glede na vse pa je, tako Škrobar, protialkoholna zakonodaja negativno vpliva tudi na poslovanje slovenskih vinogradnikov.

Tekst in fotografije: Oste Bakal