Pripravili so 6. dan odprtih vrat vinskih kleti na Sovjaku

Kljub slabem vremenu lepa udeležba ljubiteljev narave in dobrega vina iz mnogih slovenskih krajev ter tudi iz tujine; Dan odrtih vrat postaja osrednja tovrstna prireditev.

Čeprav jim je spet ponagajalo vreme so vinogradniki vinorodne vasice Sovjak v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, v okviru praznovanja praznika dela, vstopa Slovenije v EU ter 10. občinskega praznika, minulo soboto (8.5.) pripravili tradicionalni 6. "Dan odprtih vrat klučaj – vinskih kleti".Tako je okoli 20 tamkajšnjih vinogradnikov, kljub turobnem, oblačnem in tudi mrzlem ter nekoliko deževnem vremenu, ki jim je nekoliko ponagajalo, v Sovjaku gostilo nad 300 gostov od blizu in daleč, ki so ob spremstvu glasbenih in kulturnih skupin, hodili peš od kleti do kleti, katere so si ogledali in poskušali njihova vina zraven pa druge kulinarične dobrote. Med gosti so bili tudi številni gostje, med katerimi župani, številni vinski in šampanjski vitezi, vinogradniki, ljubitelji dobre kapljice in mnogi drugi. Prišli so tudi gostje iz sosednje Avstrije, ki si lepo pokrajino ogleduje, da bi tam peljali svoje goste iz obmejnih avstrijskih zdravilišč.

Pri enem najbolj znanih in priznanih tamkajšnjih vinogradnikov Jakobu Kocuvanu, kjer se je vse skupaj začelo, s suvenirjem – kozarcem Sovjak 2004, ki ga je vsak udeleženec moral nositi s sabo, ter z odlično kapljico in domačimi kulinaričnimi dobrotami, pa sta vse prisotne pozdravila gostitelj Kocuvan in župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici Anton Slana, ki je med drugim dejal, da se na Sovjaku ne odpirajo samo kleti, temveč tudi srce in duša, in šele takrat se je začelo potepanje. V spremstvu Jurijevških pevk, domače godbe na pihala, ter domačega ansambla Kurbus, se je tako karavana ljubiteljev vina in narave odpravila po ozkih vaških cestah in poteh od kleti do kleti, posebej pa jih ni motilo niti omenjeno slabo vreme, saj je po celi poti bilo sila veselo in zanimivo, toplo pa je bilo tudi po popiti vrhunski kapljici in zaužitih domačih dobrotah. Po obisku skoraj dvajsetih kleti in degustacijah na njih se je srečanje zaključilo z krajšim družabnim srečanjem, ter ogledom kako raste stara trta – modra kavčina z mariborskega Lenta, ter cepič avtohtone sorte s tega območja "Radgonska ranina", ogledali pa so si še nekatere pridobitve kraja Sovjak, kjer prihodnost, poleg v vinogradništvu in vinarstvu, vidijo tudi v turizmu.

Sicer pa povsod so vsi udeleženci tokrat poskušali predvsem vina letnik 2003, katerega tudi na tem območju ocenjujejo kot enega najboljših v nekaj zadnjih let. Ideja o tovrstnem srečanju se je porodila pred šestimi leti, ko smo se domači vinogradniki dogovorili, da bi nekoliko podrobneje predstavili naše lepe vinograde in kleti, ter hkrati tudi naša kakovostna vina. Tukaj imamo hribovit del, kjer v prvi vrsti uspevajo preživeti samo dobri vinogradniki. In če že imamo dobro vino ga moramo promovirati in predstavljati širši javnosti, tovrstna srečanja, kjer pride veliko gostov, pa je pravšnja stvar za to. Naša ideja se je potrdila, kot zelo koristna, saj so se ljudje začeli vsako leto vračati v naše kraje in vedno več jih je. Tudi naš ‘dan odprtih vrat’ je nekaj posebnega, saj gremo od kleti do kleti in poskusimo pridelek vsakega vinogradnika (ter tudi kakšno domačo dobroto iz kible ali krušne peči), in to iz istega kozarca, katerega vsi dobimo na začetku srečanja, na njem pa letos piše ‘Sovjak 2004’. Pri vsakem vinogradniku se ustavimo 20 do 30 minut, kajti ni bilo več časa", nam je dejal podpredsednik Društva vinogradnikov Radgonsko kapelskih goric in glavni organizator 6. dneva odprtih vrat Jakob Kocuvan, ki je še povedal, da so na Sovjaku zelo veseli, da je zraven veliko mladih fantov, ki so zagnani pri delu v vinogradih in kleteh, kar pomeni, da omenjena dejavnost na tem območju že zdaleč ne bo zamrla.

Sicer pa okoli 20 vinogradnikov iz Sovjaka pridela letno okoli 400.000 litrov vina, katerega lahko ponudijo tudi najbolj zahtevnim potrošnikom. In ravno največ ga tudi prodajo zahtevnim kupcem in to buteljčnega po več kot zadovoljivi ceni. Letnik 2003 je skoraj v celoti pošel, kar pomeni, da se kvaliteta brez težav proda. Tokratna prireditev, ki vedno poteka prvo soboto v maju, pa je nekako tudi ena osrednjih promocij teh vrhunskih vin, katera naj bi bila odlična tudi letos, saj je slišati, kako je letošnja nekoliko močnejša zima samo koristila vinogradnikom in že letošnji letnik naj bi spet bil odličen…

Besedilo in foto: Oste Bakal