Srečanje slovenskih sommelierjev in vinskih kraljic

Že četrtič smo se Sommelierji srečali na Tednu Cvička v Kostanjevici na Krki, ki je bil letos že 32. zapored. Srečanja so se udeležile tudi Vinske kraljice, ki so prisostvovale v prvem strokovnem delu srečanja v Kostanjevici in popestrile vzdušje.

Zbrali smo se v starem mestnem jedru Kostanjevice na Krki, pred Lamutovim likovnim Salonom. V uvodu smo poizkusili dve penini pod blagovno znamko Šentjernejska penina pridelovalca Štembergerja iz Šentjerneja z osnovama cviček in muškat. Poleg iskrivih mehurčkov so prišle do izraza tudi jagode in dobrote, ki so jih za srečanje pripravile kmečke žene iz Kostanjevice na Krki. Ob uživanju ob penini, jagodah in domačem pecivu, je svoje dodal še harmonikar, ki je poskrbel, da je bilo vzdušje vseskozi na višku.

Po uvodnem ceramonjalu, smo nadaljevali srečanje v Lamutovem likovnem Salonu, kjer smo se družili z najbolje ocenjenimi vini na 32. tednu cvička, ki jih je bilo preko 700. V uvodnih besedah sta vse prisotne nagovorila gospa Ana Somrak, podžupanja občine Krško in predsednik Sommelierjev gospod Jožef Kamenšek. Prerez oz. degustacijo najboljših vin je vodil svetovalec, specialist za vinarstvo na KGZ Novo mesto g. Samo Hudoklin, ki nam je v uvodnem delu predstavil tudi potek ocenjevanja in lastnosti vin Posavske vinorodne dežele. Poizkusili smo kar 19 vzorcev. Od rdečih vin smo začeli s Kraljem Cvička, Modrim pinojem, Modro frankinjo in Modro frankinjo Barique. Od belih pa smo poizkusili Rumeni plavec, Laški rizling, Beli pinot, Sivi pinot, Chardonnay, Rumeni muškat do ledenega vina Sauvignon, družine Cvelbar, ki je bil z oceno 19.50 tudi najvišje ocenjeno vino na ocenjevanju.

Srečanje smo nadaljevali z ogledom kleti KZ Krško. Sprejel nas je direktor kleti gospod Janez Živič in nam predstavil klet ter nas popeljal skozi klet do degustacijske sobe, ki je ena lepših v Sloveniji. Poizkusili smo Zeleni silvanec, Cviček, Modro frankinjo, Modro frankinjo barique in Beli pinot jagodni izbor.

Ker je bilo za nami že nekaj vzorcev, smo nadaljevali naše srečanje v Gostilni Žolnir, kjer so nas pošteno nahranili. Naj omenim zanimiv okus pečenke divjega prašiča in skutino torto, ki je bila prava popotnica za odhod na prireditveni prostor.

Srečanje in druženje smo zaključili na prireditvi 32. Teden Cvička, ki je bila že v polnem zamahu, ko smo prišli na prireditven prostor v staro mestno jedro v Kostanjevici na Krki. V nadaljevanju smo si ogledali še kronanje nove Cvičkove princese, ki prihaja letos iz Jezera pri Trebnjem, gospodična Irena Zupančič. Sledilo je še kronanje Kralja Cvička. Krono dobi pridelovalec oz. pridelovalka Cvička, kateri je zmagal na ocenjevanju. Letos je krono prejela gospa Darinka Kresal iz Čateža pod Zaplazom. Podeli pa so tudi častni znak ambasador Cvička, ki ga je letos prejel gospod Jarkovič starejši, človek, ki je za sabo pustil tri generacije odličnih pridelovalcev Cvička iz Kostanjevice na Krki in Gadove peči ter človek, čigar obraz je bil na elaboratu s katerim smo Slovenci zaščitili Cviček v EU.