Vinakoper nagrajen na Mundus vini

Plemenito rdeče CAPRIS 2001 ter Cabernet Shiraz CAPRIS 2000 sta si v nemškem Neustadtu v konkurenci 3578 vin iz 36 držav prislužili srebrno medaljo. Številna mednarodna priznanja in medalje potrjujejo kakovost vin kleti Vinakoper.

Prvo mednarodno ocenjevanje vin MUNDUS VINI sega v leto 2001 in vseskozi poteka pod pokroviteljstvom mednarodne zveze za trto in vino OIV (Office International de la vigne et du vin) iz Pariza ter svetovne federacije velikih tekmovanj za vina in alkoholne pijače iz Montreala (Federation Mondiale des Grands Concours des vins et spiritueux). Obe instituciji v enološki srenji uživata velik ugled in veljata za vodilni na področju ocenjevanja vin. Poleg Pariza (Francija), Londona (Velika Britanija), Montreala (Kanada) in Bruslja (Belgija) tudi tekmovanje MUNDUS VINI (Nemčija) šteje za eno najpomembnejših enoloških tekmovanj na svetu. Letos je komisija po mednarodni metodi (100 točk) ocenjevala 3578 vzorcev vin iz 36 držav, podeljenih pa je bilo 13 velikih zlatih medalj, 286 zlatih in 819 srebrnih medalj.Srebrna nagrajenca kleti Vinakoper, Plemenito rdeče 2001 in Cabernet Shiraz 2000, oba iz linije CAPRIS, sta preverjena zmagovalca, saj je vsak od njiju na letošnjih mednarodnih tekmovanjih že posegel po medaljah. Vino Plemenito rdeče 2001 je ocenjevalna komisija na mednarodnem tekmovanju v Parizu (Francija, februar) že nagradila s srebrno medaljo. Cabernet Shiraz 2000 je bil v francoskem Bourgu nagrajen z bronom (april), na bruseljskem Wine Expoju (Belgija, maj) pa si je prislužil srebrno medaljo. Skupno so si vina koprske kleti v letošnjem letu na mednarodnih ocenjevanjih prislužila 2 zlati, 5 srebrnih in eno bronasto medaljo.

Vino Plemenito rdeče Capris letnik 2001 je zvrst, ki jo spoznamo po temno rubinasti rdeči barvi, za katero je poskrbel refošk. V njem najdemo največ merlota ter enaki količini cabernet sauvignona in cabernet franca. Plemenito rdeče je zorelo v barik sodčkih iz domačega lesa in ga odlikuje enkraten potencial za staranje. Cabernet Shiraz Capris 2000 je prav tako zvrst, kjer sta v enaki meri zastopani sorti cabernet sauvignon in shiraz, zori pa v francoskih barikih. Vse grozdje za omenjeni vini je obirano ročno. V liniji Capris sicer najdemo vina, namenjena horeca prodajnemu sistemu. Sestavlja jo kar 7 vin, ki se odlično podajajo k najrazličnejšim vrstam hrane.