Akcija Špargelj

Zavod za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino je mesecu marcu 2004 z razpisom povabil k sodelovanju vinarje in slovenske pridelovalce špargljev. Po prispelih prijavah se je začela zgodba o beluših, izbranem vinu, vrhunski kulinariki in ljudeh, ki znajo vse to ceniti.

Na sedežu zavoda v Mariboru se je 29. marca 2004 zbrala strokovna komisija, ki jo je sestavljalo 12 eminentnih vinskih svetovalcev z diplomo sommelier druge stopnje iz različnih krajev cele slovenije. Komisijo so sestavljali: Dejan Baier – predsednik sveta Zavoda SloVino, Edvard Kužner – predsednik Društva gostinskih delavcev, Jožef Kamenšek – predsednik sekcije sommelierjev, Aleš Škrlj – Hit casino Perla Nova Gorica, Majda Mogu – gostilna Pri Šmarjeti Pernica, Stanislava Dobaj SŠGT Maribor, Saša Veronik – sommelier in publicist Ljubljana, Aleksander Bohinjc – Gost Velenje, Gregor Koroša – Hotel Habakuk Maribor, Oskar Šmid – Restavracija M Gornja Radgona, Aleksander Šikar – Gostilna Šiker Močna, Anton Magdič – gostilna Ančka Šenčur.

Blindiranio – anonimnimo ocenjevanje je potekalo v profesionalni degustacijski sobi, kjer so imeli sommelierji idealne pogoje za delo. Komisija je izbrala 3 vina, ki so ustrezali razpisnim pogojem.

Izbrana vina, ki se po strokovnih ocenah komisije najbolje podajo k jedem iz belušev:


– kakovostno vino ZGP, zvrst iz kleti Steyer Vina iz Apač pri Gornji Radgoni,

– kakovostno vino ZGP, zvrst iz Protnerjeve hiše Joannes iz Vodol pri Mariboru,

– kakovostno vino ZGP, zvrst iz kleti MiroVino iz Koga v Jeruzalemsko Ormoških
goricah.

Prva javna predstavitev projekta Špargelj je bila 19. aprila v Hiši kulinarike Jezeršek, ko so kulinarični mojstri pripravili izreden izbor vrhunskih jedi pripravljenih iz špargljev, ki so skupaj z vini tvorila odličnost druženja med vrhunskimi jedmi in odličnimi vini. Vse jedi so bile pripravljene iz špargljev iz ekološke pridelave in so bila pridelana na ekološki kmetiji Radikon v Lendavi.Izbrana vina je moč kupiti pri pridelovalcih in pri distributerju podjetju Provin iz Ljubljane. Gostom bodo vina na voljo v izbranih gostinskih lokalih po vsej Sloveniji.

Sodelujoči v projektu:

Zavod SloVino

Ekološka kmetija Radikon

MiroVino

Protnerjeva vina Joannes

Steyer vina

Provin

Gostinci

in mediji, ki so že običajno naklonjeni vinskim zgodbam.