8. pomurska salamiada

V Radencih je potekala 8. pomurska salamiada z rekordnih 130 ocenjenih vzorcev. MARJAN KRALJ JE (ŽE TRETJIČ) DEJANSKI "KRALJ" SALAM.

Trinajst najboljših iz Pomurja gre na državni finale; Za Kraljem je spet bil Kralj, na tretjem mestu pa gost iz Sevnice

Z razglasitvijo rezultatov in veliko veselico, ki je ob navzočnosti več kot 800 obiskovalcev, potekala v športni dvorani v Radencih, se je v soboto zvečer oz. nedeljo zjutraj končala tridnevna 8. pomurska salamiada, na kateri je letos sodelovalo kar več kot 100 ljubiteljskih mesarjev z natanko 130 vzorci iz Pomurja ter z območja Štajerske in Koroške, pa tudi iz Zasavja, Dolenjske, Bele krajine ipd.Sicer pa, potem ko so v četrtek zvečer zbrali omenjenih 130 vzorcev, kar je daleč največ doslej, ob tem pa pomursko salamiado uvršča tudi med največje, če ne prav največjo v Sloveniji, je v petek popoldan in zvečer v gostišču Klobasa – Mateja Jurinec s.p. v Šratovcih potekalo ocenjevanje, in sicer v režiji šestčlanske žirije strokovnjakov, ki jo je vodila ugledna strokovnjakinja živilske stroke Vladka Hradil Barbarič. Sploh pa postaja pomurska salamiada iz leta v leto pomembnejša turistično – etnološka prireditev, kajti potem ko je na 1. salamiadi bilo 21, na drugi: 23, na 3: 47, leta 2000: 58; leta 2001: 84, predlani: 114, lani – 96. se je letos število prijavljenih ustavilo pri 130 vzorci. Poleg nagovorov predsednika TD Radenci Franca Šadla in radenskega župana Jožeta Toplaka, ter razglasitve rezultatov in podelitve nagrad, pa je na zaključni prireditvi v prepolni športni dvorani v Radencih, za veliko število obiskovalcev od blizu in daleč, potekal tudi bogat zabavni spored, in sicer do zgodnjih jutranjih ur naslednjega dne, za dobro voljo pa so skrbeli: ansambel Original Murtal trio, ter humorista Korl in Anton aus Tirol ipd. Gibanice in druge dobrote so ponujale kmečke gospodinje, bilo pa je tudi veliko drugih presenečanj, vse ocenjene salame pa so obiskovalci degustirali brezplačno.

Kljub vsemu pa so vsi najbolj nestrpno pričakovali razglasitev rezultatov. In ko so ti bili razglašeni so bili nekateri bolj nekateri manj zadovoljni in veseli, v vsakem primeru pa nihče ne more biti razočaran. Niti eden izmed vzorcev na posebnih analizah ni bil izločen in vsi so prejeli lepe ocene, kar ponovno potrjuje, da je kakovost doma pridelanih salam odlična. Zmaga pa je tokrat (po zmagah Sandija Jereneca iz Boračeve, Ignaca Jakopine iz Črenšovcev in Feliksa Petka iz Črešnjevcev po enkrat ter Jožeta Hamlerja iz Gornjih Ivanjcev, dvakrat) tudi letos (torej tretjič zapovrstjo) pripadla Marjanu Kralju iz Ihove pri Benediktu v Slovenskih goricah. Tako je znani mesar iz Slovenskih goric ponovno postal tudi dejanski "kralj" domačih salam. S tem pa se je tudi potrdilo, da gre za človeka, ki mu ocenjevanje salam pomeni izredno veliko, saj ogromno pozornost vlaga že v pripravi prašiča, potem kolinam, na koncu sestavi mase in še posebej zorenju oz. šolanju salame. In zato niti ne preseneča, da sta tokrat prvi dve mesti pripadli ravno njegovim vzorcem, svoj veliki delež pa ima Marjan Kralj tudi pri salami, ki je zasedla 4. mesto. Tokrat je Kralj z dvema vzorcema slavil pred Francem Sotoškom iz Sevnice. Vsi najboljši (13) tekmovalci so se uvrstili na državni finale, ki bo letos najbrž na Bizeljskem, in kjer pomurski izdelovalci salam lahko spet pričakujejo odločne rezultate.

Sicer pa tudi 8. pomurska (ki pa je že zdavnaj prerasla meje Prekmurja in Prlekije) salamiada, ki je postala pravi dogodek, katerega mnogi komajda čakajo, je spet potrdila upravičenost organiziranja. Spet se je pokazalo, da je interes tukajšnjih ljubiteljskih mesarjev, zelo velik, enako pa tudi interes številnih mesarjev iz drugih območij Slovenije in celo tudi iz tujine, da tekmujejo tudi na pomurski salamiadi. Mnogi domači ljubiteljski izdelovalci salam v Prekmurju, Prlekiji, Slovenskih goricah in tudi širše, znova so namreč ocenjevali svoje mesne izdelke, hkrati pa so se znova tudi poveselili, kot je to nekoč bil primer samo na Dolenjskem, Beli krajini, ali Zasavju, kjer so v tem času, pred Jurijevim in Veliko nočjo, “salamiade” pravzaprav pravi prazniki, najboljši izdelovalci salam pa postanejo pravi “kralji”. Tokratna 8. pomurska salamiada je pokazala, da več ne zaostaja za podobnimi v drugih delih države z daljšo tradicijo, sami pa so v pravem smislu besede spet dobili Kralja salam.

Tudi tokrat je pomurska salamiada potekala v odlični organizaciji TD Radenci ter znanega radgonskega mesarja Draga Gomboca in prijateljev Franca Šadla, Emila Šmida, Dejana Zamljiča, Sama Tuša, Andreja Coklina, Mirjane Ljuboje…, in ob pomoči portoroške Droge in še nekaterih sponzorjev. Strokovna komisija, ki jo je spet vodila Vladka Hradin Barbarič, je morala tokrat poskusiti in oceniti 130 vrhunskih trajnih ali poltrajnih domačih salam, in to zunanji izgled, sestavo prereza, barvo prereza, teksturo, vonj in okus. Komisija strokovnjakov je imela tudi izjemno težko nalogo, saj so ljubiteljski mesarji prinesli dejansko izvrstne izdelke, še posebej pa so se sline cedile obiskovalcem, ki so lahko občudovali lepoto, ob razglasitvi rezultatov pa se je brezplačno gostila cela armada obiskovalcev. Nedvomno je tudi, da je komisija, glede na udeležence, imela zelo stroge kriterije, a je kljub temu morala priznati, da so bili izdelki v veliki večini odlični. Predsednica komisije je dejala, da so izdelki izvrstni, predvsem glede na to, da proizvajalci doma nimajo takšne tehnologije kot v velikih industrijah. Dodala je tudi, da s tovrstnim ocenjevanjem kaže nadaljevati, kajti iz leta v leto bo svoje izdelke prineslo še več izdelovalcev, predvsem če bo omogočeno ocenjevanje v večjih kategorijah, kvaliteta izdelkov in s tem tekmovalnost pa bo vedno večja.

Končni vrstni red 8. pomurske salamiade: 1. Marjan Kralj (Ihova), 2. Marjan Kralj (Ihova), 3. Franc Sotošek (Sevnica), 4. Jan Kralj Halec (Ihova), 5. Fredi Strniša (Lutverci) 6. Viktor Zemljič (Radenci), 7. Karel Rožman (Brežice), 8. Karel Rožman (Brežice), 9. Oto Vogrinčič (Mahovci), 10. Danijel Lipovec (Zgornji Kamenščak) itd.

Avtor: Oste Bakal