Pravilnike za razstave in strokovna tekmovanja gostinsko – turističnih delavcev na 51. gostinsko – turističnem zboru Slovenije, ki bo 11., 12. in 13. oktobra 2004 v Zdravilišču Radenci je sprejel Organizacijski odbor 51. Gostinsko turističnega zbora Slovenije.
Vsi pravilniki: http://www.gzs.si/DRNivo3.asp?IDpm=6798
Vse prijavnice: http://www.gzs.si/DRNivo3.asp?IDpm=7135
Klikite Več>>>, če želite prebrati celoten pravilnik za tekmovanje sommelierjev.Tekmovanja se lahko udeležijo vinski svetovalci – sommelierji in drugi
gostinski delavci. Tekmovalec mora opraviti naslednje naloge:
1. TEORETIČNI DEL:
a) javno opisuje tri tipične sorte iz Slovenije,
b) priporočanje vina k posameznim jedem v sklopu menija.
2. PRAKTIČNI DEL:
a) strokovna predstavitev in postrežba vina,
b) strokovno priporočanje jedi k izbranemu vinu.
Pred tekmovanjem tekmovalci izžrebajo številko, ki jih spremlja pri vseh
tekmovalnih nalogah. Nastop je v obeh delih javen, zato mora tekmovalec
nastopiti v obleki sekcije vinskih svetovalcev, oziroma delovni obleki podjetja
v katerem je zaposlen.
Strokovna komisija bo tekmovalce ocenila na osnovi naslednjih kriterijev:
1. Teoretični del
a) od osmih, tipičnih sort, tekmovalec opiše tri vzorce (barva, bistrost, vonj,
okus, preostanek sladkorja, poreklo…),
b) k sodobnemu meniju, s 5 hodi, priporočajo ustrezna vina (najmanj štiri
različna vina) in samo priporočano kratko komentiranje.
2. Praktični del
a) tekmovalec postreže izžrebani vzorec vina, dvema gostoma (prezentiranje,
uporaba ustreznih pripomočkov, uporaba ustreznih kozarcev, odpiranje,
nalivanje…),
b) tekmovalec strokovno priporoča jedi k izbranemu vinu.
Tekmovanje se bo izvajalo, če bo prijavljenih najmanj pet tekmovalcev.
Tekmovalec bo nagrajen z medaljo in priznanjem, če bo ocenjen z zadostnim
številom točk, in sicer prejme:
bronasto medaljo, če doseže 80,00 – 87,50% možnih točk;
srebrno medaljo, če doseže 87,51 – 95,00% možnih točk in
zlato medaljo, če doseže nad 95,01% možnih točk.
ROK PRIJAVE 15. SEPTEMBER 2004
Za vse informacije v zvezi s tekmovanjem je pooblaščen:
PETER PERTOCI, Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci,
Mladinska ulica 5, 9250 Radenci,
telefon; 02 / 566 19 60 ali 041 / 533 614