Kdor ima prijatelje ima tudi liker

Predstavili so zanimivo knjigo Oplemenitena žganja.

Radgončana Katja in Milko Krajnc v knjigi trdita, da so oplemenitena žganja, ter likerji in zeliščna vina nekaj posebnega

V prostorih Pomurskega sejmišča v Gornji Radgoni, sta domačina, hči in oče, Katja in Milko Krajnc, širši javnosti predstavila svoj novi izdelek, ki bo gotovo našel prostor pri marsikateremu ljubitelju izdelovalcu takšnih in drugačnih pijač in napitkov predvsem iz domače surovine.Potem ko sta pred kratkim napisala knjigo Žlahtni bezeg pa sta namreč sedaj prevedla in priredila knjigo nemškega pisatelja in poznavalca Walterja Gaigga: Oplemenitena žganja – likerji in zeliščna vina (Ansatzschnapse, Likore und Krauterweinw). Njuno vodilo, kot sama trdita je bilo v dejstvu, da žganje, ki smo ga pripravili in oplemenitili samo, postaja vse bolj priljubljeno, najsi bo grenko – trpko, polnega okusa ali pa sladko. Poleg tega lahko takšno žganje za marsikoga, ki prodaja na domu, predstavlja dodatni vir zaslužka, pravi Milko Krajnc, ki dodaja, da se omenjeni priročnik razlikuje od številnih drugih s podobno vsebino predvsem po tem, da priporoča le domače surovine, ter da v preprosti obliki prinaša in z informativnimi fotografijami dopolnjuje temeljna pravila za proizvodnjo oplemenitenih žganj, sadnih, zeliščnih in penečih vin, ki jih lahko tako brez večjih nakupov proizvajamo v vsakem gospodinjstvu. Marsikateri priročnik, ki se ukvarja s pripravo žganj in vin, močno poudarja zdravilno vrednost uporabljenih plodov, zelišč in korenin. V knjigi Oplemenitena žganja pa avtor tega posebej ne poudarja, saj meni, da ni niti lekarnar niti drogerist ali zeliščar. V zvezi s tem imam namreč pomisleke, ali lahko alkohol povezujemo z zdravjem, čeprav je tudi tu kot pri številnih drugih stvareh, zdravilnost odvisna predvsem od odmerka. Priprava teh pijač naj nam bo v zabavo in uživajmo ter veselimo se specialitet, ki jih pripravimo sami. Ob tem bomo deležni hvale pa tudi kakšne kritike. Okusi so različni in vselej ni mogoče stvari še izboljšati. Kdor pripravlja nalivke z žganjem in likerje, mora imeti tudi nekaj znanja s področja botanike. Nadvse pomembno in vsakomur bo v veselje, če sam ob pravem času, nabere prave rastline, pravi med drugim avtor knjige, ki poudarja pregovor nemškega pisatelja Wilhelma Buscha: Kdor ima prijatelja, ima tudi liker.

Sama knjiga ponuja blizu 100 receptov, med njimi tudi kakršnega nenavadnega, za pripravo različnih pijač, od žitnega žganja z jabolki, bukovega likerja in viljamovke v žganju, pa vse do timijanovega in cemprinovega žganja. Vsakemu receptu je dodan tudi kratek opis uporabljenih zelišč ali sadežev, ki si jih lahko vsakdo na izletih ali na sprehodih po naravi nabere tudi sam. Morda se bo kdo vprašal, ali nam je potreben priročnik o plemenitenju žganja, ko pa se vendar ves dobrohotni del naše družbe bori proti alkoholizmu. Prevajalca te knjige ne želiva ugovarjati tistim, ki si prizadevajo, da bi se poraba alkohola omejila, temveč želiva bralcem približati knjigo, v kateri bodo našli številne recepte, kako pripraviti žganje, ki ne bo služilo bolestni omami, ampak jim bo v užitek že, ko ha bodo pripravljali in še bolj, ko ga bodo pozneje zmerno uživali. V Sloveniji raste približno 27 vrst različnih žlahtnih in divjih sadežev ter nešteto zelišč. Gotovo grešimo proti naravi in sebi, če pustimo, da sadje zgnije, okusna zelišča pa se posušijo in propadajo. Naši predniki so bili bolj odvisni od darežljivosti narave in zato so tudi bolj spoštovali njene sadove. Pobrali so vso sadje in ga shranili. Boljše sadeže so shranili sveže ali jih posušili, slabše pa predelali v jabolčnik ali sadno žganje. Sadjevec so uživali v majhnih količinah, ob težkem delu, slabemu počutju in tudi bolezni. Že od nekdaj so v domača žganja namakali različne sadeže, zelišča ali dišavne rastline, bodisi zaradi okusa bodisi zaradi zdravilnosti, pravi med drugim Milko Krajnc, univ.dipl. ing. agr., katerega boli, da pri nas tudi toliko tropin gre v nič, in ki dodaja, da je prevod knjige predvsem dobrodošel vsem, ki želijo s pripravo oplemenitenega žganja polepšati svoj vsakdan ali razveseliti svoje goste z novimi okusi.

V zanimivi knjigi, ki jo je izdala Kmetijska založba d.o.o. iz Slovenj Gradca, natisnjena pa je v tisoč izvodi, so predstavili tudi nad 60 različnih žlahtnih in divjih sadežev ter zelišč, hkrati pa so razložili tudi, kdaj je najbolj ustrezno, da se iz katerega izmed teh sadežev pripravlja nalivek.

Besedilo: Oste Bakal