JUTRI BO PREDSEDNIK VLADE, MAG. ANTON ROP V GORNJI RADGONI ODPRL 42. MKŽS


42. MKŽS Gornja Radgona – 28. do 3. september 2004


Na sejmu se bo predstavilo 1410 razstavljavcev iz 21 držav. Ob dobri mednarodni zastopanosti bo predstavljena domača živilskopredelovalna industrija. Sejem bo velika predstavitev vinarstva in celovita predstavitev ponudbe semen in sadik, opreme in sredstev za živilskopredelovalno industrijo, kmetijske mehanizacije (predstavljene bodo vse blagovne znamke, ki so zastopane na slovenskem trgu, mnoge izmed njih pa bo možno tudi preizkusiti), kmetijske opreme, orodij in sredstev, izdelkov za kmetijsko gradnjo.Na novo zasnovane so tudi letošnje strokovne razstave živali in rastlin. V sodelovanju z avstrijsko Štajersko predstavlja sejem svetlo lisasto pasmo govedi. Poudarek letošnje razstave prašičev je na možnostih reje visoko kakovostnih živali za prirejo mesa. V okviru razstave konj bo potekala predstavitev domačih lipicancev in ljutomerskih kasačev.

Razstava drobnice prinaša predstavitev slovenskih avtohtonih pasem ovac in koz. Tu pa je še razstava malih živali, ki imajo za človeka bodisi gospodarski ali pa čustveni pomen.

Prava paša za oči so oči in znanje so vzorčni nasadi rastlin, ki sta jih uredila in jih negujeta Srednja kmetijska šola Rakičan in Agrosaat Ljubljana.

Sejem bodo spremljali številni strokovni, protokolarni in družabni dogodki. V organizaciji Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in glavnega sekretariata srednjeevropske pobude (SEP-CEI) bo v četrtek, 2. in petek, 3. septembra 2004 potekal mednarodni workshop na tematiko investicijskih možnosti v kmetijstvu s prikazom dobre prakse. Kmetijski ministri držav Srednjeevropske pobude pa bodo sejem 2. septembra 2004 tudi obiskali.

Sejem bo v letošnjem letu popestrilo dogajanje in razstava na temo oglarstva s prižiganjem prave oglarske kope.

Na sporedu bo Državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, ki ga na predstavitvenem prostoru organizirata Zavod za gozdove Slovenije in Pomurski sejem.

Na sejmu se bodo srečale vinske kraljice Slovenije in sosednjih držav.

Prva dva dni sejma bo razstavni del popestril rokodelski festival, ki ga Pomurski sejem organizira v sodelovanju z Obrtno zbornico Slovenije.

V nedeljo se bodo slovenski silaki pomerili v tem, kdo z golimi rokami najdlje povleče skoraj šesttonski traktor.

Na sejmu bodo podeljena priznanja najboljšim iz mednarodnih ocenjevanj mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov, sadnih sokov in brezalkoholnih pijač, odprtega državnega ocenjevanja vina ter ocenjevanja kmetijske mehanizacije, ki potekajo pod okriljem mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma. Nagrajeni izdelki bodo na sejmu razstavljeni, mnoge izmed njih pa bo moč tudi poizkusiti oz preizkusiti. Ena od novosti letošnjega sejma je, da uvaja strokovne vodene degustacije, ki bodo potekale v Vinskem hramu. Dovolj priložnosti za pokušnjo vrhunskih vin pa bo tudi na sejmišču, kjer se v velikem številu predstavljajo eminentni slovenski vinarji.

Novost je sejma je tudi, da bodo lahko obiskovalci vsak dan, na zato posebej pripravljenem prostoru, preizkušali traktorje in kmetijsko mehanizacijo.

Otvoritvena slovesnost 42. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma se bo pričela jutri ob 10.00 uri, sejem pa bo svečano odprl predsednik vlade mag. Anton Rop.

Svojo prisotnost na odprtju sejma so najavili predsednik Državnega zbora RS Franc Horvat, predsednik Državnega sveta Janez Sušnik, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Milan Pogačnik, predsednik odbora za kmetijstvo v Državnem zboru RS Janez Kramberger, predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Peter Vrisk, župan občine Gornja Radgona Tone Kampuš, številni poslanci Državnega zbora in Državnega sveta Republike Slovenije, direktor Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Ervin Kuhar, nekateri državni sekretarji, Vinska kraljica Slovenije Vesna Bajuk, tuje delegacije iz sosednje Avstrije, predstavniki veleposlaništva Irske, Slovaške, belgijskega veleposlaništva na Dunaju ter drugi vidni predstavniki gospodarskega in političnega življenja.

______________________

Podrobnejše informacije:

Mateja Jaklič, vodja komerciale

telefon: 02/5642 110, telefaks: 02/5642 160

e-pošta: mateja.jaklič@pomurski-sejem.si