Prvi dan 7. Slovenskega festivala vin zaključen

Ljubljana – Najpomembnejše slovensko srečanja vinarjev in ljubiteljev vina, Slovenski festival vin, je včeraj svečano odprl svoja vrata. Trodnevna prireditev bo potekala od 18. do 20. novembra 2004 v Hotelu Slon v Ljubljani, vsak dan od 15. do 21. ure, v soboto od 12. do 19. ure. Prvi dan je zaznamovala svečana otvoritev in novinarsko ocenjevanje vin, Medijski bakhus 2004.

Svečana otvoritev prireditve, ki jo je vodil priznani igralec in komik Jernej Kuntner, je privabila številne predstavnike političnega in gospodarskega življenja. Ljubitelje vrhunskega vina je prvi nagovoril predsednik programskega odbora dr. Mojmir Wondra, ki je poudaril vlogo tovrstnih prireditev pri prepoznavanju slovenskih vin in dvigu kulture pitja vina. O pomembnosti in prihodnosti vinogradništva je spregovoril minister za kmetijstvo dr. Milan Pogačnik. Veliko uspeha je Festivalu zaželela županja mesta Ljubljana ga. Danica Simšič, dober pridelek pa je vinarjem namenila predsednica Kluba vinskih kraljic Slovenije. Direktor podjetja Infos d.o.o., Ljubljana, g. Rado Stojanović, ki je kot zadnji spregovoril, je festival tudi uradno otvoril.

Največja vinska klet v Sloveniji, Vinska klet ťGoriška brdaŤ z. o. o., je v okviru Festivala lansirala novo blagovno znamko Aplus, in sicer dve zvrsti, Aplus Belo in Aplus Rdeče, ki sta hkrati tudi prvi ikoni in avtorski deli enologov omenjene kleti. V ta namen so za povabljene pripravili predstavitev in prvo vodeno degustacijo. Vini sta na voljo v pokušino le obiskovalcem 7. Slovenskega festivala vin.

Dobro obiskani so bili tudi izobraževalni dogodki. Izpostavimo lahko predvsem predstavitev s pokušino za gostince, na kateri so se seznanjali s kulturo pitja vina in postrežbo vina, ter vodeno degustacijo 10-ih najbolje ocenjenih vin dnevnega ocenjevanja. V okviru jutrišnjega izobraževalnega programa bodo lahko obiskovalci spoznali evropski slog slovenskih vin in monografijo Vina Slovenije, če omenimo le nekatere. Na dobrodelni dražbi se bo mogoče potegovati za unikatne slike na etiketah steklenic vrhunskih vin. Podrobnejše informacije, program in prijave na www.slovenskifestivalvin.si.

Organizator, Infos d. o. o., Ljubljana in soorganizator, Hotel Slon, sta bila z obiskom prvega dne Festivala izjemno zadovoljna. Veliko zanimanje za prireditev potrjuje, da je prireditev postala osrednji slovenski dogodek ljubiteljev vrhunske žlahtne kapljice.

Infos d. o. o., Ljubljana