Dobro domače kosilo

Na knjižne police je prišla nova kuharska knjiga Marije Fras.

Knjiga s 170 meniji DOBRO DOMAČE KOSILO ZA VSAKO GOSPODINJO.

Nad 300 obiskovalcev na predstavitvi zanimive knjige, četrte izpod peresa ugledne pedagoginje, pisateljice, aktivistke, kuharice in gospodinje.

Potem ko je v minulih letih že napisala in izdala tri zanimive in v javnosti dobro sprejete knjige s kulinarično – kuharsko vsebino, je ugledna pisateljica, pedagoginja, kuharica in aktivistka na različnih področjih Marija Fras iz Paričjaka nad Radenci, pripravila že novo zanimivo branje. V založbi Pomurske založbe iz Murske Sobote, ki je založila tudi tri predhodne knjige (Jedi naših babic; Prleška kuhinja; Sadje v prehrani), je Marija Fras izdala še izjemno zanimivo knjigo z naslovom Dobro domače kosilo.In knjigo, v kateri so recepti in navodila za kar 170 menijev, ki sestavljajo dobro domače kosilo, in katera bo gotovo dobrodošla vsem gospodinjam in drugim ljubiteljem dobre domače kulinarike, ter profesionalnim in ljubiteljskim kuharjem, je avtorica Marija Fras, skupaj z založniki, širši javnosti predstavila na posebni prireditvi na OŠ Kapela. Na predstavitvi omenjene knjige, kjer je ob pozdravu ravnateljice OŠ Kapela Marije Mauko in direktorja Pomurske založbe d.d. Milan Vrečič, je potekal tudi priložnosti kulturni program, v katerem so nastopili tudi Drotmantraši iz Radencev, zraven pa je bilo tudi nad 300 gostov in vseh tistih, ki so želeli spoznati novo knjigo.

Samo knjigo so predstavili avtorica Marija Fras in urednik Ludvik Sočič, ter Jože Pojbič, ki je za knjigo prispeval fotografije, katere so nastale v restavracijah Ajda na Cankovi ter Vinski hram na Jeruzalemu. V sami knjigi so sestavljeni meniji za vsak okus. Zraven so tudi vsi recepti posameznih jedi, ki tvorijo menije, zraven pa so jedi brez mesa, jedi z drobovino in mesnimi proizvodi, jedi s piščančjim mesom, jedi s puranjim mesom, ribje jedi, jedi s svinjino, jedi z govedino in teletino…, predgovor za knjigo pa je napisal prof.dr. Dražigost Pokorn, dr.med., ki je zelo pozitivno ocenil celotno knjigo, saj kot je zapisal v njej Marija Fras želi: v 170 jedilnikih ponuditi bogato paleto dobrih kosil, od tradicionalnih domačih do sodobnih jedi. Sestaviti želi manj obilne in čim bolj zdrave jedilnike, saj kar četrtina jedilnikov ne vsebuje mesnih jedi. Poudariti želi pomen zelenjave in sadja pa redkih, a kvalitetnih živil, ko so pira, najrazličnejše kaše, soja ipd. Ob tem avtorica upošteva pričakovanja tudi manj izkušenih gospodinj, da kosilo pripravijo v eni uri. Predvsem pa Marija Fras opozarja na pomen zdrave prehrane kot izjemno pomembne sestavine kvalitetnega življenja. Sploh pa uživanje hrane, ki jo pripravimo doma, iz domačih in povsem naravnih živil, predstavlja dobro, zdravo prehrano. Izbrana kosila in recepti za domače jedi, opisane v tej knjigi, so primer dobre prehrane. Skratka kuharska knjiga Marije Fras nam ponuja številne možnosti pri izbiranju zdravih, domačih kosil in pri v vključevanju domačega sadja in zelenjave v vsakdanje obroke hrane, je med drugim zapisal dr. Pokoren, ki za pozitivno ocenjuje, da je pri sestavi jedilnikov vključenih tudi veliko napitkov…

V knjigi Dobra domača kosila sem zbrala jedilnike za kosila in opisala način njihove priprave. Jedilniki so brezmesni in mesni. Mesni vsebujejo jedi z drobovino in mesnimi proizvodi, ribami, perutnino, svinjino in govedino. Pri njihovi sestavi sem uporabila predvsem živila, ki jih priporočajo prehranski strokovnjaki in jih je v naši prehrani premalo, je med drugim dejala avtorica knjige. V ospredju njenih jedi so predvsem polnovredna žita in žitni proizvodi, kot so: rež, pšenica, pira, ječmen, koruta, oves, ajda, proso in riž, potem stročnice: fižol, grah, bob, leča, soja in čičerka. Ko pa gre za zelenjavo in sadje so zraven praktično vse vrste, predvsem pa: lisnata, korenasta, gomoljasta, cvetn zelenjava ter tudi plodovke. Veliko je tudi jezi s kislim zeljem. Od mesa so v ospredju ribe, ter tudi nemastna perutnina brez kože, ter pusta in nemastna svinjina, teletina in govedina.

Poleg vsega pa je avtorica zapisala tudi nekaj nasvetov za pripravo hrane, kot so: Priprave hrane se lotimo z veseljem; če je le možno, si delo pri pripravi hrane porazdelimo; jedilnik sestavimo dan prej, ko tudi pregledamo zalogo živil; nekaj živil imejmo v zalogi; večjo zalogo živil nakupimo enkrat ali dvakrat mesečno, zelenjavo pa največ za dva dni; na podeželju je najboljša zaloga živil domači vrt; zelenjava naj bo vedno sveža; zelenjave ne namakamo v vodi, ker se pri namakanju izločijo vitamini; operemo jo celo; zelenjavo kuhamo z malo voed, ki je pozneje uporabimo; suhe stročnice in nekatere kaše prej namočimo, da se hitreje skuhajo; včasih kupimo že pripravljeno hrano; tudi domačo juho lahko včasih zamenjamo z industrijsko; Uporabljamo tudi industrijske izdelke in polizdelke; pri pripravi hrane uporabljamo lonec na pritisk in posodo, v kateri lahko dušimo in pražimo brez maščob…