Postavljanje mestnega klopotca v Mariboru

Grozdje počasi dozoreva, pesem klopotcev, najlepša melodija vinogradnikov, pa nas na to opozarja, pomaga pa nam ta pesem tu in tam pregnati tudi kakšnega zobajočega vsiljivca. Postavitev klopotca bo v soboto 21. avgusta na Mestnem hribu nad mestnim parkom, kjer vinograde zelo skrbno obdelujejo dijaki, dijakinje in osebje Srednje kmetijske šole Maribor. Tudi na klopotec pazijo in ga bodo napovedanega dne tudi postavili.

Stari vinogradniški običaj postavljanja mestnega klopotca je prireditev v celoletnem ciklu Od trte do vina. Obnovili smo ga pred petimi leti, ko so nam Ljutomerčani poklonili pravi štajerski oziroma slovenskogoriški klopotec.

Osem metrov visok klopotec se ponaša s štirimetrskimi vetrnicami, gredelj z vetrnicami in repom (metla) pa meri v dolžino kar šest metrov. Melodija klopotca, ki od zrelih grozdnih jagod odganja ptice, je najbolj zaželena glasba vinogradnikov. V njej pa lahko uživajo tudi številni Mariborčani, saj jo je z Mestnega vrha slišati vse do središča mesta. In ko v mestnih vinogradih zazveni pesem klopotcev in se napove prvi hlad, takrat zapoje narava mestu svojo najlepšo melodijo.

Program:

16.00-16.30 ure: zbiranje vabljenih in zainteresiranih pred mariborskim Vinagom,

16.30-17.00 ure: pohod skozi mestni park na Mestni vrh,

17.00-18.00 ure: postavljanje klopotca s kulturno zabavnim programom, Ovtarjeva prisega

od 18.00 ure naprej: družabno srečanje

Vir:

Organizatorji: Srednja kmetijska šola Maribor, Mestna občina Maribor, Zavod za turizem Maribor