Tokrat sta najboljšo štajersko kislo juho skuhala vinogradnika

Na Kapeli so pripravili enkraten 11. “Praznik jeseni”

Ob stroki, zabavi, kulinariki…, tudi razstava tramincev.

Čeprav jim je sprva nekoliko ponagajal dež se je minulo soboto (zadnjo) v septembru ob kapelskem domu krajanov in gasilcev, na Kapelskem Vrhu, zbralo zelo veliko ljudi. Pravzaprav je v celem kraju bilo že od zgodnjih jutranjih do poznih večernih ur, izjemno zanimivo, razigrano in veselo. Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela občine Radenci, je namreč v sodelovanju z TD Klopotec Kapela, pripravilo že 11. po vrsti turistično – kulinarično – vinogradniška prireditev “Praznik jeseni na Kapeli 2004”. Tako kot že vrsto let doslej, ko pred pričetkom glavne sezone trganja grozdja v tamkajšnjih vinorodnih goricah, pripravijo omenjeni “Praznik jeseni” na Kapelskem Vrhu, se je tako tudi tokrat na najvišjem vrhu radgonskega območja trlo ljudi od blizu in daleč, ki so, po tistem kar so videli in občutili, preživeli dejansko nepozaben dan.

"Živimo v okolju, kjer sta trta in vino del našega vsakdana, naš kruh in naše veselje, naša prihodnost in vizija za boljši jutri. Cilj nam je, da bi vino kot pridelek povezoval vse nas domačine, na naših prireditvah pa želimo navdušiti obiskovalce in obiskovalke. In tokrat smo jim ponovno ponudili tudi bogato razstavo tramincev domačega okoliša. Da pa ne bi ostali lačni smo poskrbeli tudi za posrečeno kuhanje kisle juhe kar na odprtih ognjiščih, ni pa manjkalo niti drugih kulinaričnih dobrot, predvsem pa naših vrhunskih vin ne, da o zabavi niti ne govorimo", je med drugim dejal predsednik Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Danilo Rihtarič, ki je še posebej poudaril, da je na posebnih stojnicah bilo na voljo veliko vrhunske domače kapljice, bodisi starih vin, bodisi že novega sladkega moštva. Omeniti pa tudi kaže, da so na prireditev, med drugimi prišli tudi posebni gostje iz Šmarja pri Jelšah ter iz Madžarske.

Organizatorji so spet poskrbeli tudi za številne novosti in izjemno raznovrsten in pisan program dogodkov med katerimi je gotovo vsak našel nekaj zase. Kot rečeno so spet ponovili tudi razstavo (in še posebej zanimivo degustacijo) tramincev iz radgonsko kapelskih goric, kjer med okoli 3.200.000 trsi imajo okoli 175.000 trsov traminca, in odkoder prihajajo najboljši traminci. V bogatem sortnem izboru radgonsko kapelskega vinorodnega okoliša zavzema sorta traminec posebno mesto, pravzaprav je traminec sinonim radgonsko kapelskih goric. V tamkajšnjih vinogradih srečujemo rdeči in dišeči traminec, ki sta večkrat pomešana v nasadih, v kakovosti pa se odlično dopolnjujeta. Traminec je sorta, ki zahteva dobre lege in očitno mu tukajšnje podnebje in tla najbolje ustrezata. Najstarejši nasad traminca je iz leta 1951 v kapelskem podokolišu. Trte so stare nad 50 let in ko človek gleda njihov počrneli les, že rahlo upognjen in zakrivljen, ga obide spoštovanje do te mogočne in neuničljive trte. Podoben nasad traminca je iz leta 1954 pri Janževem hramu na Janževem Vrhu. Najstarejšo polnitev traminca hrani arhiv Kapela d.d., in sicer iz leta 1958. Traminec je alkoholno bogato vino s plemenito kislino. Odlikuje ga bogastvo cvetlice in arome, ki spominja na divje vrtnice. V okusu je polno z visokim ekstraktom in zeleno rumeno barvo. "S posebnim zadovoljstvom je treba omeniti, da so traminci iz radgonsko kapelskega vinorodnega okoliša v preteklosti in sedanjosti nosilci največjega števila odličij na različnih ocenjevanjih v naši državi in tudi v tujini. Vsekakor je to spoznanje še dodatni motiv in izziv za nas pridelovalce traminca, da bomo izkoristili naravne danosti in strokovna znanja in ponesli ime tega paradnega konja radgonsko kapelskega vinorodnega okoliša v širši slovenski prostor in preko državnih meja", je med drugim dejal priznani enolog, vitez vina in šampanjca Alojz Filipič.

Vse skupaj se je sicer na Kapeli začelo že pred 9. uro zjutraj, ko je bil začetek kuhanja štajerske kisle juhe vinogradnikov, iz Radencev pa je začel voziti turistični vlakec. Hkrati pa se je začelo tudi strokovno predavanje za vinogradnike, kjer je Damijan Belšak iz Inspekta d.d. predaval o integrirani pridelavi grozdja in vina, kar je napolnilo predavalnico na bližnji OŠ Kapela. V kulturnem programu so v organizaciji Albina Mariniča in pod moderatorstvom Jožeta Tkalca, nastopili predvsem domači kulturniki. Pozdravnem nagovoru predsednika društva Danila Rihtariča in radenskega župana, ter glavnega organizatorja dr. Alojza Slaviča, je vinski strokovnjak Niko Brus predstavil razstavljene tramince. Po otvoritvi razstave tramincev ter nastopa folkoristov KD Janko Divjak s harmonikašem Stanka Ilješa, in humorista Antona aus Tirol se je začel zabavni program z ansamblom Murtal…, vsekakor pa je bilo poskrbljeno tudi za pristno kapljico, mošt, dobrote iz krušne peči ter še kaj.

Mnogim je še posebej teknila kisla štajerska juha, kjer so se tekmovalci letos še posebej izkazali. Strokovna komisija pod vodstvom Marije Fras je imela kar težavno delo, na koncu pa so podelili dve prvi mesti, in sicer ekipam vinogradnikov (Kapela – vinogradništvo in vinarstvo: Matej Ivanuša in Jože Himelrajh) ter šolnikov (OŠ dr. Janka Šlebingerja iz Gornje Radgone: Jaro Razboršek in Jože Pučko), takoj za njimi pa se je uvrstila ekipa katero sta sestavljala Kristjan Nedok in Ivan Kovačič itd.

Besedilo: Oste Bakal