SMOLČKOVO VINO – DESERT ZA POSEBNE PRILOŽNOSTI
Iz štirih ton grozdja so stisnili okoli 400 litrov dejansko sladkega mošta, ki bo dozoreval do naslednjega rojstnega dneva male Vanee, torej štiri leta…
Če so že oškodovani, ker imajo rojstni dan samo vsaka štiri leta, so potem Smolčki, torej ljudje rojeni 29. februarja, lahko bolj glasni ob svojih praznovanjih. Poleg domačih pa jim pripravljajo tudi nekatere druge proslave rojstnega dneva. Tako se je minulo nedeljo zgodilo tudi Vanea Steyer iz znane vinogradniške družine v plitvici pri Gornji Radgoni, ki je svoj 1. rojstni dan (stara je sicer štiri leta) najprej praznovala v Ljubljani, kjer je v Festivalni dvorani potekalo tradicionalno srečanje Smolčkov, potem pa so ji, kot eni izmed okoli 1300 slovenski Smolčkov, doma v Plitvici pripravili še nekaj posebnega.
FOTOGRAFIJE V FOTOGALERIJI SloVino.com s klikom tukaj
Oče Danilo, mama Magda in še ne leto dni star bratec Mark, skupaj s številnimi drugimi sorodniki, svojci, prijatelji, znanci in sosedi, so namreč v njeno čast pripravili I. Smolčkovo trgatev. Res je sicer, da po visokem snegu in dokaj mrzlem vremenu niso trgali v vinogradu, temveč na podstrešju, a kljub temu je bilo sila zanimivo in veselo. Oktobra lani, ko so opravljali normalno trgatev so se namreč Steyerjevi odločili za to posebno trgatev. Sušiti so namreč dali okoli 4.000 kilogramov grozdja, njihove najbolj znane sorte dišeči traminec, katerega so na dan 29. februarja potrgali in iz njega stisnili okoli 400 litrov izjemno sladkega vina, pravega deserta za posebne priložnosti. In posebna priložnost bo čez štiri leta, ko bo Vanea praznovala 2. rojstni dan oz. ko bo stara osem let. Do takrat bodo vino Smolčkovo vino šolali in ga napolnili v posebne stekleničke velikost 0,25 litra in s posebno opremljeno etiketo.
Grozdje sorte dišeči traminec, je od 16. oktobra lani na šparonih viselo nad kletjo, v prostorih, kjer bomo sedaj začeli opremljati degustacijske prostore. Grozdje je ostalo zelo zdravo in iz njega je pritekel zelo sladek mošt, ki je meril kar 155 oekslov sladkorja. Kar precej ga je nateklo in sedaj bo sledilo šolanje. To je posebna kategorija vina – vino ‘Smolček’ iz naravno sušenega grozdja, ki je namenjeno moji hčerki Vanei, in na trg bo prišlo čez štiri leta. To bomo napolnili v posebne stekleničke ter jih opremili s posebnimi etiketami, nam je povedal veseli očka Danilo Steyer.
Sicer pa, gotovo omenjeni desert ne bo težko spraviti v promet, kajti to bo nekaj dejansko posebnega, saj e znano, da Steyer vina gredo v prodajo brez težav, kar se potrjuje tudi z okoli 80.000 litrov, na okoli 12 hektarji lastnega vinograda, lani pridelane kapljice. Predvsem pa se odlično prodajajo: dišeči traminec, dišeča penina in kraljevo vino, za katera so pred dnevi na mednarodnem ocenjevanju v Splitu prejeli tri Velike zlate medalje. Tudi sploh večinoma prodajamo na tujih trgih, kajti slovenski trg je premajhen, ob tem pa v tujini dosegamo boljšo ceno, saj naši trgovci imajo previsoke rabate. Predvsem je to uspešno na Hrvaškem, kjer posebej v Dalmaciji pijejo veliko dišečega traminca, nam je še dejal mladi znani vinogradnik Steyer.