Promocija slovenskih vin v Kairu – Egipt

Po dogovoru med gospodom Mitjo Drobničem, slovenskim
veleposlanikom v Kairu-Egipt in Vino Graben, Bizeljsko
smo napravili lepo promocijsko povezavo: Slovenija v
Evropi s slovenskimi vini, 18. in 19. maja 04 v rezidenci Slo-veleposlanika. Da pa ne bi bilo vse na
vinih, smo vključili še MIP-ov Kraški pršut, Drogine paštete in to vse skupaj povezali s promocijo "Slovenija v Evropi". Povabljenih je bilo več kot 50 ambasad, več lastnikov egiptovskih podjetij, direktorjev, predstavnikov zunanjega ministrstva Egipta, univerzitetnih profesorjev, novinarjev in hotelskih menedžerjev. V dveh dnevih je bilo več kot sto udeležencev, od tega osebno 25 veleposlanikov s soprogami (tudi takšni iz zelo velikih vinskih držav), ter več pooblaščencev drugih ambasad.

Da ne bi bilo vse Vino-Graben smo začeli z Radgonsko

penino, nato Rumeni Plavec PT99 (izredno dobro sprejet

kot njim neznano vino), Neuburger PT98 (Avstrijci so

nam čestitali), Chardonnay (Vina Koper),Traminec-suho IZ99, R.Muškat-sladko IZ97, Traminec-sladko IZ97. K sladkim vinom so kuharji Merit hotela pripravili fantastično sozvočje orientalskih slaščic.

V drugem "polčasu" smo ponudili rdeča vina. Najprej Cuvee "Graben" 01 (12 vrst grozdja!), nato Modri pinot (Vinag), M.Frankinjo Graben94, Gamay BD98 PT barr.(francozi so malo zavili z očmi) in na koncu rdeče desertno vino "LIKER GRABEN". Po pokušini vseh vin so lahko gostje izbirali prosto med vini in fantastično hrano (vec kot 25 različic). Od hrane je pa resnicno najprej zmanjkalo MIP-pršuta in DROGA-paštete.

Vina so bila postrezena v posebnih degustacijskih kozarcih STEKLARSKA NOVA – tudi dobra promocija. Na koncu se je izkazalo, da ni bila to samo
evropromocija Slovenije, ampak je bila med hotelskim svetom izražena želja po nakupu vina, pastet, pršuta in kozarcev. Toda na žalost ni v tem momentu uvoznika, predvsem za vina. Ni pa vse tako črno za vinarje- naročilo je zelo kmalu sledilo! Ob koncu pokušin nam je bilo v velik ponos, da so nam posebej čestitali predstavniki večih velikih "vinskih držav", ki pred tem niso vedeli, da so pri nas tudi odlična vina in da znamo to sestaviti tudi s tujo orientalsko hrano.

In nazadnje se zahvaljujem za veliko delo veleposlaniku G.Drobnicu, njegovi soprogi (ves odličen kruh je spekla), ter moji ženi (obe skupaj sta pripravili slovenski del kuharije).

J.SEKORANJA

VINO-GRABEN