Prva polnitev refoška letnika 2004

V kleti Vinakoper so 12. začeli polniti litrske steklenice s prvim refoškom letnika 2004. Vino, ki bo na retro etiketi nosilo napis MLADO VINO, bo tako na prodajnih policah prodajaln Vinakoper že ta teden, na drugih prodajnih mestih pa predvidoma v naslednjem tednu.

Iztok Klenar, član uprave in glavni enolog: Naš mladi refošk resda še delno zaznamuje živahnost, vendar je ta rubinasto-rdeča posebnost že v začetku veliko in uglajeno vino. Gladko, mehko polzenje po stenah kozarca ustvarja vijoličasti vzorec, ki svojo vsebino razkrije šele ob prvem požirku, ko okus po malinah prevzame vse čutne brbončice v ustih. Njegovo prijetno doživljanje še bolj okrepi bogata hrana, zaradi svojih lastnosti pa ugodno vpliva na prebavni trakt.

V koprski kleti so s trgatvijo začeli 8. septembra in v celoti še ni zaključena, saj trgači obirajo še zadnje vinograde cabernet sauvignona. Obiranje rdečih sort se je začelo kasneje in sicer v zadnjem septembrskem tednu, prav z avtohtono sorto refošk. Košata trta, ki jo zaznamujejo veliki listi in bogato grozdje, je navajena na revna tla s skopo istrsko zemljo in zato prej dozori, kot ostale rdeče sorte, ki jih najdemo v vinogradih Vinakoper.Letošnje letine ni prizadela suša, zato so bile grozdne jagode čvrste in velike. Prav zaradi lanske suše, ki je pridelek oklestila za slabi dve tretjini, je letošnja uravnotežena letina več kot dobrodošla. Lege so dobro izpostavljene soncu, zato tudi dosladkovanje ne bo potrebno, saj je bilo sonca dovolj.

V velikih hrastovih sodih je tako v treh tednih dozorel mladi refošk letošnjega letnika. Zaradi lanskoletnega količinskega izpada pridelka so v koprski polnilnici že začeli z ustekleničevanjem novega letnika. Na videz bo steklenica z novim vinom skoraj enaka dosedanji litrski polnitvi, izjema bo le retro etiketa z izpisom letnika 2004 in oznako MLADO VINO. V tej seriji bo napolnjenih 200.000 steklenic, ki jih bo v prodajalnah kleti Vinakoper v Kopru, Ilirski Bistrici in Ljubljani kupiti že v tem tednu.