Vino Ljubljana 2004

Začelo se je jubilejno, 50. Mednarodno ocenjevanje vin v Ljubljani

29. maja se je začelo najstarejše mednarodno ocenjevanje vin na svetu in eno izmed najbolj cenjenih. Odvija se pod okriljem OIV (Mednarodnega urada za trto in vino iz Pariza), UIOE (Mednarodnega združenja enologov iz Pariza) in FGMCIVS (Svetovne federacije največjih mednarodnih ocenjevanj vina in žganih pijač iz Montreala). Letos poteka v ljubljanskem hotelu Slon. Do 1. junija bo 39 mednarodno priznanih enologov, ki prihajajo iz 19 držav, ocenjevalo 835 vzorcev, ki so jih v ocenitev poslali pridelovalci iz 28 držav.

S takim izborom ocenjevalcev je objektivnost ocen dosežena v največji možni meri. Medalje bodo podeljene res najboljšim vinom, saj pravilnik OIV določa, da vsota vseh medalj ne sme preseči 30% števila udeleženih vin.

Letos bodo podeljene naslednja priznanja: bronaste, srebrne, zlate in velike zlate medalje, diploma Akos Asvany, prvak države, slovenski prvak posamezne sorte in svetovni šampion. Da ima Mednarodno ocenjevanje vin res tako veliko veljavo v svetu, dokazuje tudi nagrada "Trofeja Federacije", ki jo bo FGMCIVS prvič podelila prav na tem ocenjevanju. Javna razglasitev dobitnikov najvišjih odličij – velikih zlatih medalj in šampionov – bo 10. junija, medtem ko bodo ostali rezultati znani že 1. junija.

VIR: Ljubljanski sejam d.d.