Kulinarični poklon novih članic EU

Kaj so se naučili mladi kuharji, natakarji in gostinsko – turistični tehniki? Na SŠGT Radenci so imeli zanimiv in nadvse aktualen projekt, ko so pripravili in postregli kulinarične dobrote desetih prihodnjih članic EU.

Enako kot marsikje po Sloveniji so se zanimive in aktualne ideje, ob vstopu Slovenije v EU, spomnili tudi na Srednji šoli za gostinstvo in turizem (SŠGT) Radenci. V okviru rednega izobraževanja dijakinj in dijakov (program 3+2) so si namreč omislili, da bi pripravili in realizirali projekt, katerega so poimenovali Kulinarični poklon novih članic EU.In tako so pripravili vsaj po eno jed iz vsake od držav, ki bodo 1. maja vstopile v EU, ter so jih danes (torek, 20.4.), na posebni svečanosti, kamor so povabili predstavnike TIC, lokalnih turističnih organizacij in turističnih društev v Pomurju, ter tamkajšnjih hotelov in turističnih agencij, so zraven postregli tudi ustrezna slovenska vina, ki se priležejo posameznim jedem, od skrajnjega severa do skrajnjega juga Evrope, od baltskih Estonije, Litve in Latvije, preko Češke, Poljske, Slovaške, Madžarske, do Malte in Cipra. Vsekakor pa niso izpustili niti slovenske jedi, s katerimi so začeli (kraški pršut z melono) in končali (prekmurska gibanica), vmes pa so postregli tudi visoško pečenko s krompirjevimi hrustavci.

Ob pomoči svojih strokovnih učiteljev: Elmire Štrumpf in Dušana Zelka (kuhinja) ter Bojane Flegar, Nika Brusa in Petra Pertocija (strežba) pa so se bodoči gostinsko – turistični delavci dejansko izkazali in tako navdušili goste, katere so že ob prihodu pozdravili v večjih jezikih, kjer so tudi kratko predstavili pomen vstopa v EU ter same države in kulinariko novih članic.

Naši dijaki iz programa 3 + 2 (gostinsko – turistični tehnik) se na ta način pripravili svoj tretji projekt. Tema je vsekakor tačas aktualna in mislim, da tudi zelo uspešna, saj smo združili ugodno s koristnim. Ne glede na to, da vse države imajo zanimive jedi, ne morem mimo dejstva, da je naša kulinarika le najbolj bogata. Ostali imajo nekoliko več rib ter prilog in oblog, nam je povedala profesorica kuharstva Elvira Štrumpf, njen najožji sodelavec Dušan Zelko pa dodaja: Vse jedi so zelo tipične za določeno državo, in moram priznati, da smo imeli težave pri izbiri, kajti značilnih jedi posameznih držav je veliko, mi pa smo želeli predstaviti vsaj po eno jed iz vsake nove članice EU. Izmed jedi z Baltika bi mogoče omenil sardelno kremo, kot hladno predjed ali pa kremno juho iz rdeče pese. Zanimiv je tudi jelenov medaljon v pikantni omaki s polnjenim krompirjem ter tudi torta ‘pina colada’. Tukaj so tudi madžarska domača kokošja juha z rezanci ali pa kletarjeva zelenjavna juha, mogoče zeliščni puranji zvitki z divjim rižem, kunec v vinski omaki s kipniki, svinjski kare v skorjici z dušenim sladkim zeljem, madžarski čupavci in že bi lahko našteval.

Po drugi strani pa Bojana Flegar in Peter Pertoci dodajata, da gre za veliko družino evropskih držav, kjer je poleg povezave z dobro kulinariko, potrebno ponuditi tudi kakovostna vina. In zanimivo, prav vsem jedem od severa do juga Evrope se prilegajo odlična vina iz severovzhoda Slovenije. Uspeli smo najti pravo simbiozo med jedmi iz novih članic in našimi vini in mislim, da se lahko naši gosti bili zadovoljni. In projektna naloga je bila uspešna, meni Flegarjeva, ki dodaja, da so dijaki praktično vse kar je bilo potrebno v strežbi, od vina do aranžmajev, jedilnikov, darilcev ipd, naredili ali nabavili sami, tako da šola ni imela posebnih stroškov. Enako pa so dijaki nabirali tudi razna zelišča, gobe ipd…

Besedilo in foto: Oste Bakal