LETOS SEDEM ŠAMPIONOV NA POMURSKEM SEJMIŠČU

Končana slovenska vinska olimpiada, 30. odprto državno ocenjevanje vina v Gornji Radgoni.

Letošnje ocenjevanje, na katerem je prvič nastopilo 14 odstotkov vzorcev iz sosednjih držav, je potrdilo vrhunsko kakovost slovenskih vin

Pod okriljem 42. Mednarodnega kmetijsko – živilskega sejma je v prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni je potekalo in je bilo končano jubilejno 30. vseslovensko ocenjevanje vin ali kar slovenska vinska olimpiada, kot mnogi imenujejo to največje ocenjevanje vin v državi. Prvič pa se je ocenjevanje štelo tudi kot odprto državno prvenstvo, saj je na njem nastopilo 14 odstotkov vzorcev iz štirih sosednjih držav. Skupaj pa je na ocenjevanju je letos sodelovalo kar 253 vinogradnikov iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Italije in Madžarske, ki so komisijam zaupali natanko 623 (lani: 553) vzorcev vin. In čeprav je to nekoliko manj kot so organizatorji pričakovali, so vsi zadovoljni tako z udeležbo, kot z kvaliteto ocenjenih vin. Tri sedemčlanske komisije vrhunskih enologov, ki jim je predsedoval mag. Anton Vodovnik so ocenjenim vinom podelile natanko 416 medalj, in sicer kar 31 velikih zlatih, 217 zlatih in 168 srebrnih medalji.
Na ocenjevanju so sicer sodelovale vse tradicionalne in nove vinske sorte različnih trgatev iz vseh treh vinorodnih dežel Slovenije (536) in omenjenih sosednjih držav (87). Odprto državno ocenjevanje vin je sicer najstarejše strokovno ocenjevanje, ki poteka pod okriljem mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma. To slovensko ocenjevanje vin, ki se lahko pohvali z največjim številom domačih vzorcev se je z letošnjim letom povsem odprlo tudi vzorcem vin iz tujine.

RADGONSKO OCENJEVANJE VINA V LETNICAH

1961 – v zadružni dvorani je organizirana prva razstava vin v Gornji Radgoni

1962 – organizirana je prva sejemska prireditev pod imenom Pomurski sejem

1973 – sejmišče se preseli na novo lokacijo

1975 – organizirano je prvo uradno ocenjevanje vin, ki ga že opravi strokovna komisija

2002 – slovenskemu ocenjevanju vin se pridruži ocenjevanje vina sorte traminec v konkurenci

sosednjih držav: Italije, Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Slovenije

2003 – slovenskemu ocenjevanju vina se pridruži ocenjevanje laških rizlingov in penin v konkurenci sosednjih držav

2004 – Odprto državno ocenjevanje vin je ocenjevanje vin z največjim številom slovenskih vzorcev, ki je odprto za vso mednarodno konkurenco, in zato že prihodnje leto pričakujejo še bistveno več vzorcev, pa ne samo iz sosednjih držav.

Mag. Anton Vodovnik, predsednik ocenjevalnih komisij, ocenjuje letošnje odprto državno ocenjevanje vin kot pomemben mejnik v tradiciji radgonskega ocenjevanja. Udeležba tujih vzorcev je bila po njegovem mnenju za prvo mednarodno ocenjevanje dobra. Da je bila izvrstna tudi njihova kakovost, dokazujeta dva šampionska naslova, ki potujeta v Avstrijo in Hrvaško. Mag. Vodovnik na splošno ocenjuje vina, ki so se udeležila letošnjega ocenjevanja kot zelo dobra. V glavnem je šlo za vina letnika 2003, pri rdečih vinih in vinih posebnih kakovostih so se za nagrade potegovali tudi starejši letniki. Kljub visoki kakovosti vin so bili ocenjevalci zelo strogi, zato zlate in srebrne medalje z odprtega državnega ocenjevanja pod okriljem mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma zares veliko pomenijo. Vodovnik ocenjuje sodelovanje tujih degustatorjev v ocenjevalnih komisijah kot zgledno. Njihove ocene so bile korektne, komentarji o vinih pozitivni, pozitivno pa je bilo tudi njihovo mnenje o visokem nivoju organiziranosti ocenjevanja v Gornji Radgoni.

V Vinskem hramu na Pomurskem sejmišču bodo razstavljena nagrajena vina, tu pa bodo ves čas sejma organizirane tudi strokovno vodene vinske pokušnje. Podelitev nagrad najboljšim bo na dan vinogradnikov, v torek, 31. 8. 2004. Pomemben del sejma bo obširna komercialna predstavitev slovenskih vinogradnikov in vinarjev. Hkrati s tem pa bo obeležena tudi 30-letnica ocenjevanja slovenskih vin v Gornji Radgoni.

Na letošnjem ocenjevanju so ocenjevalci podelili sedem naslovov šampion, in sicer pet slovenskim ter po eno hrvaškemu in avstrijskemu vzorcu: Šampion za suho belo vino z ostankom nepovretega (reducirajočega) sladkorja do 4 g/l (skupina 1) – CHARDONNAY 2003, Matjaž Ramšak, Mariborski vinorodni okoliš; Šampion za belo polsuho vino z ostankom nepovretega (reducirajočega) sladkorja od 4 g/l do 12 g/l (skupina 4) – SÄMLING 2003, Weingut Koller, Avstrija; Šampion za belo polsladko vino z ostankom nepovretega (reducirajočega) sladkorja od 12 g/l do 50 g/l (skupina 7) – TRAMINEC 1998, Petrač d.o.o., Hrvaška; Šampion za suho rdeče vino z ostankom nepovretega (reducirajočega) sladkorja do 4 g/l (skupina 3) – CABERNET SAUVIGNON, Capo d’Istria 1998, Vinakoper d.o.o., Koprski vinorodni okoliš; Šampion za belo sladko vino z ostankom nepovretega (reducirajočega) sladkorja nad 50 g/l (skupina 10) – SAUVIGNON – ledeno vino 1999, Jožef Prus in Anica, Vinorodni okoliš Bela Krajina; Šampion za peneče vino ne glede na ostanek nepovretega (reducirajočega) sladkorja, ne glede na barvo – belo, rdečkasto, rdeče skupaj in ne glede na letnik (skupina 13) – ZLATA RADGONSKA PENINA 2001 – polsuha, Radgonske gorice d.d., Radgonsko-kapelski vinorodni okoliš; Šampion za vino Teran PTP ne glede na letnik (skupina 15) – TERAN PTP – 2003, Rikardo Vrabec, Vinorodni okoliš Kras.

Oste Bakal