7. Slovenski festival vin se je zaključil

Ljubljana – Slovenski festival vin, letos že 7. po vrsti, se je zaključil. V treh dneh, od četrtka, 18., do sobote, 20. novembra 2004, je festival v prijetnem ambientu Hotela Slon na pokušino ponudil 250 vrhunskih domačih in tujih vin, ki jih je predstavilo več kot 100 vinarjev in vinskih kleti.

Poslanstvo Slovenskega festivala vin je predstaviti najboljše iz slovenskih kleti in tako prispevati k promociji vina, prispevati k dvigu kulture pitja vina in h kakovostni potrošnji vrhunskih vin. Poleg priznanih in svetovno uveljavljenih slovenskih vinarjev so se letošnjega festivala udeležili tudi tuji gostje z Hrvaške, Srbije in Črne Gore ter Makedonije. Predstavljena so bila tudi čilska in španska vina, ki jih je predstavljal njihov zastopnik.

Festival je namenjen vsem, ki jih druži ljubezen do vina, tako ljubiteljem kot tudi poznavalcem ter vsem, ki si želijo izpolniti poznavanje vin in kulinarike. Vabilu za druženje ob žlahtni kapljici se je odzvalo nekaj več kot 2.000 obiskovalcev. Zelo dobro so bile obiskane tudi predavanja z vodenimi degustacijami (teh je bilo 11), štiri zanimive predstavitve in dva kulinarična dogodka. Obiskovalci so spoznali evropski slog vin, kako izbrati primeren kozarec, kako pravilno odpreti in ponuditi penino, posebnosti Vinske kleti ťGoriška brdaŤ in slovenske kozje sire, če omenimo le nekatere. V okviru izobraženih dogodkov je bilo organizirano tudi posebno predavanje za gostince, na kateri so se seznanjali s kulturo pitja vina in postrežbo vina.

Poleg bogatega izobraževalnega programa je potekal tudi kulturni program. Prvi dan sta otvoritev popestrila priznani igralec in komik Jernej Kuntner ter legendarni Zoran Predin, vse dni prireditve pa so obiskovalci lahko uživali ob razstavi slik in likovnih objektov – steklenic vina z unikatno sliko na etiket.

Prvič na Festivalu je bilo organizirano strokovno ocenjevanje vin. Med 33 vzorci je žirija naziv najbojšega belega vina podelila Chardonnay, let. 2001, iz Protnarjeve hiše Joannes, za najboljše rdeče vino pa so izbrali Cabernet Sauvignon, let. 1997, Vipava 1894 d. d. Ponovno je bilo izpeljano novinarsko ocenjevanje vin Medijski bakhos 2004 – novinarji so za najboljše izbrali ledeno vino Chardonnay, Zlati grič d. o. o. Najbolj všečno vino so ponovno izbirali obiskovalci. Med rdečimi vini so izbrali Cabernet Sauvignon, let. 1997, Vipava 1894 d. d., med belimi pa Nobl Cuvee, let. 2003, Ptujska klet d. o. o.

Obiskovalci letošnjega festivala so izbrana vina pokušali iz kozarcev Franel. Da so bili vzorci vedno ohlajeni na pravo temperaturo, gre zasluga podjetju Steelplast in Gorenja. Za postrežbo je skrbela Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje. Izpostaviti je potrebno, da brez stalnega in strokovnega osebja Hotela Slon, prireditev ne bi bila tako uspešna.

Prireditev so pripravili:

ORGANIZATOR:
Infos d.o.o., Ljubljana

SOORGANIZATOR:
Hotel Slon