OB MODRI KAVČINI TUDI DVA TRSA RADGONSKE RANINE

Tudi na vinorodni Kapeli poslej potomka trte z mariborskega Lenta.

V organizaciji TD Klopotec Kapela , Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela ter občine Radenci, je minulo soboto (15.5.), ob stari preši na vhodu na Kapelski Vrh, potekala izjemno zanimiva prireditev, ki je spet pritegnila veliko pozornost domačinov s prostora Kapelskih goric, iz občine Radenci in tudi od širše.Ob krajšem kulturnem programu in obloženih mizah z domačimi dobrotami, ter navzočnosti velikega števila gostov od blizu in daleč, so namreč ob svoji občinski in tudi regijski turistični znamenitosti na Kapeli zasadili cepič potomke najstarejše vinske trte na svetu, modre kavčine z mariborskega Lenta, katero je radenski župan Jože Toplak že pred časom prevzel iz rok mariborskega kolega Borisa Soviča, a so jo do tega svečanega trenutka le hranili v štajerski prestolnici. Slovesnosti sta se med drugimi visokimi gosti iz politike, gospodarstva, turizma, znanosti in kulture, udeležila tudi slovenska vinska kraljica Vesna Bajuk iz Bele krajine ter poslanec DZ Feri Horvat, zraven pa se je vsaj za kratek času zaustavilo tudi nad 2500 pohodnikov, ki so se udeležili tradicionalnega 14. mednarodnega pohoda Tri srca, ki je istočasno potekal na relaciji: Radenci – Janžev Vrh – Kapela – Radenci, torej tudi mimo stare preše.

Dogodka se je še posebej veselil radenski župan Jože Toplak, ki je v svojem pozdravnem nagovoru med drugim dejal, da je to poseben dogodek za vinorodno Kapelo in vso turistično – kmetijsko občino Radenci. Naši kraji živijo z vinsko trto že od pradavnih časov, in trta je rastlina za katero lahko rečemo, da je del naše dediščine. Življenje domačinov in okoliških ljudi spremlja od rane mladosti in jih obenem bogati z vini izjemne kakovosti, ki lahko ime naše dežele ponesejo daleč v tuje kraje. Seveda sem moramo za to truditi prav vsi. Možnost, da spoznajo sad naših vinogradov, moramo dati vsem, ki pridejo v naše kraje. Zato si želim, da bi vzpodbudili čimveč naših vinogradnikov, da odprejo vrata svojih kleti in s ponudbo domačih dobrot v naše kraje privabijo še več gostov, ki bi se potem vedno želeli vračati. In tukaj vam bo pomagala tudi občina, je med drugim domačim vinogradnikom obljubil župan Toplak, ki je iz rok mariborskega mestnega viničarja mag. Toneta Zafošnika prevzel cepič žametne črnine z Lenta ter darilo župana MO Maribor Borisa Soviča, iz rok direktorja Radgonskih goric d.d. Franca Škrobarja pa dve cepljenki avtohtone domače sorte Radgonska ranina.

Ravno Škrobar, ter predsednik Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela Danilo Rihtarič in novi kapelski viničar dr. Alojz Slavič, pa so tudi posadili tri nova trsa ob stari preši na Kapeli. Vsi skupaj pa so obljubili, da bodo tudi skrbeli za njihovo rast in razvoj, čez nekaj let pa bodo že nazdravili s sokom, ki ga bodo darovali ravno ti trseki.

Ob zaobljubi viničarja Slaviča, pozdravnem nagovoru predsednika TD Klopotec Kapela Jožeta Tkalca, radenskega podžupana Zlatka Mira, blagoslovu kapelskega župnika in dekana ljutomerske dekanije Toneta Hribernika, ter kulturnem programu, ki so ga uprizorili Kapelski kvartet in Radenska konjenica, pa je prisotne pozdravila tudi Slovenska vinska kraljica Vesna Bajuk, doma sicer iz vinorodne Bele krajine, kjer je doma ravno žametna črnina. Ob lepih željah kapelskim in radenskim vinogradnikom, da bi še naprej bili tako uspešni ter da bi uspešno negovali nove trte, je Vesna Bajuk med drugim dejala, da si v veliko čast in veselje šteje, da lahko v letu, ko je Slovenija vstopila v enakopravno družino evropskih narodov, zastopa in predstavlja slovenske vinorodne dežele in s tem najboljša slovenska vina v podobi vinske kraljice leta 2004. Slovenci smo lahko ponosni, da imamo najstarejšo trto na svetu, trto ki je vpisana tudi v Guinesovo knjigo rekordov. Veseli me, da se njene potomke širijo po celotni Sloveniji in tudi tujini. Danes je pomemben dan za vaš kraj v katerem bo odslej domovala hčerka modre kavčine iz mariborskega Lenta. Velik ponos za vaš kraj pa je prav gotovo tudi avtohtona vinska trta Radgonska ranina, ki daje vašemu vinogradništvu velik pečat kakovosti in prepoznavnosti v svetu vina, je med drugim dejala Slovenska vinska kraljica Vesna Bajuk.

Besedilo: (ob)